Bábätko sa neprimerane potí - čo robiť?

Redakcia | 26. august 2022
Bábätko sa neprimerane potí

Spotená hlavička a krk, či dokonca celá perinka – nejedného rodiča to môže vydesiť. Nadmerné nočné potenie môže byť príznakom závažnejšieho ochorenia, no zväčša ide o banálne príčiny.

Nočné potenie môžu vyvolávať aj rôzne menšie chybičky rodičov. Stačí, že dieťaťu dáme príliš teplé oblečenie či perinku alebo dostane nejaké zábavné  pyžamko, ktoré je veľmi pekné, ale zároveň bolo vyrobené z úplne nevhodného, nepriedušného materiálu a už sa ráno kúpe vo vlastnom pote.

Buďte všímaví

To isté sa stane, keď nadmerne vykurujeme detskú izbu alebo dieťatku pred spaním dáme príliš veľké množstvo tekutín. Tie to príčiny väčšinou zistíme a odstránime celkom rýchlo. Skúste si odsledovať, či sa dieťatko spotí aj vtedy, keď mu dáte iné pyžamko, neobujete ponožky na noc a pod. 

  • Pri závažnejších prípadoch môže byť nadmerné potenie známkou nejakej infekcie alebo vedľajším účinkom užívaných liekov. Vždy tento jav spomeňte svojmu pediatrovi.
  • Tiež sa môže stať, že ho vyvoláva príliš veľký stres alebo nejaký menší psychický problém. 

Nedostatok vitamínu D a potenie

Dieťa by malo chodiť do postele v čo najlepšej pohode a dobrej nálade. Pred spaním by sa určite nemalo pozerať na nejaké akčnejšie či dokonca hororové scény v televízii alebo na počítači. Niekedy je na vine nie príliš vyvážená strava a dlhodobé nedostatky vitamínu D.

Tiež sa môže stať, že sa dieťa nadmerne potí, pretože trpí chudokrvnosťou čiže anémiou, začína sa u neho prejavovať nejaká alergia alebo ho trápi porucha štítnej žľazy. Medzi veľmi závažné ochorenie, ktoré sprevádza zvýšené potenie, patrí cystická fibróza (ext. zdroj cystická fibróza). Táto choroba je genetického pôvodu a môže vzniknúť, ak sa stretnú dvaja rodičia s poškodeným génom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: