Dovolenka ako v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Redakcia | 27. jún 2017
Dovolenka ako  v bavlnke: Ako veľa zažiť a v zdraví prežiť?

Dočkali ste sa! KONEČNE vyrážate na svoju vysnívanú dovolenku. Celý rok ste sa na ňu tešili, poctivo šetrili J, až nastal ten správny čas. Kufre máte zbalené, deti svoje batôžky nachystané. Možno už sedíte v aute, alebo čakáte na lietadlo a hlavou sa vám, ako správnym rodičom, preháňa ešte niečo... „Nech nás obíde všetko zlé a v zdraví sa vrátime domov.“

Pre rodiny s malými deťmi je dovolenka, a je jedno, či ju strávite na kopaniciach alebo pri mori, skúškou i odmenou zároveň. Vyčerpávajúca starostlivosť o drobizg počas celého roka, prebdeté noci, nápory v práci atď., to všetko sa podpisuje na silách rodičov.

Elixír mladosti ešte nevynašli a energia dvadsaťročných pri starostlivosti o rodinu a prácu rýchlo vyprchá. Preto dovolenka padne všetkým vhod.

Navyše, nie je len o dobití si bateriek, ale aj o spoločných rodinných zážitkoch, o vychutnaní si vzájomnej blízkosti, alebo aj o podpore imunity detičiek.

No a aby sme neopomenuli ešte jeden fakt, niektoré rodinky sa po návrate z dovolenky vracajú s ešte jedným nezabudnuteľným suvenírom, na ktorý si však musia počkať nasledujúcich 9 mesiacov...

AJ TO SÚ DÔVODY, PRE KTORÉ SA OPLATÍ TEŠIŤ SA, A NA DOVOLENKU ÍSŤ!

Ako sa počas dovolenky vyhnúť neželaným prekvapeniam

Kúpanie sa v mori, potápanie sa, výlety, túry, netradičné zábavky... Pravdou je, že popri užívaní si toho všetkého vás môže zaskočiť drobný úraz, či náhle ochorenie vás alebo vašich detí. Pripravili sme preto malý prehľad toho, ako riešiť a liečiť takéto nemilé prekvapenia...

Počas dovolenky dávajte pozor na príliš veľa slnka

V letných mesiacoch spôsobuje najviac zdravotných ťažkostí. Poznáte, aký je rozdiel medzi prehriatím organizmu a úpalom? Prehriatie vzniká, ak telo vytvára alebo prijíma viac tepla, ako je schopné odovzdať do okolia.

Postupne tak dochádza k zlyhaniu tepelnej regulácie. Príznaky sú únavnosť, nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy a svalov, závraty, svalové kŕče,  predráždenosť, zmeny tlaku krvi a rýchlosti tepu, zvýšená teplota.

Úpal – ak sa nepodarí zastaviť prehriatie organizmu, hrozí úpal. A hoci sa môže zdať, že ide o banálne ochorenie, jeho následky môžu byť smrteľné.

Okrem príznakov typických pre prehriatie sa môže prejavovať až halucináciami, dezorientáciou, neistou chôdzou, bezvedomím, zastavením potenia, suchou kožou, ale i poškodením orgánov, mozgu, nervovými poruchami.

Riziko úpalu je nebezpečné pre osoby so srdcovo-cievnymi chorobami, onkologickým ochorením, ako aj pre ľudí užívajúcich antidepresíva, antihistaminiká, či spasmolytiká.

Prvá pomoc pri úpale

V prvom rade treba osobu premiestniť do chladného a zatieneného miesta, uvoľniť odev a v ľahu mierne zodvihnúť nohy. Čo najrýchlejšie začať s ochladzovaním, avšak nie ľadovou vodou, ideálna je vlažná, prípadne začať aj ovievať, aby sa urýchlilo odparovanie.

Ak máte vrecká s ľadom, vložte ich zabalené do uteráka ku krku, do podpazušia a oblasti slabín. Prípadne postihnutého prikryte vlhkou plachtou.

Nezabúdajte na postupné dopĺňanie tekutín po dúškoch, ideálna je takisto vlažná voda alebo riedená neperlivá minerálka (kvôli doplneniu minerálov), u detí rehydratačný roztok. Následne privolajte lekára.

Prečítajte si: Prvá pomoc pri vyčerpaní z tepla a prehriatí organizmu

Ako sa prejavuje alergia na slnečné žiarenie?

Od úpalu a prehriatia je potrebné odlíšiť alergiu na slnečné žiarenie. Možno ani netušíte, že ju vy alebo vaše dieťa máte.

Pôsobenie slnečných lúčov v kombinácii s vlhkým vzduchom a slanou morskou vodou môže vyvolať nevoľnosť, svrbenie pokožky, vyrážky. Účinné sú antihistaminiká, zvýšená hygiena, nevystavovanie sa slnku, no a po návrate z dovolenky čo najskôr na alergologické vyšetrenie.

Aké sú kvalitné opaľovacie prostriedky

Cestovať v súčasnosti v lete bez nich, a je jedno, či idete k moru alebo do hôr, je čistá nerozvážnosť. Vyberajte tie, ktoré vydržia na pokožke aj pri kúpaní.

Na trhu je bohatá ponuka opaľovacích krémov, olejov, mliek, ale i balzamov na pery ap. Riaďte sa ochranným faktorom vyznačenom na výrobku.

Platí, že čím je pokožka citlivejšia, tým vyšší faktor treba použiť. Na priamom slnku sa odporúča aplikáciu opaľovacieho prostriedku opakovať každé dve hodiny. U detí je potrebné byť ešte opatrnejší, pretože ich pokožka je veľmi citlivá a jemná, s nízkym obsahom ochranného pigmentu.

Poznáte svoj fototyp?

Fototyp I – radia sa sem albíni, ktorí majú nedostatok melanínu v koži a vo vlasoch. Im sa odporúčajú opaľovacie prostriedky s ochranným faktorom 30 a viac, ktoré sú ideálne aj pre deti.

Fototyp II
– osoby s veľmi svetlou pleťou a svetlými či ryšavými vlasmi. Faktor 20 a viac.

Fototyp III
– osoby so svetlou farbou pleti a svetlohnedými vlasmi. Faktor 11 – 19.

Fototyp IV – osoby s mierne hnedou pokožkou, tmavými vlasmi. Faktor 6 – 10.

Fototyp V – Sem patria černosi, africké, subsaharské typy. Faktor 2 – 5.

Pri kúpaní v mori dávajte pozor na morských ježkov

Čvachtania sa v mori sa nemôžu dočkať malí i veľkí. Ale ešte skôr, než sa hodíte do šumivých vĺn, zistite si, či sa v danej lokalite nevyskytujú morskí ježkovia.

Sú typickí pre čisté more, a preto sa vo veľkom vyskytujú napr. v Chorvátsku, avšak nemusia byť hneď pri pobreží. Patria medzi ostnakožce, čo napovedá, že na povrchu tela majú nepríjemné ostne.

Po pichnutí (najčastejšie do nohy) dochádza k nepríjemnému a bolestivému zápalu. Ak ostne nie sú zaborené prihlboko, niekedy sa ich podarí „vyplaviť“ ponorením nohy do veľmi slanej čistej vody.

Avšak vyberať ich pinzetou sa neodporúča, pretože sa môžu odlomiť. Vždy je preto vhodnejšie vyhľadať lekára, a to preto, že miesto poranenia treba po vybratí tŕňov ošetriť antiseptickým prípravkom, prípadne užiť analgetiká na tlmenie bolesti.

Navyše sa môže dostaviť nevoľnosť, zvracanie či dýchacie ťažkosti. Účinnou pomocou je obuv do vody. Dostupná je špeciálna gumená, v nutnosti postačí aj plátenná s gumovou podrážkou. Chráni nielen pred ježkami, ale aj ostrými kameňmi vo vode.

Prečítajte si: Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!

Pozor na alergické reakcie po uštipnutí!

Keď vám potomok s prudkým výkrikom zahlási toto, je načase siahnuť po repelente, príp. aj upokojujúcom kréme s antihistaminikovým účinkom, ktoré by vo vašej batožine nemali chýbať.

Na nebezpečné uštipnutie osy alebo včely by alergici o. i. nemali zabudnúť ani lieky na prípadné alergické reakcie.

Chladivé prípravky s antihistaminikom sú účinné aj pri popŕhlení medúzou. Avšak vážnejšie poranenie týmto morským živočíchom môže vyvolať aj zvracanie až mdloby, v takých prípadoch je nevyhnutná okamžitá lekárska pomoc.

Ak sa v mori, kde dovolenkujete, vyskytujú medúzy, môžete si pomôcť aj preventívne, a to tak, že si pred kúpaním natriete telo hrubšou vrstvou opaľovacieho krému alebo oleja, ktorý vytvorí na pokožke film, čo čiastočne zmierni prípadný kontakt s medúzou. Dostupné sú aj špeciálne ochranné krémy, ktoré po natretí na pokožku odpudzujú medúzy.

Čo je morská choroba?

Trpíte vy alebo vaše dieťa nevoľnosťou pri cestovaní? Ak áno, je pravdepodobné, že vás to neminie ani pri plavbe na lodi. Kinetóza, ako sa tento jav odborne nazýva, vzniká podráždením centrálneho nervového systému v dôsledku toho, že organizmus je síce v relatívnom pokoji – bez pohybu, ale pohybmi auta, lode, lietadla sa predsa len hýbe.

Táto nerovnováha sa navonok prejavuje nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami hlavy, ale i únavou či poruchou koordinácie. Kinetóza sa nedá liečiť, možno však tlmiť jej prejavy voľnopredajnými liekmi.

Ak sa na plavbu loďou predsa len vyberiete, dbajte na to, aby dieťa bolo čo najmenej pri zábradlí. Nemalo by sa nakláňať a pozerať do vody. Nenúťte ho jesť, dbajte však na dostatok tekutín.

Prečítajte si: Mamin manuál na cesty

Počas dovolenky vás môže prekvapiť aj had!

Na potulkách lesmi či horskými chodníkmi vás môžu prekvapiť hady. Číhať môžu na zemi, ale aj v konároch stromov. Dlhé nohavice a pevná vysoká obuv by preto mali byť pre veľkých i malých turistov samozrejmosťou.

Deti je dobré poučiť o tom, aby ruky nestrkali do dier v zemi a v skalách, pretože práve tam sa môžu hady skrývať. Ak na nejakého naďabíte, v žiadnom prípade sa ho nedotýkajte.

Pri uštipnutí hadom je dobré vedieť, o aký druh išlo. Ten horší prípad je zmija – na chrbte má typickú kľúkatú čiaru a oči má zúžené, jed je smrteľne nebezpečný. Lepší prípad je užovka, ktorá uštipne, keď sa cíti ohrozená, ale nie je jedovatá.

Stretnutiu s hadmi sa však za každú cenu vyhýbajte. Ak už k stretu dôjde, V ŽIADNOM PRÍPADE jed nevysávajte z rany, ani miesto nerozrežte!

Ranu ľahko dezinfikujte, prekryte (ideálne niečím sterilným), ak k uštipnutiu došlo na ruke, dajte si z nej dole prstene, hodinky a čo najrýchlejšie choďte do nemocnice. Ak sa to stane dieťaťu, nezabudnite ho upokojovať.

Lekár podľa závažnosti stavu rozhodne o podaní protijedu (deťom, alergikom a starším ľuďom sa podáva vždy).

Hnačky sú často nepríjemným dovolenkovým spoločníkom

Dokážu dovolenku nielen pokaziť, ale aj ukončiť. Toto prechodné ochorenie totiž môže viesť k ťažkým stratám vody a minerálov. Príčina môže byť rôzna – napitie sa infikovanej vody, kúpanie sa v špinavej vode, nedostatočne upravené jedlo.

Ak sa k hnačkovitým stavom pridruží aj zvracanie, zvýšená teplota, mdloby – najmä u detí – ide o vážny stav. Ak ani po 2 dňoch nedokážete situáciu podávaním liekov proti hnačke zvrátiť, vyhľadajte lekársku pomoc (v prípade dojčiat a batoliat radšej hneď).

Diétne stravovanie, či už ste na dovolenke alebo doma, je pri hnačkách nevyhnutnosťou. Pre deti sú vhodné ryžové, mrkvové odvary, nie čerstvé pečivo, banány, slané tyčinky, piškóty, z nápojov čistá voda (balená, nie z vodovodu, aj keby vám miestni hovorili opak), čierny čaj, rehydratačný roztok na doplnenie minerálov.

Až po úprave stolice sa postupne začína s pestrejšou stravou, no džúsy, či mliečne výrobky to určite nie sú...

Prečítajte si: Hnačka (diarea)

Dovolenku vie znepríjemniť aj salmonelóza a kampylobakterióza

Medzi typické letné ochorenia, ktoré majú aj hnačkovité prejavy, patrí salmonelóza, preto pozor na „dovolenkové ochutnávaky“ v podobe balkánskej zmrzliny či miestnych špecialít, pripravovaných za nízkych hygienických podmienok a predávaných v pouličných stánkoch (to, že to konzumujú všetci dookola, ešte neznamená, že je to v poriadku).

Následky prepuknutej choroby závisia od imunity jedinca. Ohrozenými skupinami sú najmä deti, staršie osoby a ľudia s oslabenou imunitou. Ochorenie prepukne do 48 hodín od nákazy.

Baktérie salmonely sa dobre šíria pri izbovej teplote. Preto aj nakazené jedlo, nedostatočne tepelne upravené, je ľahkým zdrojom nákazy. Každý nakazený človek, či už sa salmonelóza uňho prejavila alebo nie, je bacilonosičom. Z jeho zažívacieho traktu sa baktérie vylučujú von stolicou.

Preto sa riziko zvyšuje po toalete a pri konzumácii jedla neumytými rukami. Medzi typické príznaky patrí horúčka až do 39 °C, kŕčovité bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie, hnačky.

Špeciálna liečba na salmonelózu sa neodporúča, baktéria sa z organizmu vylučuje stolicou. Iba vo vážnych stavoch sa podávajú antibiotiká.

Pomerne neznámou chorobou je tzv. kampylobakterióza. Je to infekčné ochorenie zvierat, ktoré sa však môže preniesť na človeka a často sa vyskytuje v lete.

Pre chorobu sú typické akútne hnačky (aj s prímesou krvi), zvracanie, kŕčovité bolesti brucha, bolesti hlavy, svalov...
Neustupovanie hnačky,
opakované zvracanie, zvýšená teplota, dehydratácia či prípadné bolesti hlavy alebo brucha sú jednoznačne dôvodom na vyšetrenie u lekára, ktorý zváži zdravotný stav a prípadnú hospitalizáciu.

 

Prečítajte si: Každá pokožka je iná: Ako dlho môže byť dieťa na slnku?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: