Máme doma batoľa: Urob niečo aj pre seba, mama

Redakcia | 3. júl 2023
Máme doma batoľa: Urob niečo aj pre seba, mama

Máte doma batoľa? Tvrdohlavé, zvedavé, odvážne, energické, nepredvídateľné? Také sú všetky. Pri starostlivosti o tieto malé osobnosti často zabúdame na seba.

Možno sa ľutujete, lebo vám chýba čas, tretia ruka, aby ste všetko potrebné stihli a obslúžili, spánok. Cítite tlak. Obráťte pozornosť na chvíľu na seba, máme pár tipov.

4 tipy, ako sa aj o seba lepšie postarať, keď máte doma batoľa

1. Vyplač to 

Daj to von, mama. Plač, keď cítiš pretlak. Nie je na tom nič zlé a pomôže ti to fyzicky sa uvoľniť. Kedykoľvek, kdekoľvek, akokoľvek.

2. Namaste

Joga? Masáž? Dvojité áno. Štvorminútová meditácia na podlahe vašej kúpeľni so zamknutými dverami? Dobrý nápad. A nezabudnite vytvoriť priestor pre všetkých dospelých vo vašej domácnosti, aby urobili to isté. Nie sme stroje. Sme ľudia a potrebujeme prestávky. Vyhraďte si na pokoj a relax aspoň pol hodinku denne, úplne bez detí.

3. Bež

Endorfíny robia ľudí šťastnejšími. Choď si zabehať. Obuj si dobé topánky a choď na túru. Zatancuj si v obývačke. Rozhýb svoje telo akýmkoľvek spôsobom, pretože aj rodičia potrebujú slnečné lúče a trochu strečingu (pre dušu aj telo). Bez ohľadu na to, aký náročný alebo ľahký pohyb zvolíte, môže to byť zázrak pre vašu duševnú a fyzickú pohodu. Vyhodí vás to zo stereotypu a občas je fajn od všetkého utiecť (na chvíľu) doslova. 

4. Nájdi si svoju spriaznenú dušu, záchrannú sieť

Či už sú to vaši priatelia, susedia, súrodenci alebo kamarátky, nájdite si ľudí, medzi ktorými sa cítite bezpečne a udržiavate tieto vzťahy. Nepotrebujete celú komunitu priateľov, ale potrebujete aspoň jedného človeka, na ktorého sa môžete spoľahnúť, keď máte zlý deň.

Každá voľná chvíľa, keď urobíte niečo len pre seba, je vzácnou zálohou v čoraz zmenšujúcej sa nádrži energie/trpezlivosti/ľudskej bytosti.  Nezabúdajte, že aj matky ju majú. Tak sa o seba starajte (aj do zásoby). 

Zdroj: www.mother.ly

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: