S bábätkom na cestách: Toto by ste mali vedieť

Dagmar Baluchová | 22. júl 2022
S bábätkom na cestách

Naše deti trávia v autách oveľa viac času, ako tomu bolo kedysi. Doba je taká a nič s tým nespravíme. Aby si však váš drobček každú cestu užil bez problémov a vy ste zvládli šoférovanie i potreby malého pasažiera, dobre zvážte, kedy a kam s ním cestujete a čo by vám v aute nemalo chýbať.

 Auto má oproti iným dopravným prostriedkom viac výhod. Poskytuje pocit komfortu a slobody, pretože môžete – na rozdiel od autobusu, vlaku či lietadla – vyraziť, kedy a kam chcete a tiež si robiť prestávky podľa potreby.

S bábätko na cestách autom: Prestávky sú dôležité

Ak vás ešte len čaká dovolenka, práve na tie prestávky apelujeme. Celkovo by ste na dlhšie cesty mali vyraziť ideálne s dieťatkom starším ako 3 mesiace. Číslo 3 si pamätajte, maximálne po troch hodinách by ste mali zastaviť a dopriať pauzu sebe i celej osádke. Po 6 hodinách, ak ste štartovali na poludnie, už radšej vyhľadajte kdesi nocľah, pretože únava z cesty sa môže podpísať na vašej ostražitosti a nemusí to skončiť dobre. Navyše, autosedačky neboli stvorené na spánok – aj preto je v ich názve sedačka – a viac než 6 hodín v nej určite neurobí dobre ani telíčku vášho bábätka. 

 

NIKDY NENECHÁVAJTE DIEŤA V AUTE OSAMOTE. ANI NA CHVÍĽU. NAVYŠE, V HORÚCICH DŇOCH JE TEPLOTA V ROZHORÚČENOM INTERIÉRI ŽIVOT OHROZUJÚCA. 

 

Klimatizácia a bábätko?

Ospevovaná i zatracovaná. Ešte pred tým, než vycestujete, mierne vychlaďte auto. Odporúčaný rozdiel je 4 až 6 °C oproti vonkajšej teplote. Keďže bábätká sú ľahko náchylné na prechladnutie, s klimatizáciou naozaj opatrne a tiež pozor na prievan.

Clony na oknách

Dnes sú už nevyhnutnosťou, poslúžia v lete i zime. Môžete si zvoliť clony na okná s rôznymi detskými motívmi. Ich výhodou je odnímateľnosť. Drobcovi vďaka nim nebude svietiť slnko do očí. Staršie deti ocenia rolovacie clony. A úplne najľahšie riešenie sú tónovacie fólie na okná áut. Vyberajte si však iba tie s certifikátom kvality a osvedčením o ich odbornej montáži.

Nezabudnite si na cestu s bábätkom pribaliť:

  • Náhradné oblečenie – bábätko sa rýchlo potí, môže sa pogrcať, pretečie mu plienka ap. Vezmite mu preto viac odevov, ideálne z prírodných materiálov. Pokrývka hlavy je v tomto počasí nevyhnutná, v aute ju, samozrejme, dieťatko nemusí mať.
  • Plienky – bez tých ani krok, teda kilometer navyše (: A rovno si k nim pribaľte aj vlhčené obrúsky a poruke majte aj bavlnenú plienku.
  • Lekárnička – v aute nesmie chýbať, napriek tomu ak cestujete na dlhší čas, majte vždy so sebou lieky, ktoré dieťatko užíva. Ak vás čaká aj kúpanie sa, zvážte kvapky do očí a uší, prípadne lieky na zníženie horúčky. Pre staršie deti sú dostupné lieky proti nevoľnosti pri cestovaní. U malých bábätiek však nie sú vhodné. Zvážte preto, kedy dieťatko pred a počas cesty nakŕmite, aby mu neprišlo zle.
  • Jedlo a pitie – ak dojčíte, je to vyriešené. Ak dieťatko pije mliečnu formulu, nezabudnite na ňu a tiež na termosku s prevarenou vodou. Na vodu a čaj myslíte v leto zvlášť. Ak už bábo papá príkrmy a bude potrebovať počas cesty jesť, zbaľte si dávku, ktorá vydrží cestu i horúce počasie. Nezabudnite na lyžičku, podbradník. A zíde sa vám aj malé vrecúško na odpadky.
  • Cumlík a obľúbená hračka – vy už viete, či to vášmu drobčekovi pri ceste pomôže a možno za ich pomoci aj zaspí. Deti sa v aute často nudia, myslite na to, ako drobcovi vyčariť na tvári úsmev a spríjemniť dlhé monotónne sedenie.
  • Dobrá hudba – áno, vieme. Vy tie detské pesničky už nemôžete ani počuť. Ale vaše bejby ich miluje! Takže pekne-krásne zaplňte playlist hitmi od Spievanky, Fíhy Tralaly či Mira Jaroša. Naopak, ak chcete, aby počas cesty zaspalo, skúste pokojnejšiu hudbu či biely šum. Ale pozor, nie že zaspíte aj vy!

Ak s bábätkom iba začínate cestovať, doprajte mu čas, aby si na prepravu autom privyklo. Začínajte kratšími trasami. Zistite, počas ktorej časti dňa je v aute najpokojnejšie. Ak ste šoférka-začiatočníka a ste v strese v aute, aj keď ste sama, buďte opatrnejšia o to viac. 

Želáme vám veľa šťastných kilometrov!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: