Najvzácnejší hudobný nástroj nosíme stále so sebou

Kristína Majerová | 4. júl 2022
Príbeh hudby
foto: Facebook Bratislavský chlapčenský zbor

Koniec sveta bude, keď ľudia prestanú spievať. (Albert Einstein)

Viete o tom, že najvzácnejší hudobný nástroj nosíte stále so sebou? Tým nástrojom je ľudský hlas. Dokáže nás potešiť, keď sme smutní. Vie v nás vyvolať pocit pokoja, lásky, či radosti. Keď sme boli malí, často sme pri jeho zvuku zaspávali a ráno nás citlivo prebúdzal. Ak ho vieme správne ovládať, môže nás vďaka nemu spoznať celý svet! 

Najvzácnejší hudobný nástroj 

Týmito slovami je opísaný koncert „Príbeh hudby: Tajomstvá ľudského hlasu“, ktoré sme mali možnosť vidieť 29. júna 2022 priamo v Slovenskom národnom divadle. Nemohlo byť nič krajšie na ukončenie kultúrnej divadelno-hudobnej sezóny pre malých i veľkých poslucháčov. Vedeli sme, že to bude dobré, ale že to bude až také dobré, sme zistili už v prvých minútach.

Príbeh hudby

Skutočnosť, že každý máme hlas, pozná každý. No aké sú možnosti ľudského hlasu? Uvedomili sme si niekedy, ako rozdielne znie detský hlas, ženský či mužský? Ako znejú iba hudobné nástroje bez ľudského hlasu? Vieme, čo je to koloratúra? Poznajú naše deti operu? Vedia, čo je to operný spev? Alebo my rodičia, máme pred tým rešpekt a nie je to nič pre nás?

Nebojme sa deti viesť k hudbe

Od malička. Púšťajme kvalitnú hudbu, nebojme sa aj vážnej hudby. Chodievajme s nimi na koncerty, spievajme si s nimi. Ak radi tancujú, tancujme s nimi, prihlásme ich na tanečný. Ak radi spievajú, tak na spev. Pokojne aj chlapcov.

Niekomu sa môže zdať zvláštna kombinácia chlapec + spev, ale zoberme si napríklad operných spevákov. Aj na vyššie spomínanom koncerte sme mali možnosť vidieť mladších, či starších spevákov Bratislavského chlapčenského zboru. A bol to naozaj umelecký zážitok. Tak, ako sme počuli sóla či duety operných spevákov, Orchestra a zboru Opery SND. Deti mali možnosť spoznať titulkovacie zariadenie a zistiť, že opera nie je až takým „strašiakom“, ako sa možno rodičia obávajú.

Nádherné sóla chlapčenských spevákov či celého koncertného zboru sa niesli sálou Opery SND a doslova prenášali človeka do iných výšin.

Niekto múdry raz povedal, že hudba je rečou anjelov. Tak prečo držať naše deti na zemi?

6 dôvodov, prečo viesť deti k hudbe

  • zlepšuje koncentráciu, pamäť, sústredenie;
  • hudba pôsobí ako antistresor (nie je lepšie, ak si dieťa spieva akoby si malo obhrýzať nechty?);
  • podporuje rozvoj mozgu (vytváranie nových nervových spojení, stimulácia mozgu);
  • vedie deti k disciplíne, k práci na sebe – ak trénujem, cvičím, snažím sa, výsledok sa dostaví;
  • kultúrne ocenenie, výchova ku kultúrnym hodnotám – ak deti berieme od mala do divadla, na kvalitné koncerty, je málo pravdepodobné, že budú neskôr ohŕňať nosom nad návštevou divadla a naučia sa rozlišovať, čo je kvalitné umenie;
  • ten, kto miluje hudbu, nemôže byť nikdy úplne nešťastný.

Príklady priťahujú

Keďže mám synov, prirodzene si hľadajú vzory a inšpirácie v mužskom svete. Som naozaj veľmi rada, že vidia vzor a motiváciu aj doma. Vidia otca hrať na klavíri či na harmonike miesto hrania počítačových hier alebo sledovania televízie. Nie každý rodič má hudobný talent, ale ak vidí talent a nadanie u svojho dieťaťa, je dobré ho podporiť.

A nepochybným príkladom sú aj deti v ich veku, ktoré tvrdou a svedomitou prácou niečo dokážu. Tak ako sú chlapci Bratislavského chlapčenského zboru.

Je potechou mamy, ak päťročný syn príde za mnou a poprosí, aby som mu pustila duet Andrea Bocelliho a Celine Dion alebo pieseň Lascia ch’io pianga, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie melódie klasickej hudby od skladateľa Handela. Skutočnosť, že túto pieseň spieva možno 12ročný chlapec fascinuje a motivuje ostatné deti vypĺňať svoj voľný čas kvalitne a naučiť sa niečo, čím môžu obohatiť svet okolo.

Príbeh hudby

Tento rok Bratislavský chlapčenský zbor oslavuje 40. výročie. Z redakcie MAMA a JA prajeme veľa úspešných koncertných turné a nadšených speváčikov. Nech váš spev rozochveje každú dušu, poteší každé srdce, rozjasní každú tvár! Nech túži spievať každý!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: