Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chôdza

    , Autor: miroslava2207

    Dobrý deň,syncek ma 22 mesiacov,chodí od cca 14mesiacov.Chôdza v tomto veku by už mala byť 100%tna alebo sa môže občas zamotať (pri hre) alebo prikopnut (pri behu)?inak chodi normálne,len pri uvedených činnostiach sa stane,že sa zamoce.Inak nepadá,ze by šiel a zrazu spadol,pomaly chodiť vlastne nevie,unavený nieje (každý večer pred spaním behá vkuse 20 minút po chodbe,to ma akýsi rituál).A môže občas špičkovat?je to pravdepodobne v ramci hry,lebo si u toho "pospevuje",inak chodí a behá normalne.Zle by bolo keby tak chodil každý deň a len by spickoval?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko, čo popisujete sú normálne prejavy dieťaťa v tomto veku. Chôdza je už síce pomerne stabilná, ale uvedené zakopnutia, zaváhania, balancovanie sú bežné. Aj špičkovanie - proste zistil, že sa to dá. Ste pozorná mamička a sledujete vývin dieťatk, tak to má byť!

Podobné otázky

  • chodza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 17 mesacneho syna a občas chodí po špičkách, nie vždy, aj to iba doma, keď je bosy. Je to iba hra, alebo znak choroby.Dakujem.

  • topanocky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dovry den..mam rocneho ktory este zatial nechodi ale chcem sa spytat na vas nazor ci je vhodne pouzivat na chodenie capacky tzv.topanky s tvojvrstvovou podrazkou ktora sa podoba chodzi na boso...je taketo pouzivanie detskej obuvi vhodne alebo treba zvolit pevnejsiu obuv s pevnejsou podrazkou?pytam sa preto lebo casto citam ze chodza na boso je najzdravsia a taketo typy topanok sa k nej najviac podobaju..a este otazka odkedy staci skusat davat dieta na nocnik?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa dávame na nočník, keď vidíme , že rozumie tomu, čo od neho chceme. Býva to vo veku okolo troch rokov. Je však možné, ak dieťa súhlsí, ho v pravidlených intervaloch hlavne ráno po vyspatí odpoludnia, po obede vysadiť a sledovať, či nejako spolupracuje, vyciká sa alebo vykaká veľmi ho za to chváliť. Niektoré deti sa takto naučia pravidlenému vyprázdňovaniu.
    Topánočky by mali mať pevnú podrážku, siahať ku členkom a mali by mať v oblasti päty pevnú podporu. Dieťa má po rovnom teréne chodiť v obuvi a po tráve, kamienkoch piesku bosé.

  • chôdza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za Vasu odpoved.Mne sa zda ako keby na jednu nozicku dostupovala vnutornou castou chodidla.

  • Problém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Potrebovala by som poradit.U nojej 21 mes.dcerky som si vsimla,ze mi zacina captavo chodit.Je to normalne v jej veku,alebo sa mam obratit na detsku doktorku?????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chôdza sa vyvíja, neviem, čomu hovoríte čaptavé ale ak jej vnútorná časť chodidla padá na zem, je potrebné vyhľadať lekára.

  • ploche nozicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame 16 mesacnu dcerku, chodi od 12,5 mesiaca. Zo zaciatku sme ju nechavali doma chodit naboso , ked sa viac rozchodila, obuli sme jej papucky s klenbou.Odvtedy pri chodzi kladie spicky k sebe, hlavne lavu nozicku vytaca smerom dovnutra, to pri chodzi naboso nerobila a ani nerobi. Po vonku chodi v kozenych topanockach s pevnou podrazkou a tiez pozorujeme tento jav. Ma nespravnu obuv, alebo je u nej predpoklad na ploche nozky? Mame uz teraz navstivit lekara, alebo je lepsie este chvilu pockat?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chôdza sa vyvíja aklenba tiež. Klenba sa vyvíja až okolo tretieho roka veku, ale už skôr sa dajú pozorovať niektoré poruchy nohy, aj plochonožie. Ak bude chôdza stále ako popisujete, je možná konzultácia u ortopeda aj skôr, než dovŕši tri roky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: