Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • upchaty nostek

    , Autor: semka

    Dobry den pani doktorka.Mame 4 a pol mesacneho chlapceka.Ma upchaty nostek ale nedari sa nam nic odsat.V nosteku mu chrapci a dycha ustami.Pred odsavanim mu striekam do nosteka Physiomer.Ma uplne huhnavy hlas a je trochu zachripnuty.Sucha si ocka, nostek a chyta si uska.Skusila som mu uska pritlacit ale neplakal.Na noc som mu dala fenistil ale aj tak sa moc nevyspal.Teplotu nema.Chcem Vas preto poprosit o radu co by som este mohla pre neho urobit?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presne odpovedať, dieťatko je malé, bolo by potrebné ho vyšetriť. Môže mať aj problém s nosnou prepážkou, môže to byť len vyschnutý soplík v nošteku, preto chrčí. Môže to byť aj kvôli suchému vzduchu v byte. Vzhľadom na to, že ani neviem ako dlho to trvá a je aj podstatné, či dobre papá, určite by som sa poradila s lekárom.

Podobné otázky

  • Ťažkosti s dýchaním

    , Autor: Jana101

    Dobrý deň pani doktorka. Mam 4,5 mesacného synčeka, ktorý má od narodenia problém s dýchaním. Stále keď zaspinká či v noci či cez deň, keď sa zobudí tak ma upchatý noštek. Strašne plače a nemôže dýchať. Vraj je to z refluxu a máme vydržať no mne sa zdá, že je to čím ďalej tým horšie. Morsku vodu mu kvapkam takmer neustále. Nebolo by treba nejaké špeciálne vyšetrenie nošteka? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Závisí od toho ako s to prejavuje.
    Ak sa naozaj zobudí na to, že nevie dýchať cez nos, bolo by vhodné vyšetrenie na otorhinolaryngologii, možno má asymetrickú prepážku.
    Ak len akoby chrčí, stačí kvapnúť do nošteka viackrát denne sterimar alebo libenar a nad postieľku alebo k postieľke dať vlhký froté ručník alebo plachtu, aby sa zvlhčilo prostredie. Dieťatko uložiť do zvýšenej polohy: podložiť predné nohy postieľky, aby malo hlavičku vyššie asi v 30 st. uhle.

  • Chrániče v nosteku u 10 dnoveho bábätka

    , Autor: Eva1988

    Dobrý deň malý má 10 dní a začalo mu podivné chrcat v nosteku, hlavne večer. Sliznicu zvlhcujem morskou soľou 2 x denne. Sopliky žiadne nevidím. Môže mať upchatý noštek?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dobre pije a nemusí púšťať prsník pri kojení určite nie!! Nie je chorý, nemá ani nádchu. Správne zvlhčujete noštek morskou vodou alebo fyziologickým roztokom, volá sa libenar. Zvlhčite aj prostredie dieťaťa, ideálne vlhký froté ručník nad postieľku, taký vlhký stan.

  • chrčanie v nošteku

    , Autor: drobec198942

    dobrý deň. malá 10m dcera má vyše týždňa ako keby upchatý noštek a tak občas chrčí.Odsavať jej nič nejde,,ani netečú sopíky. Naša pedatrička povedala že nato nič netreba len morskú vodu ale to nezaberá.Z čoho to prosím može byť?Može to byť zo zúbkov?Idú nám očné zúbky.ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to ochorenie, je to v podstate fyzikálny jav: hlien sa tvorí v dýchacích cestách stále ako ochrana dýchacích ciest, keď je v byte sucho, hlien vyschne a ako prúdi vzduch hore dole v dýchacích cestách vyschnutý hlien rozkmitá, vznikne zvuk, ktorý sa v úzkych dýchacích cestách šíri tak, že sa zosilňuje a vznikne to chrčanie. Naozaj je dôležité zvlhčovať sliznicu dýchacích ciest aj prostredie, kde dieťatko je / vlhký froté ručník alebo plachta pri postieľke/. Nerbte si starosti.

  • Choré 2,5 mesačné bábo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa oýtať,
    dcérka má 2,5 mesiace a už týždeň je zahlienená, teplotu zatitaľ nemala, lekárka kázala dávať morskú vodu, odsávať noštek - netečie jej nič, len má hlieny v hrdielku. Dávam jej aj Solmucol dvakrát denne.
    Mám druhé dieťatko a ide o to, že prvá bola chorá až v 10 tich mesiacoch a teraz sa bojím o toto maličké. Je to nebezpečné takéto ochorenia pre malinké bábätká? Bývajú často choré? Bojím sa aby neprestala dýchať, ževraj oni nevedia dýchať ústami, je to pravda?
    Keby mala náhodou upchatý noštek a jej neodsajem, napr. v noci môže sa jej niečo stať? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Z neodsatého nošteka sa jej nestane nič, ale pravdepodbne nebude dobre spinkať.
    Morskou vodou alebo fyziologickým roztokom zvlhčíte sliznicu, podávajte 4 kvapky vitaminu C denne a ak je noštek upchatý a nevie cez neho dýchať, odporúčam dvakrát denne jeden vstrek nasivin soft 0,01 % / ráno a večer/.

  • opat nadcha?

    , Autor: rajanka

    dobry den pani dr.,
    prosim vas o radu... moju 2.5 r. dceru uz mesiac trapi nadcha - s prestavkami par dni. zacalo to sice uz pred vianocami, kedy bola aj s druhou 10 mes. dcerou na antibiotikach, no po tyzdni uz boli obe fit. no v polovici januara zacala starsia s nadchou a kaslom a po tyzdnovom uzivani sirupu bola ok. nato mladsia dostala infekciu v moci, tyzden antibiotika a opat do toho zacala starsia s nadchou a kaslom + zapal stredneho ucha, tak uz dostala antibiotika. po par dnoch nadcha i kasel i u malej, no zatial uziva sirup. starsej to po tych antibiotikach preslo, no len na styri dni, lebo dnes uz ma upchaty nostek, nestazuje sa ani na bolest hrdla ani uska, len ten upchaty nos. takze uz celojanuarovy i celofebruarovy kolotoc nadchy mi pride velmi dlhy. v com moze byt problem?
    ps. pre sprehladnenie... starsia dcera bola doteraz chora iba dva razy, ked mala pol roka kasel + nadcha a ked mala rok a pol dva mesiace sme boli hospitalizovane s teplotami nad 39.5 /nakoniec to bol rotavirus/
    dakujem velmi pekne za vas cas a peknu nedelu prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Problém závažný žiaden nebude, Mám veľa deitčiek, ktoré takto točia chroby, teda virozu, kašlík, soplík už od predvianoc. Nevidela som a nevyšetrovala deti, ale ani som nestačila spočítať kolkokrát mali antibiotika, podľa mojich skúseností asi viac ako bolo potrebné a to je vlastne aj jediný problém. Je potrebné podávať vitaminy, čistiť nos, zvlhčovať prostredie, pred podávaním antibiotik vždy vyšetriť, či sú vôbec potrebné a indikovať ich veľmi uvážene!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: