10 faktov o detskom mozgu

MK | 5. júl 2024
10 faktov o detskom mozgu

Malý človiečik je na svete a je našou úlohou ho s ním zoznámiť. Nemusíme robiť nič špeciálne, potrebuje našu starostlivosť, pozornosť a veľa objatí, aby sa cítil bezpečne.

10 faktov o detskom mozgu

  1. Deti sa rodia príliš skoro.
    Ak by nebolo obmedzení veľkosti ženskej panvy, deti by sa v maternici vyvíjali oveľa dlhšie. Niektorí pediatri preto označujú prvé tri mesiace života dieťaťa ako „štvrtý trimester“ tehotenstva, aby zdôraznili, aké sú deti v tomto štádiu potrebné a zároveň bez sociálnych zručností. Toto obdobie je pre novorodenca a jeho rodičov často považované za pokračovanie tehotenstva v tom zmysle, že bábätko potrebuje mimoriadnu starostlivosť, podporu a prispôsobenie sa novému prostrediu mimo matkinho lona.
  2. Reakcie na potreby dieťatka sú veľmi dôležité.
    Mozog dieťaťa sa vyvíja na základe interakcií. Rýchle reakcie na potreby dieťaťa mu pomáhajú cítiť sa bezpečne a učia ho zvládať pocity ako hlad či nepohodlie. Tento proces je kľúčový pre jeho emocionálny a kognitívny vývoj
  3. Tváre a hlasy rodičov sú niečo extra pre učenie. 
    Keď dieťa napodobňuje výrazy tváre svojich rodičov, učí sa emocionálnej komunikácii. "Detská reč" typická zvýšeným hlasom je dôležitá pre vývoj jazyka. Jej jemné prehrávanie pomáha dieťaťu lepšie pochopiť slová a naučiť sa ich. Používajte gestikuláciu a mimiku, meňte polohu hlasu. 
  4. Mozog dieťaťa rastie rýchlo. 
    Po narodení mozog dieťaťa rýchlo rastie a do prvých narodenín dosiahne 60 % svojej dospeláckej veľkosti. Plnú veľkosť dosiahne mozog do škôlky, ale jeho vývoj pokračuje až do strednej dvadsiatky.
  5. Bľabotanie je predzvesťou prvého slova.
    Bľabotanie je signálom, že dieťa je pripravené sa učiť. Dialóg medzi rodičom a dieťaťom, kde rodič reaguje na detské zvuky, je najefektívnejší spôsob, ako podporiť jeho jazykový vývoj. Každý takýto "bľabotavý" prejav môžu komentovať a dať mu význam. „Plačeš? Určite si mokrý. To sa ti nepáči. Prebalíme.“ A pod. Takýmto spôsobom sa pomaly premieňajú nezámerné reakcie dieťatka na zámernú komunikáciu.
  6. Doprajme dieťatku chvíľku čas.
    Áno, aj bábätko ho potrebuje. Keď si len tak bľabotá, prevaľuje sa, vydáva zvuky - jednoducho sa hrá a vystačí sa samo so sebou. Nemusíme reagovať na každý jeho pohyb či zvuk. Dajme mu priestor na to, aby sa naučilo spracovávať niektoré veci samostatne a nebolo príliš závislé na našej neustálej pozornosti. Nadmerná reakcia môže byť kontraproduktívna. 
  7. Vzdelávacie aplikácie a programy dieťatko veľa nenaučia.
    Pre učenie jazyky je dôležitá interakcia. Nahrávky a vzdelávacie videá nie sú účinné, pretože nereagujú na dieťa. Najlepší spôsob, ako podporiť jeho vývoj, je hrať sa s ním a venovať mu pozornosť. Ste nenahraditeľní. Nenechávajte dieťa napospas technológiám. 
  8. Mozog dieťaťa sa ľahko unaví.
    Bábätká sú ľahko unaviteľné. Priveľa zvukov, svetiel, hlasov, ľudí, podnetov ich znepokojí. Občas potrebujú pomôcť sa stíšiť. Keď vidíte, že je bábätko nespokojné, zoberte ho nabok od diania, jemne kolíšte, prihovárajte sa mu upokojujúcim tónom a zatiahnite závesy.
  9. Rozkošné, ale hluché?
    Deti majú slabší sluch než dospelí, čo môže byť dôvod, prečo ich (vlastný) plač neobťažuje tak ako nás. Majú tiež ťažkosti s rozlišovaním hlasov od pozadia, takže neustále zapnutá hudba alebo televízia môže narúšať ich schopnosť učiť sa jazyk. Vylúčte tieto "šumy" z pozadia, keď sa s dieťatkom rozprávate. 
  10. Hudba dieťa rozvíja.
    Melódia a rytmus, to je to, čo deti milujú. Preto tak populárne rôzne detské odtrhovačky, hudobné hračky,  preto keď mama spieva, dieťatko sa upokojí alebo zaspí. Je ako jemné kolísanie v mamičkinom náručí. Spievajte deťom.  Neskôr ich zoznámte s prvými hudobnými nástrojmi, nech brnkajú, fúkajú alebo ťukajú na klávesy. Hudba rozvíja detský mozog, pomáha dieťaťu sústrediť sa a rozvíjať jeho schopnosti.

V mozgu vášho dieťatka sa deje veľa!

Doprajte mu dostatok výživy, podnetov, najmä od vás v podobe túlenia, rozprávania, bezpečného náručia a pokoja. Nemusíte to preháňať s extra aktivitami pre bábätká. Dieťa potrebuje mať zabezpečené základné potreby vrátane tej najdôležitejšej - potreby lásky. Na tom neskôr môže stavať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: