6 tipov pri zavádzaní prvých príkrmov

Redakcia | 22. apríl 2022
tipy pri zavádzaní prvých príkrmov

Nejde to len tak jednoducho, ale na druhej strane - poznáte dieťa, ktoré sa nenaučilo jesť? Pár dobrých tipov, ktoré vám možno pomôžu zoznámiť vášho drobca s jedlom.

Dobré tipy pri zavádzaní prvých príkrmov 

1. Trpezlivosť, trpezlivosť a ešte raz trpezlivosť

Tú potrebujete nielen pri zavádzaní prvých príkrmov, ale aj pri riešení problémov s deťmi, ktoré nechcú jesť, i naopak, s malými jedákmi. Treba vo svojom presvedčení vydržať, nevzdávať sa a nepodľahnúť prosbám či plaču detí. 

2. Buďte kreatívni

Ak si naozaj neviete dať rady a vaše dieťa odmieta zjesť takmer všetko, skúste mu na tanieri vytvoriť z jedla nejaký obrázok. Namiesto obyčajného obloženého chlebíka urobte chlebík s loďkou alebo s rybkou, ktoré vytvoríte zo šunky, syra či zeleniny, na kašu sirupom nakreslite tváričku... Nápadom sa medze nekladú. Vyžaduje to síce trošku fantázie a čas navyše, no ak práve toto naštartuje dieťa, aby jedlo zdravú stravu, stojí to za to.

3. Nedávajte na výber

Jednoducho deťom oznámte, že sa ide jesť, a naservírujte im jedlo. Ak sa ich budete pýtať, čo by si dali, väčšinou budú vymýšľať a zaželajú si všetko, len nie normálne jedlo.

4. Nenúťte deti jesť nasilu

Ak jedlo odmietajú, možno im naozaj nechutí či nevonia. Určite si aj vy z detstva pamätáte na jedlá, ktoré nemôžete jesť doteraz, lebo vám ich vtedy silou-mocou nanútili. Hádam nechcete, aby aj im v dospelosti naskakovala husia koža len pri pomyslení na špenát či dukátové buchtičky. Nebojte sa, keď naozaj pocítia hlad, jedlo si vypýtajú samy.

5. Nech aspoň ochutnajú

Zaveďte si doma pravidlo, nech deti ochutnajú aspoň kúsoček z každého nového, pre ne neznámeho jedla. Ak ho odmietnu zjesť po tom, čo ho ochutnali, je to niečo úplne iné, ako keď jedlo odmietnu len preto, že sa im nepozdáva, ako vyzerá. Toto pravidlo sa osvedčilo v nejednej domácnosti. Keď deti aspoň oblizli lyžicu s jedlom, často na svoje odmietanie razom  zabudli a s chuťou sa pustili do jedenia. Len ich treba namotivovať na prvý kúsok.  

6. Zabudnite na akékoľvek odmeny

Deti sú pri dobrej motivácii schopné zjesť čokoľvek, no po čase sa to môže prehupnúť do extrému, že vás drobci budú vydierať a vyžadovať odmenu ešte aj za to, že sa napijú vody. 

Tip MAMA a ja

Nechajte, nech sa deti pohrajú s jedlom. Nejedna mamička v snahe zachrániť byt pred katastrofou radšej dieťa nakŕmi sama. Oberá ho tak o veľký pôžitok z jedla. Malé deti totiž jedlo túžia ovoňať, dotknúť sa ho a prirodzené je, že ho aj ochutnajú. Tak si vytvoria kladný vzťah k jedlu.

Deti, ktorým rodičia dopriali tzv. zážitkové jedenie, teda dovolili im hrať sa s jedlom (najlepšie je obdobie okolo roka), nemajú problémy ani so zeleninou. Zrejme preto, že si k nej vďaka zážitkovému jedeniu vytvorili pozitívny vzťah. A ten neporiadok za to určite stojí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: