Tieto aktivity rozvíjajú bábätká. Vyskúšajte ich

Redakcia | 7. jún 2022
Takto rozvíjajte bábätká

Podporte fyzický a psychický vývoj detí vďaka týmto každodenným aktivitám.

Vývoj od dojčaťa k batoľaťu síce prebieha v určitom poradí, ale rýchlosť, s akou zvláda jednotlivé vývojové stupne, si určuje každé dieťa samo, má svoje vlastné vývojové tempo. V žiadnom prípade nie je vhodné deti nútiť k niečomu, na čo ešte nie je pripravené. 

Takto rozvíjajte bábätko

Môžete však zaviesť niekoľko aktivít, ktoré dokážu podporiť fyzický a psychický vývoj  detí , tu sú niektoré z nich:

  • Predkladáme dieťatku situácie, v ktorých sa musia snažiť vyriešiť nejaký problém , napríklad nájsť väčšiu prikrytú hračku pod dekou, pritiahnuť si vzdialený predmet atď.
  • Deti učíme reči skutočne porozumieť, to znamená, pomenujeme a súčasne ukazujeme zaujímavé predmety, ale i obrázky v knižke.
  • Novorodenci sú schopní napodobňovať niektoré mimické reakcie dospelých. Nakloňte sa nad dieťatko a skúste previesť niektoré pohyby ústami, ako je napríklad otváranie úst, špúlenie perami, dočkáte sa toho, že vaše dieťatko sa pokúsi napodobniť rovnaký pohyb ako vy.
  • Ležiacemu bábätku ukazujeme hračky z jednej strany na druhú , nútime ho tak k natáčaniu na oba boky.
  • Snažíme sa hračky priamo dieťaťu nepodávať do rúk, skôr ich kladieme stranou, aby sme podporili jeho telesnú aktivitu. Dieťa postupne dokáže jednu hračku pustiť, aby uchopilo ďalšiu.
  • Pri rozprávaní s dieťatkom by sme nemali zabúdať na spievanie. Spev dospelého pôsobí priaznivo nielen na vnímanie reči, ale aj na rozvoj citového života dieťaťa.
  • Dieťaťu zadovážime knižku, najlepšie je vybrať takú, ktorá obsahuje názorné, jednoduché obrázky zvieratiek, v ktorých si môže naša ratolesť listovať. Obrázky by sme mali pomenovať, spolu so zvukmi prislúchajúcimi k danému zvieratku na obrázku.
  • Deti nechávajte uchopiť drobné predmety zo zeme alebo stola. Pretože uchopenie menších predmetov je ďaleko zložitejšie ako uchopenie väčších predmetov. Trénujú si tak jemnú motoriku rúk. Tu však treba dávať pozor na to, aby si drobné predmety nevkladali do úst prípadne ich nevdýchli.
  • Pri rozprávaní s dieťaťom, vyslovujte slovíčka vždy správne. Slová, ktoré sa naučia detským žargónom, sa potom budú musieť učiť nanovo.

Búrlivý prvý rok života

V prvých dvanástich mesiacoch života, ktoré sú obdobím búrlivého vývoja, vaše dieťa rastie a učí sa nové veci veľmi rýchlym tempom. Dieťa nadväzuje kontakt s vami a ďalšími osobami, učí sa ovládať svoje telo do takej miery, že dokáže prejsť z polohy ležmo, cez sed, lezenie až do stoja.

S každým mesiacom sa mení z bezmocného dojčaťa v aktívne dieťa, ktoré sa dokáže niečo celkom nové naučiť už za deň. Pri týchto vývojových krokoch sa vám vaše dieťa vyvíja priamo pred očami. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: