Ortopéd radí: odkedy môže bábätko sedieť?

Redakcia | 31. október 2017
Ortopéd radí: odkedy môže bábätko sedieť?

Ako môžeme zdravému bábätku nechtiac uškodiť?

Odkedy môže dieťa sedieť?

Všeobecne možno povedať, že zdravé dieťa samostatne sedí vo veku okolo pol roka. Treba však akceptovať aj individuálne rozdiely, závislé od svalového napätia, ale i od poskytovaných vonkajších podnetov.

Rodičov určite poteší, ak bábätko uchopí podávané prsty a začne sa samo zdvíhať do sedu. To však ešte neznamená, že svalstvo chrbta je pripravené v sede aj zotrvať! Chrbtové svaly získavajú svoju silu postupne, preto rešpektujeme spontánne sa vyvíjajúce  pohybové schopnosti dieťaťa.

Dôležitý moment v živote bábätka: Ja SEDÍM!

Ako dieťa podopierať pri sedení?

Najväčšou chybou je snaha o urýchľovanie prirodzeného pohybového vývinu dieťaťa. Aj keď si dieťa už začína samo sadať, pri opakovanom pasívnom podopieraní v sede rôznymi vankúšikmi sa chrbtové svaly rýchlo unavia.

Vzniká predpoklad na bočné vykrivenie chrbtice (skolióza) alebo nadmerné prehnutie trupu dopredu (kyfóza). Bábätku, samozrejme, nemôže ublížiť krátka vychádzka v sede v kočíku s dobre formovanou oporou chrbta. Zásadou je striedanie sedu a ľahu, teda rešpektovanie prirodzenej potreby chrbtice.

Prečítajte si: Nelezie vaše bábätko? Ako ho naučiť liezť.

Ako dieťatku nespôsobiť zdravotné problémy?

  • Nenechávajte ho dlho sedieť v sedačkách, kočíkoch či podopreté na gauči. Dĺžku sedenia si dieťa určuje samo v závislosti od kondície trupového svalstva. Má mu vždy umožniť, aby si mohlo aj ľahnúť.
  • Aj u sediaceho, resp. dieťaťa, ktoré sa samo polohuje, treba dávať pozor, aby podnety (svetlo, zvuky, hračky) pôsobili rovnomerne zo všetkých strán.
  • Nie je vhodné urýchľovať jednotlivé etapy pohybového vývinu dieťaťa. Nestavať ho predčasne, ale ani ho nebrzdiť v spontánnych aktivitách.
  • Dieťaťu v tomto veku môže uškodiť i prudké natriasanie a vyhadzovanie do výšky pri hre.
  • V tomto veku sa formujú prvé stravovacie návyky, preto dieťaťu netreba zamieňať hračky za potraviny (keksíky, čokoláda atď.).

9 veľkých krokov k prvým krôčikom

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: