Máme psa a budeme mať dieťa - je pes vhodný k bábätku?

Redakcia | 18. október 2016
Máme psa a budeme mať dieťa - je pes vhodný k bábätku?

Vaša otázka: Onedlho pribudne do našej rodiny malé bábätko, na ktoré sa všetci tešíme. Máme však psa, ktorého by sme sa vzdať nechceli.

Trochu mám obavy, či je pes v byte vhodný aj pri malom bábätku, preto prosím o názor pediatra, prípadne na čo by som si mala dať pozor?  

Pes a deti boli odjakživa v úzkom kontakte

Odpovedá Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký CSc.: Pes je historicky najdávnejším spoločníkom človeka a sprevádzal ho celým životom. Teda spolu rástli deti aj šteňatá a boli v úzkom kontakte.

Z hľadiska spoločenského správne vedený pes má dobré vzťahy s rodinou aj deťmi. Na druhej strane aj deti treba viesť k správnemu správaniu sa k psovi.

Ak však žijú spolu odmalička, spôsob komunikácie si vždy nájdu. V zriedkavých prípadoch, kedy pes uhryzne dieťa, prakticky v 100 % sa dieťa nevedomky nesprávne správalo a spravidla nie k vlastnému, ale cudziemu (jemu cudziemu) psovi.

Ťahanie za chvost, uši, kopanie, uprený pohľad do očí zblízka si niektoré psy „zle vysvetlia“ a chňapnú. Deti by to mali vedieť a takzvaných „napadnutí psom bez provokácie“ by podstatne ubudlo. Toľko k spolužitiu.

Pozrite si aj našu fotogalériu: Dieťa a pes: 10 krásnych fotiek, ktoré sú dôkazom úžasného puta

Z hľadiska zdravotného, správne živený a zdravý, odčervený pes nie je žiadne riziko pre nikoho – ani pre dieťa. No a celý rad dnes už jasne dokázaných prác potvrdil, že prítomnosť zvieraťa v rodine znižuje riziko alergie naň. Prevencia alergie si vyžaduje úzky kontakt s prírodou – aj zvieratami. Takže – je fajn, že máte psa a čakáte rodinu. Obraz otca, matky, dieťaťa a psa symbolizuje šťastnú rodinu.

Mohlo by vás zaujímať aj:

Pre všetkých milovníkov psov: bábätko a pes - patria k sebe?
Pomóóóc, pes! - bojí sa ich vaše dieťa?
Canisterapia: terapia psom aj pre hyperaktívne deti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: