Lekárka radí: Meningokoková nočná mora

MUDr. Katarína Legrand | 24. marec 2023
Meningokoky

Už ste o meningokokovi možno počuli. Možno vám aj nahnal strach. Nečudovala by som sa. Mne stačilo raz zažiť meningokokovú sepsu na detskom oddelení a už to viackrát nepotrebujem...

Aby však tento článok nebol iba bububu, povieme si pekne po poriadku, čo je meningokok zač a kde sa s ním môžeme stretnúť. Či nás vôbec reálne ohrozuje alebo je tá pravdepodobnosť naozaj minimálna.

Meningokoky

Meningokoky sú guľaté baktérie, ktoré chodia vždy vo dvojici. Vyznačujú sa schopnosťou vyvíjať veľmi účinné „zbrane“, ktorými dokážu poškodiť ľudský organizmus. Poznáme ich niekoľko druhov od A po Z, u nás sú najčastejšími pôvodcami meningokokového ochorenia tie Béčkové, menej Ačkové a Céčkové. Ostatné sú na Slovensku naozaj veľmi zriedkavé, za zmienku stoja ešte Y a W, ktoré sa najčastejšie a vcelku hojne vyskytujú v subsaharskej Afrike a moslimskej Mekke (nech viete pre prípad, že by ste tam šli na výlet).

Meningokok je pliaga 

Niekto si ho nosí v nose niekoľko mesiacov a nič sa mu nestane a niekto iný môže pri stretnutí s ním dopadnúť veľmi zle. A to v priebehu 1 – 2 dní. A je vlastne nemožné určiť, kto je ten, čo dopadne zle a kto je ten neohrozený. Jediné, čo vieme s istotou povedať, je to, že pravdepodobnosť jeho výskytu stúpa s tendenciou združovať sa a žiť pomerne kontaktným spôsobom života. 

Kedysi bývali prípady meningokokových infekcií (ext. zdroj meningitída) hlavne v kasárňach, dnes sú najčastejšie u mladých dospelých. Pretože študenti žijú na internátoch, cestujú po krajine a vcelku radi si vymieňajú telesné tekutiny. Družní a cestujúci sú aj Rómovia a tiež predstavujú skupinu, v ktorej sa vyskytujú meningokokové nákazy častejšie.

Mladí ľudia sú teda najväčšou zásobárňou meningokokov v nose a práve od nich sa často infikujú vnímavejšie osoby. Ako napríklad malé deti do 4 rokov. Tie nemajú dostatočne vyvinutú imunitu na boj s týmto hnusákom a po polroku života už nemajú ani protilátky, ktoré dostali od mamy ešte, kým boli v bruchu. Takže najčastejšie podľahnú tejto baktérii dojčatá a batoľatá a druhou najpočetnejšou vekovou skupinou je tá od 15 do 25 rokov (lebo nie všetci ostanú len nosičmi).

Najviac dochádza k týmto ochoreniam od jesene do jari a najhoršie na nich je to, že úplne prvé príznaky sa dajú zameniť za akúkoľvek bežnú infekciu. Až na to, že v tomto prípade niekedy počítame minúty a je naozaj životne dôležité rozpoznať meningokokovú infekciu čím skôr.

Meningokoky

Zápal mozgových blán

Ak meningokok zaúraduje pod obrazom meningitídy (zápalu mozgových blán), býva to skôr u väčších detí a okrem náhle vzniknutej horúčky trápi dieťa aj úporná bolesť hlavy. Je to bolesť znemožňujúca normálne fungovanie, taktiež znemožňuje predklon hlavy, dochádza k stuhnutiu šije. Chorý môže byť výrazne svetloplachý, môže vracať a mať triašky v trvaní 10 – 20 minút. Za takýchto okolností treba neodkladne vyhľadať lekársku pomoc, ideálne v najbližšej nemocnici.

Ak meningokok spôsobí celotelový zápal – sepsu alebo ľudovo povedané otravu krvi, je určenie choroby spočiatku naozaj náročné. Dieťa má náhlu horúčku a môže byť unavené, mrzuté či výrazne spavé. Avšak, keďže tento typ meningokokovej infekcie býva zväčša u malých detí, tie vám nepovedia, že ich bolí hlava alebo im prekáža svetlo. Môže sa stať, že im vystúpi fontanela nad niveau, ak sú zapálené aj mozgové obaly. No, ak je to čisto meningokoková sepsa, často je jej typickým príznakom až prvá petechia.

Petechie 

Sú veľmi vážnym symptómom pri akomkoľvek horúčkovitom ochorení. Sú to malé červené až bordové bodky od 1 – 2 mm, ktoré neskôr môžu pribúdať väčšie a ešte neskôr môžu splývať do krvavých podliatin. Keď na ne zatlačíte, nevyblednú. Pri bežných vírusových infekciách s vyrážkou táto po zatlačení bledne. Či je to bodka alebo pupenec, pľuzgier, jednoducho, ak naň zatlačíte, bledne a bledne aj okolie pokožky. Petechie neblednú. Ak by ste o petechiu opreli pohár, budete cez sklo vidieť ten fliačik. Prvé petechie vznikajú na miestach s tenkou pokožkou – za uškami, v slabinách, na viečkach, pod pazuchami. Ďalšie sa už pridávajú kdekoľvek na tele a vtedy už chorý patrí na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Liečba meningitídy

Ak sa stanoví diagnóza dostatočne včas, dieťa dostane antibiotickú liečbu vnútrožilovo, prípadne liečbu opuchu mozgu či liečbu septického šoku. Najvážnejšie stavy vyžadujú podporu životných funkcií a komplexnú intenzivistickú starostlivosť. Meningitídy majú lepší priebeh, aj väčšiu nádej na vyliečenie sa. Ak je meningokoková infekcia celotelová, môže byť jej priebeh veľmi rýchly a môže skončiť úmrtím. Ak by sme to mali približne vyjadriť v číslach, tak ročne sa na Slovensku vyskytne asi 30 prípadov meningokokovej infekcie, z toho býva tak tretina veľmi vážnych stavov a z tých tretina končí úmrtím. 

Takže sranda to nie je, aj keď ide o naozaj zriedkavú infekciu. Je preto úplne najdôležitejšie mať na pamäti špecifické prejavy. A ak by sa vám nebodaj raz v budúcnosti stalo, že sa stretnete s horúčkovitým ochorením so stuhnutím šije, či extrémnou bolesťou hlavy, či nebodaj sa objavia červené bodky, čo nemiznú pri zatlačení, vyhľadajte urýchlene lekársku pomoc.

Očkovanie proti meningokokovým infekciám 

Proti vážnym meningokokovým infekciám je dnes možné očkovať už malé dojčatá od ukončeného 2. mesiaca života a to očkovacou látkou, ktorá chráni proti meningokokom typu B. Tým, ktoré narobia v našich končinách najviac škody a najviac úmrtí. Proti meningokokom typu A, C, W a Y chráni iná očkovacia látka, ktorú treba zvážiť pri cestách do subsaharskej Afriky či do Mekky. Možno ju podať od ukončeného 6. týždňa života.

MUDr. Katarína Legrand
vasaokidoki.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: