Zvyšuje dojčenie riziko vzniku osteoporózy?

Redakcia | 20. október 2020
zvyšuje dojčenie riziko vzniku osteoporózy

Ako zabezpečiť dostatok vápnika seba aj dieťatku?

Vaša otázka

Dojčím už vyše roka a ešte chvíľu plánujem. Moja mama má silnú osteoporózu, čiže mám istú predispozíciu na jej vznik. Zaťaží dlhodobé dojčenie môj organizmus? Zvyšuje riziko vzniku osteoporózy?

Čo je to vlastne osteoporóza?

Na vašu otázku odpovedá psychologička a laktačná poradkyňa Mgr. Mária Kopčíková:    Pod osteoporózou rozumieme úbytok kostnej hmoty, štruktúry a funkcie, ktorý vedie k bolestivej mechanickej nestabilite kostry s nebezpečenstvom zlomenín.

Najdôležitejšími formami osteoporózy sú postklimakterická (po prechode) a starecká osteoporóza. Dôvodom osteoporózy je nepomer medzi výstavbou a úbytkom kostí.

Približne do 40. roku života sa kostná hmota človeka stále zväčšuje, až kým nie je dosiahnutá individuálna maximálna kostná hmota. Približne od 40. roku života sa ročne znovu odbúra cca 0,5 až 1,5 %.

Poruchy, ktoré tento prirodzený úbytok kostí zvyšujú, vedú k vývinu osteoporózy s nebezpečenstvom kostných zlomenín.   

Čo je príčinou zníženej výstavby kostí?

  • genetické faktory,
  • nedostatočná telesná aktivita,
  • nedostatočné zásobenie kalciom a vitamínom D,
  • vysoký príjem živočíšnych bielkovín,
  • fajčenie,
  • nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu,
  • užívanie niektorých liekov (hormónov).

Zdroj vápnika si treba vybrať

Genetika je len jednou zložkou, nie jedinou predispozíciou na osteoporózu. Veľký význam majú preventívne opatrenia, najmä telesný pohyb (o to viac, pokiaľ máte sedavé zamestnanie) a strava bohatá na vápnik.

Odborníci upozorňujú na fakt, že je dôležité vedieť si vybrať zdroj vápnika. Na to, aby sme mali silné kosti, nemusíme vypiť denne liter mlieka.

Spôsobuje dojčenie osteoporózu?

Na jednej webovej stránke som našla pekné porovnanie: „Eskimáci majú pozoruhodný príjem proteínov, až 25 % z celkových kalórií. Prijímajú taktiež približne 2 500 mg vápnika denne. Majú obrovský výskyt osteoporózy.

Na druhej strane Bantovia v Južnej Afrike prijímajú len 12 % proteínov v jedle, väčšinou z plodov, a len 200 až 300 mg vápnika. Ich ženy takmer vôbec osteoporózou netrpia, a to aj napriek tomu, že privádzajú na svet a dlhodobo dojčia 6 a viac detí.

Keď tieto ženy emigrujú do západného sveta, kde kraľuje mlieko, sú postihnuté osteoporózou v krátkom čase.“    

Odkiaľ teda vziať vápnik? Uprednostnite rastlinný zdroj

Presne odtiaľ, odkiaľ ho majú iné cicavce – zo zeleniny, ovocia a iných plodov. Napokon, slonom narastú mohutné kosti a ony požierajú zelené listy rastlín. Je zrejme, že všetkým cicavcom sa darí veľmi dobre, ak nasledujú svoj genetický program a konzumujú tú správnu potravu. Výnimkou je človek, ktorý postupne odmieta vápnik z prírody a snaží sa ho nahradiť nestráviteľným vápnikom z kravského mlieka. 

Zdrojom vápnika sú napr.: sezam, ľanové semiačka, tofu, mandle, vlašské a lieskové orechy, kel, riasy, mak, brokolica, cícer čínska kapusta, mrkva, pomaranč, alebo papája.

Napríklad šálka krájanej čínskej kapusty dodá  nášmu telu toľko vápnika ako šálka kravského mlieka.  Mak zase obsahuje 12x viac vápnika ako kravské mlieko. Bez cholesterolu, vírusov a zvyškov antibiotík a hormónov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: