Každá pokožka je iná: Ako dlho môže byť dieťa na slnku?

Redakcia | 19. máj 2016
Každá pokožka je iná: Ako dlho môže byť dieťa na slnku?

Detská pokožka je špecifická. Získava potrebnú pružnosť, vyvíja sa a prechádza procesom získavania si obranných mechanizmov. Preto by sa podľa väčšiny dermatológov deti do 3 rokov vôbec nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu.

Mnohí rodičia sa upokojujú faktom, že detská pokožka síce zo začiatku sčervená, ale zakrátko sa jej vráti pôvodný vzhľad a farba. Zabúdajú, alebo si neuvedomujú fakt, že KOŽA SI PAMÄTÁ! Ak sa po niekoľkých rokoch prekročí dávka žiarenia, ktoré je pokožka schopná absorbovať, poškodí sa DNA v jadrách buniek a môže vzniknúť rakovina. Koža na negatívne vplyvy prostredia nereaguje okamžite, ale často až omnoho neskôr, kedy je už spravidla neskoro.

Otázku, ako dlho môžeme dieťa vystaviť slnečnému žiareniu, nám pomôžu objasniť fototypy pokožky. Ľudia reagujú na slnečné žiarenie rozdielne práve podľa svojho typu. Je teda nevyhnutné, aby rodič poznal fototyp svojho dieťaťa a podľa neho vybral i správny opaľovací prípravok. V Európe sa vyskytujú štyri fototypy.

Fototyp I (keltský typ)

Na slnečné žiarenie reaguje citlivo, až alergicky. Vyznačuje sa svetlou, precitlivelou pokožkou s množstvom pieh a s ryšavými či prírodne blond vlasmi a modrými očami. Deti s týmto typom pokožky majú silný sklon k spáleniu pokožky. Prirodzený ochranný čas na slnku je 5 – 10 minút.

Fototyp II (európsky typ so svetlou pleťou)

Podobne ako predošlý typ, fototyp II reaguje na slnečné lúče veľmi citlivo. Pokožka dieťaťa sa často spáli, iba zriedkavo mierne zhnedne. Charakteristický pre tento typ sú svetlé vlasy, pehy a modré, či zelenkavé oči. Prirodzený ochranný čas na slnku je 20 minút.

Fototyp III (európsky typ s tmavou pleťou)

Jeho výhodou je prirodzená ochrana pokožky pred slnkom a pekné hnedé opálenie. Ak má vaše dieťa pokožku tohto typu, má hnedé vlasy, zelené, alebo hnedé oči a svetlohnedé sfarbenie pokožky. Prirodzený ochranný čas na slnku je 20 – 25 minút.

Fototyp IV (stredomorský typ)

Takýto typ pokožky je v našich zemepisných šírkach skôr výnimkou. Vyznačuje sa olivovou farbou pleti, hnedými až čiernymi vlasmi a tmavými očami. Farba pokožky vzbudzuje dojem neustáleho opálenia. Zo všetkých štyroch typov je najodolnejší voči slnečnému žiareniu, ale pozor, neznamená to, že mu nehrozí spálenie! Prirodzený ochranný čas je 40 minút.

Okrem fototypu ovplyvňuje citlivosť pokožky i fakt, či je suchá, alebo zmiešaná či mastná. Suchší typ pokožky býva spravidla náchylnejší k spáleniu. Slnečné žiarenie pokožku navyše zosušuje, čo môže u takéhoto typu spôsobiť nepríjemné odlupovanie, zrohovatenosť, či dokonca ekzém. Preto treba byť v takomto prípade dvojnásobne opatrní a vybrať radšej mastnejšiu konzistenciu opaľovacieho prostriedku.

Opaľovacie prípravky

Výber správneho opaľovacieho prostriedku je osobitou kapitolou, ktorá vyžaduje zvláštnu pozornosť. Náš trh ponúka veľké množstvo rôznych opaľovacích krémov, ale vyznať sa v nich nie je jednoduché.
Opaľovacie prípravky dnes obsahujú zväčša kombináciu chemických a fyzikálnych filtrov, ktoré tvoria akýsi ochranný štít medzi UV žiarením a kožou.  

Chemické filtre prenikajú do pokožky a UV žiarenie pohlcujú a fyzikálne filtre, organické látky, ktoré odrážajú žiarenie a zabraňujú tak jeho preniknutiu do pokožky. Najúčinnejšou ochranou pre detskú pokožku sú opaľovacie prípravky s čisto fyzikálnymi filtrami, ktoré obsahujú minerálne pigmenty ako zinok, či titán. Chemické sú však pre detskú pokožku nevhodné.

Ochranný faktor SPF (Sun Protection Factor) vyjadruje iba ochranu proti žiareniu UVB. Udáva, o koľko dlhšie môže byť chránená pokožka (v porovnaní s nechránenou) vystavená slnku, než sa spáli. Výšku ochranného faktora vyberáme dieťaťu podľa jeho fototypu a miesta letoviska (intenzita slnečného žiarenia je vyššia v Egypte ako v Zuberci). Ak má vaše dieťa krém s SPF 30 a je fototyp I (prirodzený ochranný čas jeho pokožky na slnku je 5 minút), ochranný faktor by mal zvýšiť jeho pobyt tridsaťnásobne. Znamená to teda, že počas 150 minút je pokožka dieťaťa chránená. Vášmu dieťaťu vyberte prípravok s ochranným faktorom aspoň 30. Pozor, ochranný faktor chráni pokožku len na určitý čas! Po opätovnom nanášaní neznásobíte jeho účinok, obnovíte iba danú hodnotu filtra! Kúpte len výrobok špeciálne určený deťom a dermatologicky testovaný, ktorý chráni nielen pred UVB, ale i UVA žiarením. Opaľovacie prípravky pre deti odporúčajú dermatológovia kupovať v lekárni. Ich cena je o čosi vyššia, ale ide predsa o zdravie.

Pred prvým pobytom na slnku je potrebné otestovať, či krém vyhovuje pokožke dieťaťa. Urobíte to jednoducho tak, že nanesiete krém na vnútornú stranu predlaktia. Pokiaľ pokožka prudko začervená, mali by ste s používaním krému okamžite prestať.

Opaľovací krém nanášame dieťaťu na pokožku vždy 20 až 30 minút pred slnením, nie priamo na slnku. Prípravok musí do pokožky dokonale vsiaknuť, aby sa jeho obranné mechanizmy zaktivizovali.

Nanášame toľko opaľovacieho prípravku, aby sme ním dvakrát súvisle prešli po celom tele. Európske smernice udávajú množstvo 2 mg na cm2. Znamená to teda, že tri až štyri polievkové lyžice krému by mali stačiť na pokrytie celého detského telíčka. Zvýšenú pozornosť venujte citlivým partiám, ako ušnice, nos, priehlavky, ktoré sú náchylnejšie na spálenie. Telo dieťaťa natrite i pod plavkami (aj tam prenikajú slnečné lúče).

Vrstvu krému musíme opakovane obnovovať. Po 40-minútovom šantení vo vode i na piesku niet na tele dieťaťa po kréme ani stopy. Áno, aj pokiaľ ide o vodeodolný prípravok. Kúpaním, potením a utieraním sa ochranné látky opaľovacieho prípravku ničia. Krém s označením water-resistant vydrží 40 minút šantenia, water-proof je o čosi účinnejší, doba jeho ochrany je 60 minút. Aj keď sa obloha nečakane zatiahne, treba byť opatrní. Oblačnosť síce znižuje intenzitu UV žiarenia, jeho rozptýlená zložka však môže byť dostatočne silná na to, aby došlo k spáleniu pokožky. Preto treba pokožka chrániť aj pred zatiahnutou oblohou, najmä pri mori a vo vyššej nadmorskej výške.

Po slnení a návrate domov je potrebné zmyť z tela dieťaťa zvyšky opaľovacích krémov a ošetriť pokožku vhodným poopaľovacím prípravkom. Osvedčili sa tie s obsahom aloe vera, ktoré pokožku ošetrujú, hydratujú a upokojujú.

Označovanie po novom

Opaľovacie prípravky už nesmú obsahovať zavádzajúce, či neúplné informácie. Toto odporúčanie Európskej únie má za úlohu upozorniť na vzrastajúce nebezpečenstvo rakoviny kože a fakt, že opaľovacie prípravky nezamedzujú jej vzniku. Sú iba vhodnou prevenciou spolu s dodržiavaním ďalších zásad zdravého opaľovania. Každý typ pokožky bude mať svoje číslo a na pultoch predajní by sa tento rok už nemal objaviť krém s ochranným faktorom 4, či 6. Zároveň by na obaloch výrobkov mali pribudnúť kategórie ako „nízka ochrana“ , „stredná ochrana“, či „vysoká ochrana“.

Riziko menom úpal

Počas horúcich letných dní je detský organizmus vystavený nebezpečenstvu slnečného úpalu. Dochádza k nemu väčšinou postupne počas dňa, kedy sa organizmus dieťaťa nedokáže vyrovnať s vysokou teplotou prostredia. Prvými príznakmi sú zapálené a opuchnuté oči, únava až vyčerpanosť a bolesť hlavy. Často sa pridruží i zvýšená telesná teplota (až 41 °C) a závrat. Zvýšená tepová frekvencia nie je výnimkou. Opatrenia na zvládnutie príznakov treba riešiť okamžite. Je potrebné dieťa preniesť na tmavé a chladné miesto, zabezpečiť dostatok tekutín. Vhodné sú i studené zábaly alebo vlažný kúpeľ. Vyhľadanie lekárskej pomoci je nevyhnutnosťou.

Nezabudnite preto dodržiavať zásady zdravého pobytu na slnku. Najmä dostatočný prísun tekutín a ochrana hlavy v podobe klobúčika či šiltovky sú vhodnou prevenciou.

Môže vás zaujímať:

Deti a opaľovanie: 6 tipov, aby bol pobyt na slnku bezpečný

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: