PREČO moje bábätko toľko PLAČE?

redakcia | 22. november 2017
PREČO moje bábätko toľko PLAČE?

Pomóc, náš drobček len plače a plače...Zn. Som zúfalá!

Čo je novorodenecký plač

Plač býva pre rodičov tým úplne prvým zvukom, ktorým bábätko dáva najavo svoj príchod. Prvý plač je krásny a dojímavý, pretože znamená, že dieťatko, na ktoré sa tak dlho tešili, dýcha a teda je v poriadku. Ale plač vie byť aj intenzívny, nástojčivý, srdcervúci, nečitateľný. Vie vystrašiť, vyviesť zmiery, priviesť do zúfalstva, či dokonca nahnevať – veď sme urobili všetko, čo je v našich silách, a bábo len plače a plače...

Prečo bábätká plačú a čo to robí s nami?

Predstavte si, ako sa asi cíti bábo v brušku. Je zvyknuté na teplo. Nič mu nehrozí, iné ako dokonalé bezpečie ani nepozná. Potrava k nemu prichádza neustále cez pupočník z placenty. Zvuky zvonku sú tlmené, občas niečo zaduní, zatrasie sa, ale nič zásadné sa nemení. Väčšinou sa príjemne kolíše v rytme chôdze svojej mamy, počuje upokojujúcu melódiu jej hlasu.

Z
razu sa mu však, doslova, prevráti celý svet. Ostré svetlá, chlad a vzduch na pokožke, stráca sa v obrovskom priestore, pocíti tlak, náhle zmeny polohy. Hlasné slová personálu a prístrojov, neznáme pachy… Všetky ďalšie zážitky nasledujúcich hodín a dní sú nové. Hlad, olizovanie vlastnej pästičky, vyprázdňovanie, plienky a oblečenie, dráždiace štítky a gumičky na oblečení. Toto všetko je tak veľmi rozdielne od príjemne teplej tekutiny, ktorá ešte donedávna splývala s jeho telom. A tak plače.

plač bábätka

Plačom bábätko komunikuje

Plač je inštinktívny nástroj, ktorým dávajú naše novorodeniatka najavo každý pocit straty pohodlia. Nepoznajú slovko „neskôr“. Nerozumejú súvislostiam, príčinám, následkom ani času. Pre bábätko existuje iba „tu a teraz“.

Ak pocíti hlad, alebo akékoľvek iné nepohodlie, znamená to pre jeho organizmus životné ohrozenie. Plače, čo mu sily stačia, inak to povedať nevie. Pre čerstvých rodičov je plač bábätka čosi ako malý poplach – výskumy mozgu ukázali, že mamy v prvých týždňoch po pôrode prežívajú pri počúvaní plaču vlastného bábätká pocity nabudenia a úzkosti.


Takáto „emocionálna nákaza“ funguje aj na nerodičov a dokonca aj na domácich miláčikov – dospelým a psíkom sa pri naliehavom zvuku detského plaču zvýši hladina stresových hormónov v krvi a sú v pohotovosti. Pocity, ktoré v nás vyvoláva detský plač, však majú dôležitý evolučný význam. Dospelý sa pod vplyvom emocionálneho stresu snaží čo najrýchlejšie nájsť a odstrániť príčiny nepohody bábätka, vďaka čomu sa zvyšuje šanca na jeho prežitie.

Čo je to „normálny plač“?

Vedci pozorovali plač stoviek bábätiek počas prvého roka života a vďaka tomu dnes vieme, že aj tu existujú určité zákonitosti. Plakanie bábätiek do približne štvrtého alebo piateho mesiaca veku vyzerá, spravidla, inak ako plač starších bábätiek.

Keby sme si zobrali štvorčekový papier, každý deň od narodenia až do štyroch či piatich mesiacov naň nakreslili, ako dlho naši drobci plačú, a potom všetky bodky spojili, dostali by sme niečo ako obrátené písmenko U.

Začína sa to „medovými týždňami“. Novorodenci zväčša v prvých pár dňoch plačú máličko – ozaj môžeme mať pocit, že nevedia plakať (hoci aj tu existujú výnimky). Od približne druhého týždňa až do druhého mesiaca začne krivka stúpať. Celkový čas, ktorý bábätko strávi plakaním alebo „mrnkaním“, sa každým týždňom zvyšuje, a vrchol dosiahne niekedy v druhom mesiaci. To je dlhých šesť týždňov pribúdajúcich preplakaných minút.
plač bábätka

Koľko preplačú bábätká na vrchole nášho obráteného písmenka U? Každé bábo je iné, ale podľa prieskumov plače štvrtina bábätiek aj viac ako tri a pol hodiny denne, kým ďalšia štvrtina menej ako hodinu a trištvrte. Tie ostatné sú niekde medzitým.


Potom plaču zase postupne ubúda a krivka klesá, až kým medzi tretím a piatym mesiacom dosiahne stabilnú úroveň. A na radosť väčšiny rodičov klesne nižšie ako na začiatku. Je zaujímavé, že podobnú „krivku plaču“ majú aj predčasne narodené bábätká. U nich je však mierne posunutá – jej vrchol nastáva v polovici druhého mesiaca korigovaného veku, teda veku, v ktorom by boli, keby sa narodili v termíne.

To naznačuje, že nárast v množstve plaču nezapríčiňuje iba prostredie, do ktorého sa dieťatko narodí, ale skôr dozrievanie jeho tela, najmä nervovej sústavy. Rovnakú krivku by ste, dokonca, nakreslili aj v kultúrach s tradičným spôsobom života, kde rodičia svoje bábätká oveľa viac nosia, častejšie dojčia a v porovnaní s naším typickým spôsobom výchovy im doprajú neporovnateľne viac telesného kontaktu. Aj tu novorodeniatka sprvu plačú máličko, potom o niečo viac, a zase menej.

Nespokojné bábätko
Prečítajte si tiež:

Nespokojné bábätko

Ako sa dostať z bludného kruhu nadmerného plaču? 10 trikov, ako by v pohode s plačúcim bábätkom, ale aj, ako môžu byť plačúcemu bábätku nápomocné probiotiká i ďalšie zaujímavé vedecké výskumy o detskom plači sa môžete dočítať v ŠPECIÁLI čísla v novembrovom vydaní MAMA a ja.

! Mimochodom, špeciál sme zostavili vďaka našej pripravovanej knihe Psychológia pre milujúcich rodičov, pod ktorú sa autorsky podpísali odborníčky, spolupracovníčky MAMA a ja, a v neposlednom rade i MAMY – Mgr. Jana Bašnáková MSc., Mgr. Eva Vavráková, PhD. a PhDr. Jana Zemandl, PhD

Nezháňajte MAMA a ja – predplaťte si ju a získajte aj DARČEK!

1. Predplaťte si MAMA a ja s kávovarom Cafissimo PURE!

Cena predplatného, vrátane kávovaru, je teraz iba 38 €!
Objednajte si predplatné časopisu MAMA a ja na jeden rok v hodnote 22,80 €
spolu s kávovarom Cafissimo PURE v hodnote 79 € v akcii!
22,80 + 79 = 101,80 LEN 38 €!

2. Predplatné MAMA a ja so zľavou 6 €!

MAMA a ja si môžete predplatiť na jeden rok za cenu 16,80 €, vrátane poštovného, bez nároku na kávovar.
Hodnota 12 čísiel je 22,80 €, získate tak 6 € zľavu.

Objednávajte na: https://mamaaja.sk/predplatne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: