Potvrdili sa štyri prípady osýpok. Pacieti neboli očkovaní

UVZ | 29. máj 2018
Potvrdili sa štyri prípady osýpok. Pacieti neboli očkovaní

Všetky štyri prípady sa potvrdili v okrese Michalovce. Tri z nich boli importované z Veľkej Británie, jedno ochorenie bolo v epidemiologickej súvislosti s importovanými prípadmi.

V Košickom kraji máme štyri prípady osýpok   

U dvoch chorých sa ochorenie potvrdilo laboratórne, u dvoch ďalších prípadoch sú laboratórne vyšetrenia zatiaľ neukončené. Ide o osoby vo veku 12 – 19 rokov, neočkované  proti osýpkam.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach vykonal všetky príslušné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia osýpok. Pacientom bola nariadená izolácia a očkovanie u všetkých vnímavých osôb, ktoré s chorým prišli do priameho kontaktu.

Osýpky, mumps, rubeola
Prečítajte si tiež:

Osýpky, mumps, rubeola

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku

Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva.

Ochorenie spôsobuje vírus osýpok zo skupiny paramyxovírusov. Inkubačný čas je približne 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.

Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc a poškodenie centrálneho nervového systému.

Neočkovanie sa stáva nebezpečným

Množstvo epidémií osýpok v krajinách Európskej únie je dôkazom, že ochorenie neustále cirkuluje v populácii. Vzhľadom na pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike sa nedá vylúčiť ďalší import ochorení na naše územie. V tomto prípade je potrebné neustále zdôrazňovať význam očkovania, nakoľko ide o jedinú špecifickú prevenciu tohto vysoko nákazlivého ochorenia.

Zdroj: www.uvz.sk

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.
hlavný hygienik Slovenskej republiky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: