Kľúč k lepšej pamäti: Hudba posilňuje mozog rovnako ako šport telo

Michaela Klamová | 17. apríl 2024
Kľúč k lepšej pamäti: Hudba posilňuje mozog rovnako ako šport telo

Pri výbere krúžkov pre deti sa rodičia v najväčšej miere zameriavajú na tie pohybové a mnoho z nich o hudobné nemá záujem. Pritom práve schopnosť hrať na hudobný nástroj má pre náš mozog obrovské benefity.

Hudbou k lepšej pamäti

Štúdia (ext. zdroj štúdia) sledujúca vyše 1 000 pacientov s diagnózou demencie skúmala, aký vplyv má hudba na ich kognitívne funkcie. Pacienti, ktorí hrali na hudobný nástroj, alebo sa venovali spevu, mali výrazne lepšie pamäťové a výkonné funkcie mozgu.

Nezáleží na žánri hudby

Vedci tiež skúmali, či záleží na type hudby, ktorý pacienti radi počúvali, no ukázalo sa, že nezáleží na tom, či mali radi klasiku, folklór či rock, typ hudby na pamäťové funkcie vplyv nemá. Odborníci sa domnievajú, že vďaka aktívnej práci s hudbou, teba hraniu na klavíri, či spievaní v zbore, si mozog vytvára akúsi kognitívnu rezervu, ktorá v neskoršom veku tlmí dôsledky starnutia.

Zo skúmaných nástrojov sa ako najefektívnejší pomocník ukázal obľúbený klavír.

Hudba ale poskytuje nášmu mozgu aj ďalšie benefity

Už predošlé štúdie poukázali napríklad na výhody pri učení cudzích jazykov u detí, ktoré hrali aj na hudobný nástroj.

Či už základná umelecká škola, súkromné hodiny alebo iba video tutoriály na internete – možností, ako sa naučiť hrať na hudobný nástroj v každom veku nebolo nikdy viac. Nemusíte mať v rodine dlhoročnú hudobnú tradíciu, ani snívať o tom, že vaše dieťa bude slávny virtuóz, hra na hudobný nástroj má na náš mozog rovnaké účinky ako šport na telo. A ten taktiež nevykonávame iba s cieľom stať sa vrcholovým športovcom.

 Cvičiť mozog prostredníctvom hudobných nástrojov môže každý, aj ten, čo má takzvaný hudobný „hluch“.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: