11 chýb, ktorých sa dopúšťajú novopečení rodičia  

Redakcia | 18. jún 2020
11 chýb, ktorých sa dopúšťame pri bábätku

Nikto nie je neomylný.

Je všeobecne známe, že kto niečo robí, robí aj chyby. Rovnako ako všetci, ani starostliví rodičia sa pri najlepšej vôli chybám nevyhnú.

Stačí si len spomenúť  na tých vlastných. Určite by sme boli schopní napísať celý zoznam vecí, ktoré na nás v detstve „napáchali“ nie najvhodnejšou výchovnou cestou alebo prístupom.

Pravdou je, že nikto nie je neomylný. Lekári, psychológovia aj samotná prax potvrdzujú, že o novopečených rodičoch to platí dvojnásobne. Nuž práve pre vás, nových rodičov s malými bábätkami, chceme zdôrazniť najčastejšie chyby, ktorých sa nevedome, alebo vedome, dopúšťate. V žiadnom prípade nejde o kritiku!

Odhaľujeme vám 11 NAJČASTEJŠÍCH CHÝB NOVOPEČENÝCH RODIČOV z jedného prostého dôvodu: „Kto pozná chyby, môže sa im ľahšie vyhnúť“. 

PANIKÁRITE NAD ČÍMKOĽVEK A VLASTNE NAD VŠETKÝM

Americký psychoanalytik Leon Hoffman vysvetľuje: „Veľa nových rodičov má prehnane úzkostlivé reakcie na bežné detské prejavy, ako sú grckanie, vypľúvanie jedla, vracanie a iné „nenormálnosti“, ktoré deti robia. Niektorí rodičia sú schopní prežívať v neustálych obavách a dookola riešiť otázky typu: Nemal náš miláčik príliš tvrdú, alebo príliš mäkkú stolicu? Vypil maličký príliš veľa, alebo príliš málo mlieka? Nie je toho grckania po jedle priveľa? Dojčatá sú v skutočnosti oveľa odolnejšie, ako si väčšinou predstavujeme. Nebráňte teda svojím prehnaným strachom spontánnemu prežívaniu radostného rodičovstva v prvom roku dieťaťa!“  

DODRŽIAVATE INTERVALY KŔMENIA ZA KAŽDÚ CENU

Mamičky prichádzajú z pôrodnice často poučené a presvedčené, že dieťatko treba cez deň kŕmiť každé tri hodiny. Odborná verejnosť sa však zhoduje v tom, že hladné dieťa sa o svoju potravu dokáže prihlásiť samé. Netreba pozerať na hodiny, lepšie je riadiť sa individuálnymi potrebami bábätka. Platí to rovnako u detí kojených, ako u nekojených.

„ Pokiaľ rodičia vnímajú a  konajú podľa potrieb svojich detí, ich ratolesti budú omnoho lepšie prospievať vo všetkých smeroch,“ presviedča doktorka Ari Brownová, hovorkyňa Americkej akadémie pediatrov.

 

PREBÚDZATE DIEŤA NA NOČNÉ DOJČENIE 

Detská sestra Jennifer Walker presviedča mamičky, že dojčené dieťa môže, a aj by malo, spať počas celej noci. Hovorí:

„Existuje mylná predstava, že materské mlieko nie je dostatočne výdatné, aby napríklad štvormesačné dieťa vydržalo spať celú noc. Spánok je predsa dôležitý a výhodný aj pre dojčatá, aj pre mamičky. Zámerné nočné prebúdzanie dieťaťa na dojčenie nie je nevyhnutné. Je však predovšetkým na mame a dieťati, aký spôsob nočného prebúdzania, či spánku, obidvom vyhovuje.“

SAMI LIEČITE HORÚČKY U NOVORODENCA

"Každá horúčka nad 38 stupňov v prvých troch mesiacoch života dieťaťa je nebezpečná," upozorňuje Jennifer Walker. Dodáva, že jedinou výnimkou je horúčka, ktorá sa objaví do 24 hodín po prvej dávke imunizácie - očkovania.

Niektorí rodičia sa chybne domnievajú, že zvýšená teplota je u novorodencov bežná a snažia sa ju sami vyliečiť potením, alebo podaním paracetamolu. Toto je zásadná rodičovská chyba pri tejto vekovej skupine! Dojčenský imunitný systém ešte nie je schopný zvládnuť infekciu, preto je nevyhnutné konzultovať situáciu s lekárom. Ak nie osobne, aspoň telefonicky. Pediater určí, ako ďalej postupovať.

CHODÍTE S BÁBATKOM DO VEĽKEJ SPOLOČNOSTI

Šťastným rodičom niekedy ujde, že oslava narodenia dieťatka vo veľkej spoločnosti znamená pre samotného „oslávenca“ nebezpečné stretnutie s obrovským množstvom choroboplodných zárodkov, vírusov a baktérií. Organizmus novorodenca nie je dostatočne vybavený brániť sa možnej infekcii. Rodičia s bábätkom by sa mali vyhýbať rušným preľudneným miestam, čo však neznamená, že nesmú prvých šesť týždňov vystrčiť nos z domu. Každodenná  prechádzka na čerstvom vzduchu prospeje novorodencom, aj mamičkám.  

NENECHÁTE SVOJE DOJČA SA VYPLAKAŤ 

Rodičia sa často domnievajú, že ich povinnosťou je zabezpečiť, aby dieťa takmer vôbec neplakalo. Plač považujú  za signál, že niečo robia zle a úpenlivo sa snažia o nápravu. Plač je predsa základnou dispozíciou dojčiat. Môžu byť dokonale prebalené, nakŕmené a budú stále plakať, ako by sme im ubližovali. V mnohých prípadoch je plač obyčajným a prirodzeným prejavom existencie dieťaťa.

Dnešným trendom je nenechať dieťatko plakať. Nie však za každú cenu. Ak už od únavy nevládzete a neviete čo ešte s ním urobiť, aby bolo spokojné, jednoducho ho nechajte bez výčitiek svedomia sa vyplakať. Samozrejme, pokiaľ neutíšiteľný plač nie je spojený s vysokou teplotou, bolesťami, vyrážkami, alebo s pretrvávajúcim vracaním. Vtedy treba čo najskôr kontaktovať pediatra. 

ZANEDBÁVATE STAROSTLIVOSŤ O ÚSTNU DUTINU DOJČAŤA

„ Mnoho rodičov nemyslí na starostlivosť o zuby a ústnu dutinu novorodenca, dokiaľ nie je neskoro," kritizuje Saul Pressner, detský zubný odborník z New Yorku. Upozorňuje, že dieťa nie je nikdy príliš malé na to, aby rodičia nemohli začať budovať jeho správne návyky ústnej hygieny a orálneho zdravia. Ponúka niekoľko tipov, čo robiť: 

  • Nepodávajte dojčaťu mlieko v postieľke, keď mu vykukli prvé zuby. Zvyšuje sa tým riziko vzniku kazu, ide o tzv. „ kazy z fľaše“.
  • Na čistenie ďasien dieťatka používajte vlhkú gázu, s dosiahnutím prvého roku začnite používať zubnú kefku.
  • Dbajte na to, aby dieťa dostávalo dostatok fluoridov. Fluorid sa vyskytuje vo vode a preventívne pôsobí proti vzniku zubného kazu. Informujte sa u svojho zubára o možných spôsoboch doplnenia fluoridu. 

IGNORUJETE MANŽELSTVO 

Je prirodzené, že po pôrode sa mamička upriami na dieťa. Zostáva s ním doma, všetky novovzniknuté situácie prekonávajú spoločne. Otec väčšinou chodí do práce, vracia sa večer unavený, nie vždy nájde pochopenie u manželky, ktorá je tiež pochopiteľne vyčerpaná. Ako teda udržať pocit spolupatričnosti manželského páru?

Psychológ John C. Friel uvažuje: „Udržanie funkčnosti manželstva, fungovanie ako páru, je v období prvých mesiacov života dieťaťa veľmi dôležité a bohužiaľ, často prehliadané. Každé slabé miesto vzťahu novopečených rodičov bude s príchodom dieťaťa umocnené. Aby sa zabránilo tejto spoločnej rodičovskej chybe, je potrebné sa uistiť, že ani jeden z rodičov nie je vylúčený zo starostlivosti o dieťa. Dieťa má vždy dvoch rodičov, na to netreba zabúdať." 

HÁDATE SA PRED BÁBATKOM 

Trojmesačné dieťa je schopné veľmi presne vycítiť atmosféru. Hádate sa pred bábätkom? Hádate sa často? Kričíte? Pozrite sa na intenzitu a frekvenciu vašich hádok a sami skúste posúdiť, či je to vhodné správanie v spoločnosti malého človiečika, ktorý cíti, vníma, počuje. John C. Friel poznamenáva: „Hašterenie tu a tam je bežnou súčasťou života  s inou osobou. Nič však netreba preháňať a tlačiť do extrému. Dieťa pre svoj zdravý psychický vývin potrebuje pokojné prostredie a dostatok adekvátnych vzruchov, nie však nadmerného častého rozrušenia.“  

NESPRÁVNE INŠTALUJETE  AUTOSEDAČKU PRE DIEŤA 

Naoko jednoduchá záležitosť. Vybaliť, zložiť, podľa návodu nainštalovať. Každý novopečený rodič potvrdí, že z celkom banálnej záležitosti sa občas vykľuje dosť tvrdý oriešok. Ak máte s inštaláciou problém, niečo nesedí alebo nedrží ako by malo, nehanbite sa spýtať skúsenejších, vrátiť sa do obchodu s autosedačkami, určite vám poradia, pomôžu.

Nezabúdajte, že sedadlo inštalujete kvôli bezpečiu dieťaťa, nie aby ste riskovali jeho život počas jazdy v automobile. Buďte dôslední!

DOVERUJETE NESPOĽAHLIVÝM ZDROJOM INFORMÁCIÍ

Ako klasický rodičovský omyl sa uvádza hľadanie informácií na nesprávnych miestach. Dôležité informácie by rodičia mali získavať len z dôveryhodných zdrojov. Nie všetky internetové diskusie a názory musia byť zaručene správne, nie každá rada od susedy bude platiť aj na vaše dieťa. Diskutujte s lekármi, nazrite do odborných publikácií.

TIP MAMA: VERTE VLASTNÝM INŠTINKTOM!

Pokiaľ radám rodičov, priateľov a známych veríte viacej, ako sebe samým, môžete urobiť oveľa viacej chýb, ako keby ste sa riadili vlastným inštinktom. Keď vás kamarátka nad postieľkou vášho dieťatka bude ubezpečovať, že vypadá zdravo a vy budete presvedčená, že s ním niečo nie je v poriadku, neotáľajte. Poslúchnite svoj vnútorný materinský „hlas“ a vyhľadajte lekára. Vždy je lepšie prísť skôr, ako neskoro!

NEZABUDNITE:  

Ak vás trápi akýkoľvek problém s vašim bábätkom, sme tu pre vás ! Obráťte sa na našu redakciu, s pomocou renomovaných odborníkov vám pomôžeme problém prekonať, alebo aspoň zmierniť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: