Dobré rady pri zavádzaní prvých príkrmov
foto: istockphoto.com
Na nové chute a inú konzistenciu jedla deti potrebujú čas.
Zavádzate príkrmy? Držte sa týchto rád:
- vyberáme lokálne suroviny podľa aktuálneho ročného obdobia, prípadne môžeme použiť aj mrazenú zeleninu
- jedlo by malo byť čerstvo pripravené, nedosáľame, ani ho inak neochucujeme
- do hotového pokrmu môžeme pridať 1 ČL za studena lisovaného oleja (olivový, repkový, slnečnicový)
- jedlo ponúkame vždy približne v rovnakom čase, ideálne v čase obeda
- začíname zeleninovým pyré z 1 druhu zeleniny, po zavedení 3 druhov ich môžeme navzájom kombinovať a postupne pridávať ďalšie
- zavádzame vždy len 1 nový druh zeleniny s odstupom 3 dní
- konzistencia jedla by mala byť kašovitá, rozmixovaná na pyré
- pri zavádzaní nových druhov sledujeme možné prejavy alergie: vyrážky, začervenanie kože, svrbenie, hnačky, vodový sekrét z nosa, svrbenie alebo výtok z očí.
Ak dieťa na niektorú potravinu zareagovalo alergicky, vylúčime ju z jedálnička na dva mesiace a opätovne zaradíme. Ak opakovane zareaguje, potravinu vylúčime a informujeme pediatra.
Prečítajte si tiež:
Prvé mäsové príkrmy - akým mäsom začať?
Vhodné druhy zeleniny na prvé príkrmy:
zemiaky, mrkva, petržlen, zelené fazuľky, mladý hrášok, brokolica, karfiol, tekvica, cuketa, sladké zemiaky, pór
Viac ako 200 receptov pre dojčatá
Príkrmy podávané po 6. mesiaci majú byť domáce, skutočné jedlo, charakterizované hravosťou a rozmanitosťou. Na pomoc sme vám pripravili zbierku receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete ich tu viac ako 200 – tradičných, ale aj tzv. moderných.
Všetky recepty, ktoré v knihe nájdete, môžete pripraviť rýchlo a taktiež si môžete byť istí, že použité suroviny a príprava sú v súlade s odporúčaniami odborníkov.
Prečítajte si tiež: