Ako zatočiť s nadmerným POTENÍM? Rady a TIPY pre vás!

Andrea Mániková | 19. august 2017
Ako zatočiť s nadmerným POTENÍM? Rady a TIPY  pre vás!

Trápi vás nadmerné potenie a neviete čo s ním? Počuli ste o botoxe?

Potenie je prirodzenou vlastnosťou ľudského organizmu a najmä v letnom období sa mu nevyhne nikto. Prostredníctvom potenia organizmus reguluje svoju telesnú teplotu, tak reaguje na vonkajšie podnety, ale aj fyzickú aktivitu či stres.

Potíte sa? Tipy, ako sa starať o pokožku v letných mesiacoch

Čo s nadmerným potením?

Potením sa telo zároveň zbavuje škodlivých látok nahromadených v organizme. V dôsledku zvýšenej činnosti potných žliaz však u niektorých ľudí dochádza k nadmernému poteniu, tzv. hyperhidróze, ktorá môže veľmi nepríjemne ovplyvniť osobný aj pracovný život človeka. Dnes už existuje viac možností ako redukovať nadmerné potenie, niektoré majú dočasný, iné zas trvalý účinok.

Je ťažké presne definovať pojem normálneho, či nadmerného potrenia. Organizmus každého človeka je iný a tiež reaguje na podnety rôznym spôsobom. Niektorí ľudia vypotia menej ako liter potu denne, iní až niekoľko litrov.

Inak sa potíme keď sedíme v klimatizovanej kancelárii, inak keď sme v strese a inak pri fyzickej práci na slnku. S množstvom vylučovaného potu však priamo úmerne stúpa aj telesný pach, ktorý vzniká pôsobením baktérií rozkladajúcich pot.

Práve tento pach, ktorý sa rýchlo šíri do okolia, je príčinou fyzického a psychického diskomfortu a sociálnej izolácie, čo často vedie aj k závažnejším psychickým problémom.

Čítajte: Dezodorant versus antiperspirant sú naozaj škodlivé?

nadmerné potenie

Hyperhidróza - nadmerné potenie

Odborníci sa zhodujú v tom, že hyperhidróza sa väčšinou prejavuje v obmedzených oblastiach kože, ako sú napríklad dlane, podpazušie, chodidlá alebo bedrová oblasť, triesla a zátylok. Potenie ovplyvňuje aj dedičnosť, obezita, prítomnosť toxínov v tele, ktoré zvyšujú metabolizmus a tým aj teplotu tela, ale aj výber oblečenia.

Tesné odevy, ktoré neprepúšťajú k pokožke vzduch, tiež spôsobujú prehriatie a následné zvýšenie potenia. Ak sa potenie týka aj vás a sami cítite, že vás obmedzuje pri nadväzovaní sociálnych kontaktov, či vykonávaní bežných každodenných aktivít, môžete zvážiť jeho dočasné alebo trvalé odstránenie.

Odstránenie potenia pomocou laseru

Najmodernejší a najefektívnejší spôsob odstránenia nadmerného potenia v súčasnosti ponúka vyspelá laserová technológia. Pomocou laseru odborníci zasiahnu a zničia potné žľazy v problémových oblastiach.

Inteligentné laserové technológie pritom nezasiahnu okolité tkanivá, zabraňujú prehrievaniu ošetrovaného miesta pomocou efektívneho chladiaceho systému a súčasne sterilizujú oblasť ošetrenia, čím zabraňujú možnému vzniku zápalov a infekcií.

Celá procedúra trvá od 15 do 60 minút, v závislosti od rozsahu ošetrenia. Už hodinu po zákroku sa pacient môže vrátiť k svojim bežným aktivitám. Vo viac ako 80 % prípadov sa pritom jediným ošetrením dosiahne trvalé odstránenie potenia. V niektorých prípadoch vám však lekár môže odporučiť po čase zákrok zopakovať.

Botox pod pazuchy?

Dočasné odstránenie potenia sa bežne vykonáva pomocou botulotoxínových injekcií a je vhodné najmä pre oblasť podpazušia a dlaní. Princíp redukcie nadmerného potenia v tomto prípade  spočíva v tom, že sa prostredníctvom botoxu zablokujú nervové procesy potných žliaz, aby nedostávali stimuly k poteniu.

Vylučovanie potu sa tak dokáže už 72 hodín po aplikácii znížiť až na neuveriteľných 10 % oproti pôvodnému stavu. Botulotoxín sa po čase vstrebáva, takže táto metóda nie je trvalá. Doba účinku je individuálna, v priemere pretrváva približne 6 - 12 mesiacov.

Letné horúčavy: ako obliecť bábätká?
Pitný režim patrí k zdravému životnému štýlu: 6 tipov, ako udržať aktívne deti hydratované

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: