Obdiv mamám

Eva Bačová | 14. január 2017
Obdiv mamám

Obdiv patrí všetkým mamám, ktoré sa starajú o svoje deti, manžela, domácnosť, zvládajú stres v práci.

Sú však medzi nami i také mamy, ktoré sa starajú o ťažko choré, alebo inak zdravotne ťažko postihnuté dieťa. Tie si zaslúžia extra veľkú dávku nášho obdivu.

Choré dieťatko zmení život od základu

„Mamička, vaše dieťatko nie je v poriadku." – slová lekára, ktoré každému rodičovi zmenia život. Nastupuje strach, výčitky. Prečo ja?! Prečo moje dieťa?! Čo bude ďalej?! Ako budeme žiť? Ako pomôžeme tomu malému stvoreniu? Čo ho v živote čaká?!

To je určite len zopár otázok, ktoré prebehnú hlavou ťažko skúšanej mamičke. Je ťažké sa s tým vyrovnať a je potrebné obrniť sa veľkou dávkou trpezlivosti. Nie každá to dokáže a dieťaťa sa vzdá. Skončia v ústavoch bez maminej lásky a pohladenia.

Prečítajte si: Denník mamy

Obdiv mamám, ktoré bojujú zo všetkých síl

Preto ten obdiv k mamičkám, ktoré sa ťažkému osudu nevyhli a bojujú. Bojujú zo všetkých síl za svoje dieťa, za každý úsmev na jeho tvári, za každý deň, kedy sa dieťatku stav nezhorší.

Musia sa obetovať. Celé a vo všetkom. Často bojujú aj s nepochopením okolia, alebo nepochopením partnera, ktorý sa so situáciou nevie vyrovnať. Zostanú samé so svojím trápením a bolesťou.

Ale aj tak dokážu vstať a s úsmevom cez slzy ísť ďalej. Ďalej, lebo ich pokladík potrebuje lásku, pohladenie, pochopenie. Mnohokrát sú vyčerpané a povedia si: Nevládzem. Ale o chvíľu ich volá dcérka/synček, a to im dodá silu.

Prečítajte si: Najkrajšia prehra v živote

Majú nekonečné problémy v bežnom živote. Obyčajný deň je častokrát hrozný. Presun s dieťaťom k lekárovi, zvládnuť náročné vyšetrenia. Naučiť sa rôzne cvičenia a doma so slzami v očiach trápiť nimi svoj poklad.

Prečítajte si: Nádej zomiera posledná

Podávať lieky alebo potravu cez hadičku. Ak je dieťatko už väčšie a ležiace, manipulácia s ním je náročná. Často chýbajú aj financie a vybavovanie rôznych príspevkov je zdĺhavá záležitosť. Tých problémov je omnoho viac.

Dalo by sa písať o týchto mamách ešte veľa. Len ony vedia, aký majú život a s čím všetkým sa musia vyrovnať. Len ony vedia skutočne a bez okrás povedať všetko o svojich pocitoch a trápeniach.

Patrí vám obdiv za obetavosť, lásku, trpezlivosť, bojovnosť a vieru v lepší život svojho dieťatka.
Patrí vám obdiv za to, že ste svoj strach zamkli kdesi hlboko do srdca.
Patrí vám obdiv za to, že ste sa svojho dieťatka nevzdali. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: