Dobré rady pri zavádzaní prvých príkrmov

Ing. Jana Guráňová | 26. január 2021
prvé príkrmy

Na nové chute a inú konzistenciu jedla deti potrebujú čas.

Zavádzate príkrmy? Držte sa týchto rád: 

  • vyberáme lokálne suroviny podľa aktuálneho ročného obdobia, prípadne môžeme použiť aj mrazenú zeleninu
  • jedlo by malo byť čerstvo pripravené, nedosáľame, ani ho inak neochucujeme
  • do hotového pokrmu môžeme pridať 1 ČL za studena lisovaného oleja (olivový, repkový, slnečnicový)
  • jedlo ponúkame vždy približne v rovnakom čase, ideálne v čase obeda
  • začíname zeleninovým pyré z 1 druhu zeleniny, po zavedení 3 druhov ich môžeme navzájom kombinovať a postupne pridávať ďalšie
  • zavádzame vždy len 1 nový druh zeleniny s odstupom 3 dní
  • konzistencia jedla by mala byť kašovitá, rozmixovaná na pyré
  • pri zavádzaní nových druhov sledujeme možné prejavy alergie: vyrážky, začervenanie kože, svrbenie, hnačky, vodový sekrét z nosa, svrbenie alebo výtok z očí.

    Ak dieťa na niektorú potravinu zareagovalo alergicky, vylúčime ju z jedálnička na dva mesiace a opätovne zaradíme. Ak opakovane zareaguje, potravinu vylúčime a informujeme pediatra.
Zavádzame prvé príkrmy: Ako, kedy a čím začať?
Prečítajte si tiež:

Zavádzame prvé príkrmy: Ako, kedy a čím začať?

Vhodné druhy zeleniny na prvé príkrmy:

zemiaky, mrkva, petržlen, zelené  fazuľky, mladý  hrášok, brokolica, karfiol, tekvica, cuketa, sladké zemiaky, pór

Viac ako 200 receptov pre dojčatá

Príkrmy podávané po 6. mesiaci majú byť domáce, skutočné jedlo, charakterizované hravosťou a rozmanitosťou. Na pomoc sme vám pripravili zbierku receptov pre deti od 6 mesiacov do 2 rokov. Nájdete ich tu viac ako 200 – tradičných, ale aj tzv. moderných.

Všetky recepty, ktoré v knihe nájdete, môžete pripraviť rýchlo a taktiež si môžete byť istí, že použité suroviny a príprava sú v súlade s odporúčaniami odborníkov. 

Knihu DOJČENSKÉ RECEPTY si môžete objednať v našom e- shope TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: