Čistenie nošteka: dôležitá prevencia pred chorobami!

PaedDr. Dagmar Baluchová, MUDr. Marta Špániková | 16. november 2017
Čistenie nošteka: dôležitá prevencia pred chorobami!

Jesenné obdobie so sebou prináša aj výskyt ochorení, ktoré nie sú príjemné deťom ani dospelým. Medzi pomerne časté patrí nádcha a upchatý nos, ktorý vie obzvlášť potrápiť bábätká a malé deti. Tie si navyše svoj noštek ešte nedokážu vyčistiť bez pomoci dospelého.

To, že ide o veľmi častý a nepríjemný stav, by vedel potvrdiť hádam každý rodič, majúci malé deti. Nádcha vie znepríjemniť život nielen dieťatku, ale celej rodine.

Upchatý nos sťažuje dýchanie, ustavičné smrkanie je pre dieťa „otravné“, mrzuté dieťa odmieta jesť, nemôže spať...  Navyše, ak „nevinná“ nádcha prerastie do vážnejšej choroby, ktorá sa nezaobíde bez liekov, problém je na svete.

Nádcha    

Šíri sa rýchlo a pomerne jednoducho, tzv. kvapôčkovým prenosom, teda kašľaním, smrkaním, kýchaním. U detí je prenos rýchlejší, keďže ich obranyschopnosť je ešte slabá.

Nádchu nikdy netreba podceňovať a s očistou nošteka i zvýšenou hygienou a starostlivosťou treba začať už pri prvých náznakoch nádchy. Teda pri prvých kýchnutiach, keď sa zvýši sekrécia v nose a noštek je upchatý.

Liečbu nádchy je možné zvládnuť aj bez lekárskeho zásahu, avšak u malých detí sa odporúča, aby ich videl pediater, ktorý dieťa vyšetrí a v prípade potreby urobí sprievodné vyšetrenia.
 
Keďže najčastejšie je nádcha vírusového pôvodu, antibiotiká sa na jej liečbu nepredpisujú. Ak sa spojí so zvýšenou teplotou nad 38,5 °C, odporúčajú sa lieky na jej zníženie (antipyretiká).

Pre deti i pre dospelých sú vhodné prípravky s morskou soľou, ktoré dostatočne zvlhčujú nosovú sliznicu. Pri akútnej nádche je možné aplikovať aj prípravky na odpuchnutie nosovej sliznice, ktoré rodičovi odporučí pediater.

Kvôli nežiaducim účinkom sa však môžu používať max. 7 dní (u malých detí cca 5, pričom je potrebné dodržiavať odporúčané dávkovanie).

Správne a účinné vyfúkanie nosa, u menších detí odsávanie pomocou odsávačky, však patria k hlavným „zbraniam“ proti nádche. 

Ústa – uši – NOS

„Čiapku na uši, aby si nedostala zápal stredného ucha!“ Aj vy ste v detstve počúvali túto vetu z úst svojej mamy? Pravda je však kdesi inde. Zápal stredného ucha najčastejšie vzniká zo zápalu v nosovej dutine, keď nesprávne alebo nedostatočné čistenie nosa a stečené soplíky zasiahnu aj oblasť uší.

Nos je totiž u malých detí v úzkom spojení s ušami a ústami. Aj preto je také dôležité dbať o to, aby bol čistý a preventívne sa tak predchádzalo nepríjemným infekciám vedľajších nosových dutín, stredoušia i nosohltanu.

Je dôležité, aby si deti vedeli správne čistiť nos. Ak sa to naučia ešte v čase, keď nemajú nádchu, vyrieši sa tým veľký problém.

Celkom zábavný môže byť tento nácvik vtedy, ak kúpime detskú píšťalku a ak do nej dieťa fúka nosom, čuduj sa svete, píšťalka hrá! Učíme sa tým aj správne fúkať, pretože jednu nosnú dierku musíme upchať a druhou hráme.

Deťom by sme noštek mali čistiť a zvlhčovať od útleho veku, ráno aj večer, podobne ako zúbky, za pomoci fyziologického roztoku (dostať ho v lekárni) alebo preparátu z morskej vody.

Pri čistení nosa používajte morská vodu

  • Jej účinok na ľudské zdravie je mnohostranný.  No keďže nám more nebolo dopriate a doniesť si ho vo fľaštičke z letnej dovolenky tiež veľmi nepomôže, sú na liečbu nádchy a upchatého nosu dostupné prípravky (najčastejšie v podobe sprejov), ktoré sú na prírodnej báze a svojím zložením sú vhodnou náhradou „pravej“ morskej vody. Ich vplyv je dokázateľný najmä pri problémoch súvisiacich s alergiami, ORL ochoreniami ap.
  • Morská voda je bohatá na minerály, minerálne soli a stopové prvky. Morská voda v spreji, ktorú je možné bežne zakúpiť v lekárňach, uľahčuje po aplikácii do nosovej dutiny vysmrkanie sa a zvlhčuje nosovú sliznicu. Napomáha tiež odstraňovať opuch nosovej sliznice pri nádche a vplýva aj na imunitu. Takto chránená a posilňovaná nosová sliznica je odolnejšia voči infekciám.
  • Morská voda je vhodná aj pre najmenšie deti a bábätká. V nošteku ich neštípe a nepáli. Vďaka jemnému rozptylu zo spreja je vstrieknutie roztoku do nosa šetrné a účinné.

Správna hygiena nosa je dôležitá

Okrem morskej vody sú pri zahlienení vhodné aj preplachy nosových dutín, napr. minerálnymi roztokmi. Opakované preplachy nosovej dutiny vedú k zriedeniu hlienovitého sekrétu a odstráneniu patogénov z nosovej sliznice.

U bábätiek je vhodné namiesto preplachov zvlhčovať sliznicu nosových dutín fyziologickým roztokom (ten je možný kvapnúť do nošteka) alebo vhodným preparátom morskej vody (postupovať podľa odporúčaní výrobcu).

Je potrebné upozorniť, že do nosa  je nevhodné podávať látku či roztok, obsahujúci tuk (tak, ako nám to občas radí okolie). To znamená, že do nošteka nikdy neaplikujeme maslo, olej, ani materské mlieko.

Prevencia a ochrana zdravia

  • V rámci preventívy je dôležité tiež dbať na to, aby miestnosti, v ktorých sa deti nachádzajú, neboli prekúrené, a dbať na ich zvlhčovanie.

Pri spánku je vhodné, aby dieťa s upchatým noštekom malo hlavičku vo vyvýšenej polohe, u detí do 2 rokov to zabezpečíme podložením predných nôh (alebo matracu) postieľky tak, aby dieťa ležalo asi v 30-stupňovom uhle.

Starším deťom môžeme podložiť hlavičku vankúšom. To zabezpečí chorému dieťaťu, aby mu hlienovitý sekrét mohol stekať a dieťa mohlo lepšie dýchať.

  • Imunitu detí a teda ich lepšiu obranyschopnosť podporí aj otužovanie, zdravá a vyvážená strava, bohatá na vitamíny.

Už v začiatku ochorenia podávame zvýšenú dávku vitamínu C, vhodným preparátom v príslušnej dávke podľa veku. Nezabúdajme, že naše deti až do puberty potrebujú počas zimných mesiacov dávku vitamínu D, môžeme si vybrať rôzne preparáty rybieho tuku, omega mastných kyselín alebo čistého vitamínu D.

  • Pohyb na čerstvom vzduchu treba deťom dodať v každom ročnom období a za každého počasia. Pobytu vonku sa vyhýbame počas hmly a silného vetra, aj dieťa s miernymi príznakmi ochorenia, ktoré nemá zvýšenú teplotu a horúčku, môžeme zobrať na prechádzku.



 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: