Chcem pôrod v Čechách

Redakcia | 24. október 2016
Chcem pôrod v Čechách

Fenomén „pôrodnej turistiky“ už nie je na Slovensku raritou. Čoraz viac mamičiek má jasno v tom, ako by pôrod ich drobčeka mal vyzerať a, naopak, čomu sa chcú vyhnúť.

Ich želania plní čoraz častejšie aj český zdravotnícky personál. Prečo Slovenky cestujú za pôrodom do zahraničia a čo navyše české pôrodnice ponúkajú? A ako postupovať pri vybavovaní pôrodu v zahraničí?

Pôrod s rešpektom a úctou

„Kým som otehotnela, myslela som si, že pôrod jednoducho „pretrpím“ a budem sa modliť, aby mi zabrala epidurálka. Ako sa však deň D blížil, začala som sa informovať, čo ma čaká a zistila som, že skúsenosť s pôrodom môže byť úplne iná. Chcela som rodiť čo najprirodzenejšie, bez urýchľovania, nástrihu hrádze a  medikamentov. Zároveň mojím prianím bolo, aby súčasťou tejto veľkej chvíle bol aj môj manžel. Náhoda ma zaviedla do českého Vyškova a po komunikácii s lekármi, sestrami a po nahliadnutí do pôrodných sál som už vedela, kde chcem rodiť,“ prezrádza mamička Lucia (30). Atmosféra bez stresu a náhlenia sa, rešpektovanie želaní rodičky, komfortný rodinný apartmán a dostatok súkromia boli odzrkadlené v stopercentnej dôvere nielen Lucie, ale aj jej manžela k personálu nemocnice.

„Keby nás nechodili sestričky z času na čas kontrolovať, aj by som zabudla, že som v nemocnici,“ dodáva s úsmevom. „Samozrejmosťou tu bolo klopanie na dvere, pozdravy a úsmev, čo je pre ženu po pôrode neskutočne dôležité. Ani sa mi odtiaľ nechcelo ísť domov.  Skrátka, po pôrode som sa cítila ako olympijský víťaz a verím, že rodiť vo Vyškove bolo jedným z najlepších rozhodnutí môjho života.“

Podobný príbeh má i Katka (28). „Od začiatku som vedela, ako má môj pôrod vyzerať a ktoré veci sú pre mňa prípustné a naopak. Spísala som si predpôrodný plán a zisťovala, kde by boli o ňom so mnou ochotní komunikovať. Hľadala som ľudí – odborníkov, ktorí by počúvali moje požiadavky a pocity. Našla som ich v Brne, vo Fakultnej nemocnici Obilní trh. Pôrodná asistentka bola prekvapená, že pre ich nemocnicu bežné veci, musím dávať na papier.“

Trend rodiť v českých pôrodniciach má medzi Slovenkami stúpajúcu tendenciu. Hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Petra Balážová, prezradila, že v roku 2015 preplatila VŠZP cca 53 žiadostí za plánovanú zdravotnú starostlivosť, súvisiacu s pôrodom v Českej republike, čo je o 35 žiadostí viac ako v roku 2014. Do poisťovne Dôvera ich bolo doručených približne 40 a hovorca Branislav Cehlárik potvrdil, že počet prijatých žiadostí z roka na rok stúpa.

Prečítajte si aj: Zmení tehotenstvo život?

Zlomový október v preplácaní pôrodu v zahraničí

Veľká zmena v otázke poskytnutia zdravotnej starostlivosti v zahraničí prišla v októbri 2013. Do tohto obdobia zdravotné poisťovne preplácali náklady na zdravotnú starostlivosť poskytnutú v zahraničí len tým pacientom, ktorých zdravotný zákrok bol akútny a život ohrozujúci. Od 1. októbra však nastala radikálna zmena. Slovenské zdravotné poisťovne začali akceptovať aj plánované a vopred neohlásené zdravotné zákroky poskytnuté v zahraničí. Podmienkou je, aby bol daný zdravotný zákrok poskytovaný aj na území Slovenskej republiky a bol hradený z verejného zdravotného poistenia.

Aké doklady potrebujete, aby vám boli preplatené náklady na pôrod v zahraničí?

Takže, budúca mamička si vyberie niektorú z českých pôrodníc a jediné, čoho sa obáva, je, či stihne prísť v ten správny čas. Ako má postupovať, aby boli jej náklady spojené s pôrodom aj preplatené? Napriek tomu, že nie je nutné informovať poisťovňu o mieste pôrodu, je dobré poradiť sa, aké tlačivá a dokumenty treba do poisťovne doručiť.  

Určite nesmú chýbať:

  • originály príjmových dokladov o zaplatení zdravotnej starostlivosti v zahraničí (doklad z registračnej pokladne, príjmový pokladničný doklad, kópia výpisu z účtu a pod.);
  • originál faktúry s rozpisom výkonov; 
  • prepúšťacia správa z pôrodnice,
  • záznam o poskytnutí zdravotnej starostlivosti (stanovenie diagnózy, čas prijatia a prepustenia pri hospitalizácii atď.);
  • žiadosť o refundáciu nákladov.
Prečítajte si aj: Tehotenstvo – 11 písmen šťastia

Koľko pôrod v zahraničí stojí, resp. koľko poisťovňa preplatí?

Táto otázka zaujíma nielen mamičku, ale určite i budúceho otecka. :) Ako nám prezradila Petra Balážová zo VŠZP: „Výšku úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v zahraničí je možné vyčísliť až po prijatí žiadosti a všetkých dokladov. Preto môžeme hovoriť len o orientačnej výške úhrady, ktorá v tomto prípade v podmienkach SR predstavuje za spontánny pôrod sumu 500 € a 396 € za starostlivosť o bábätko na novorodeneckom oddelení.

Prípadný rozdiel v cene dopláca poistenkyňa

Hovorkyňa Union z. p., Judita Smatanová, dopĺňa: „Prípadný rozdiel ceny pôrodu v danej krajine v porovnaní so zákrokom na Slovensku dopláca poistenkyňa. V Českej republike sú pôrody niekedy dokonca lacnejšie ako na Slovensku.“

Ako teda celý proces funguje v realite?

Svoje skúsenosti prezrádza Lucia: „Vo Vyškove si všetky „papierovačky“ so slovenskou zdravotnou poisťovňou vybavuje priamo nemocnica. Takže mi stačilo priniesť európsky zdravotný preukaz a podpísať pár tlačív. Ďalej som s platbou nemala absolútne žiadne starosti. Priplácať sme museli len za voliteľné nadštandardné služby, teda rodinný apartmán, stravu pre manžela (mimochodom, veľmi chutnú) a malú sumu za tzv. „detský pas“, čiže milú spomienku s fotkou a odtlačkom dcérkinej nôžky. Všetko toto nás vyšlo asi 150 €.“

A už sme doma!

Novopečení rodičia sa tešia z milovaného bábätka, ktorému je však automaticky po pôrode vystavený český rodný list. Eva Cimprichová z Oddelenia Osobitnej matriky Ministerstva vnútra SR radí, že až následne po obdržaní tohto rodného listu môžu rodičia požiadať o zápis narodenia dieťaťa na Veľvyslanectve SR v Prahe alebo na matrike podľa posledného pobytu na území SR.

Prečítajte si aj: Pôrodný plán

K zápisu narodenia dieťaťa je následne nutné predložiť:

  • český rodný list dieťaťa (nie je potrebný jeho preklad do slovenčiny). Mgr. Zlatica Rakovská z Ministerstva vnútra SR odporúča ponechať si originálny český rodný list, nakoľko ten zostáva súčasťou spisu a k zápisu do matriky doložiť len notárom overenú kópiu. Prvý rodný list je bez poplatku.
  • sobášny list matky (alebo právoplatný rozsudok o rozvode v prípade rozvedenej mamičky, úmrtný list manžela, ak ide o vdovu, prípadne čestné vyhlásenie o stave a rodný list matky, ak rodičia nie sú zosobášení);
  • osvedčenie o štátnom občianstve SR dieťaťa, prípadne fotokópiu slovenského občianskeho preukazu či pasu rodiča vydaného pred narodením dieťaťa v dobe podania žiadosti.

Následne bude spísaný zápis o narodení dieťaťa a ten bude zaslaný na osobitnú matriku. Lehota vydania rodného listu je 5 týždňov odo dňa doručenia na osobitnú matriku, zákonná lehota je 3 mesiace.

Či už plánujete pôrod na Slovensku alebo v zahraničí, najdôležitejšie je, aby sa mamička i novorodenec cítili príjemne a v bezpečí. Preto sa treba informovať o vybavení a starostlivosti jednotlivých pôrodníc, či už prostredníctvom skúsenosti iných mamičiek, alebo ešte lepšie – priamou návštevou nemocnice. Väčšina z nich ponúka budúcej rodičke prehliadku pôrodnej sály či rôzne kurzy, ktoré jej pomôžu zorientovať sa v tom, čo ju čaká. Niekedy sa oplatí nenechať všetko na náhodu a na pôrod sa aspoň z časti pripraviť. Často na prvý pohľad banálne veci, ako hudba, zapálená sviečka či obyčajný úsmev lekára, môžu zabrániť traume a negatívnym spomienkam na pôrod a naopak – spravia z neho najkrajší deň v živote ženy.  

Mohlo by vás zaujímať aj: Vaše tehotenstvo po týždňoch

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: