Nepokazme si leto mykózami

Redakcia | 7. jún 2016
Nepokazme si leto mykózami

S pribúdajúcim pekným počasím sa väčšina z nás teší na skvelú dovolenku pri vode. Medzi nami je ale nemálo tých, ktoré majú obavy, či im tieto krásne chvíľky nepokazia opakované vaginálne mykózy. Ako s nimi bojovať a vyhnúť sa im?

Čo mykózy podporuje

Mykózu vyvolávajú kvasinky (najmä druh Candida albicans), ktoré sa bežne vyskytujú v pošve niektorých žien. Samy osebe však ešte nevedú k ochoreniu. Mykózy sa dajú do pohybu vďaka narušeniu rovnováhy pošvovej sliznice, takže infekcia má ideálne podmienky pre rozvoj. Podporiť ich môžu niektoré faktory, ako je napr. užívanie antibiotík, cukrovka, tehotenstvo, substitučná hormonálna liečba, nesprávna intímna hygiena, poranenie pošvovej sliznice, nevhodné nepriedušné oblečenie, jedlo bohaté na cukry a taktiež stres.

Ako spoznáme, že ide o mykózu?

Príznaky zvyčajne neprehliadneme. Pokiaľ trpíme vaginálnou mykózou, budú nás intímne partie svrbieť a páliť, pri pohlavnom styku aj pri močení budeme pociťovať bolesť. Spravidla sa objaví aj výtok z pošvy, ktorý býva väčšinou bez zápachu a konzistenciou pripomína rôzne hustý tvaroh. Vaginálna mykóza je údajne najčastejšie ochorenie, pre ktoré ženy navštevujú gynekológa. V priebehu života ju aspoň raz prekonajú tri zo štyroch žien. Práve pre toto všeobecné rozšírenie a pre typický výtok jej gynekológovia ľudovo hovoria „gynekologická nádcha“. Potrápiť však dokáže neporovnateľne viac ako bežná nádcha, ktorá nám tečie z nosa. Najmä, keď sa veľmi často vracia a opakuje. Stáva sa to takmer polovici žien, ktoré už niekedy mali mykózu.

Prečo sa zvykne vrátiť...

Niektoré príčiny opakovaných mykóz poznáme. Okrem už zmienených rizikových faktorov to býva kúpanie v chlórovanej vode, teplé a vlhké prostredie – najmä nosenie mokrých plaviek, či tesných nepriedušných nohavíc, napríklad pri jazde na bicykli, keď sa intímne oblasti ľahko zaparia. Mykóza sa však môže objaviť aj bez zjavnej príčiny. Na otázku, prečo niektoré ženy trpia opakovane mykózami, zatiaľ čo iné ženy pri rovnakých vonkajších podmienkach ani raz neochorejú, je potrebné hľadať odpoveď predovšetkým v imunite. Ženy s opakovanými mykózami majú spravidla určité problémy s „lokálnou imunitou“ vo vaginálnom tkanive.

Ako sa mykóza lieči?

Čapíkmi, masťami alebo tabletkami označenými pod spoločným názvom antimykotiká. Tieto prostriedky sú určené pre liečbu akútneho ochorenia. Väčšina žien na ne reaguje rýchlo a dobre a už po niekoľkých dňoch sú zvyčajne bez ťažkostí. Problémom je, že samotné vyliečenie nedokáže zabrániť častému opakovaniu mykózy. Preto je potrebné podporiť imunitný systém. A, samozrejme, dodržiavať hygienické aj ďalšie opatrenia, aby sa riziko vaginálnych mykóz znížilo na minimum.

Aká je prevencia

  • V lekárni si môžeme zakúpiť voľnopredajné prípravky, ako sú vaginálne čapíky, tabletky a masti, ktoré môžeme užívať preventívne, ak vieme, že budeme tráviť nejaký čas  v rizikovom prostredí.
  • Po každom sexuálnom styku by sme sa mali osprchovať, pretože sa mení kyslosť pošvového prostredia.
  • Počas teplých dní by sme si nemali obliekať pritesné rifle, ale radšej uprednostniť bavlnené nohavice.
  • Po kúpaní je dôležité dôkladne sa osušiť, najmä, ak plávame v priehrade alebo rybníku. Jednoducho tam, kde sa baktériám darí.
  • Na toalete by sme sa mali utierať smerom ku konečníku, zároveň platí pravidlo – čím menej parfumácie a chémie, pokiaľ ide o toaletný papier, tým lepšie.
  • Po okúpaní si ihneď vymeníme tampón, ktorý podľa odborníkov nasiakne všetky nečistoty z vody a prenesie ich do pošvy. Pozor, mnohé ženy majú mylnú predstavu, že ak si vezmú tampón do špinavej vody, budú chránené pred infekciou. Ako sme už povedali, hygiena je v poriadku, ale nič sa nemá preháňať. Časté umývanie narúša prirodzené prostredie pošvy.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: