Ako podporovať u dieťaťa rozvoj chôdze?

Martina Pašková | 21. december 2017
Ako podporovať u dieťaťa rozvoj chôdze?

Niekoľko odporúčaní od odborníka môže pomôcť vášmu bábätku v rozvoji pohybových schopností.

Pobyt na tvrdej podložke

Pre dieťatko a jeho vývoj je dobré, ak ho vo veku približne troch-štyroch mesiacov začnete dávať na pevnú podložku, prípadne na zem, kde má okolo seba voľný priestor a zároveň mu tvrdý podklad umožňuje oveľa viac si precvičovať svalstvo, ako napr. na rodičovskej posteli či prebaľovacom pulte.

Dieťatko by sa v tejto polohe malo cítiť dobre a pohodlne. Zem je z hľadiska bezpečnosti najlepšia, pretože v tomto veku sa už deťúrence začínajú pretáčať a mohli by spadnúť. Existujú rôzne deky, farebné podložky, ktoré stimulujú nervovú sústavu a pomáhajú detičkám rozvíjať ich schopnosti.

Zdvíhajú hlavičku a tým si precvičujú chrbátik i krčné svalstvo. Na bruško sa môžu dávať už novorodenci, avšak je dobré, aby to bolo vždy pod dohľadom dospelej osoby.

Výhody drevenej ohrádky

Pomocníkom, nielen pre mamičky, ale tiež pre deťúrence môže byť i tradičná ohrádka. Ale pozor, nie každá. Tie moderné, na nožičkách, ktoré sú obkolesené sieťkou, radšej nekupujte. Sieťka je poddajná, dieťa nemá možnosť chytiť sa za drevené tyčky a vytiahnuť sa na nožičky, navyše sa môže ľahko prevrhnúť.

Práve tie drevené sú oveľa stabilnejšie a poskytujú deťom možnosť pomocou ručičiek sa vytiahnuť a postaviť na nožičky. I používanie ohrádok však ide v súčasnosti do úzadia. Rozhodnúť pre či proti sa musíte sami. Deti sa väčšinou nechávajú na zemi, obklopené vankúšmi. Sami prídu na to, ako sa dá postaviť, napríklad pri stolíku alebo sedačke, ktoré im budú dočasne oporou.

Tip MAMA a ja

Ak sa pre ohrádku rozhodnete, nenechávajte v nej dieťatko pridlho. Mala by byť vaším pomocníkom, ak skutočne potrebujete mať dieťa v bezpečí, pretože si potrebujete čosi dokončiť a pod. Často ju oceňujú i mamičky dvojčiat. No „uzatvorením“ dieťaťa na dlhší čas bránite jeho rozvoju a prirodzenej potrebe skúmať a spoznávať svet okolo seba.

Dôležité štvornožkovanie i plazenie

Státiu však ešte predchádza lozenie, alebo ak chcete „štvornožkovanie“. Aspoň by to tak malo byť, pretože tento medzník je vo vývoji chôdze nesmierne dôležitý.

Niektoré detičky, tak ako tie moje, sa najskôr plazia. Nepoužívali na presun nožičky, ale iba ruky. Pomocou nich ťahali celé telíčko za sebou, ako hadíky. Keď som sa o tom rozprávala s našou pediatričkou, dozvedela som sa zaujímavú odpoveď.

V našich domácnostiach v posledných rokoch absentujú koberce. Preferujeme plávajúce podlahy, ktoré však detičkám príliš nepomáhajú. Sú hladké a drobcom sa na nich šmýkajú kolienka. To ich od lozenia odrádza.

Ďalšou prekážkou v lezení môže byť pasívny sed. Nedávajte dieťatko sedieť, pokiaľ sa to samo nenaučí! Práve lezenie je cesta k sedu a nie naopak!! Ak vy sami dieťatko dávate sedieť, pravdepodobne sa nikdy loziť nenaučí. 

Dieťa sa nenaučí chodiť zo dňa na deň

Ak sa dieťatko postaví, ešte to neznamená, že bude o pár dní chodiť. Bude to trvať ešte niekoľko mesiacov. Kedysi sa detičky vodili za ruky. Dnes sa to už ale neodporúča.

Deti by všetko mali zvládnuť samy, netreba im pomáhať, nič tak neurýchlime. Naša dobre myslená pomoc môže vývoj dokonca stagnovať.

„Aby dieťa začalo chodiť, musí mať primerane vyvinuté osové svalstvo a taktiež vyvažovacie mechanizmy, ktoré umožňujú robiť kroky. Ak dieťa chodí v pavúku, alebo stále za ruky, nemá vyvinuté vyvažovacie mechanizmy.

Prirovnávam to k situácii, keď sa dieťa učí jazdiť na bicykli s bočnými kolieskami. Pri nácviku chôdze je dôležité aj to, aby si dieťa vedelo kontrolovať pády a nepadalo nekoordinovane,“ dodáva MUDr. Oríšek.

Nestrachujte sa, ak vaše dieťatko samo nepribehne sfúknuť svoju prvú sviečku na torte. Všetko zvládne, všetko sa naučí, len mu treba nechať čas a priestor.

A ak nadobudnete pocit, že predsa len niečo nie je v poriadku, nebojte sa navštíviť odborníka, ktorý vaše dieťatko vyšetrí a usmerní vás, ako mu pomôcť, aby sa naučilo správne a bez pomoci bežkať, napríklad aj do vášho náručia.

Kedy urobí dieťa prvé kroky?
Prečítajte si tiež:

Kedy urobí dieťa prvé kroky?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: