Zariaďujete izbičku pre prváka? Poradíme vám!

Redakcia | 28. apríl 2019
Zariaďujete izbičku pre prváka? Poradíme vám!

Dieťa je v napätom očakávaní nových zážitkov, vy máte všetko pripravené a školský rok sa môže rozbehnúť. Zmena prichádza nielen s novým školským rokom, ale i režimom, ktorý bude odlišný od toho, čo doteraz malý škôlkar potreboval. Ako účelne zariadiť pracovné miesto pre prváčika?

Detská izba je miestom, kde dieťa trávi svoj voľný čas. My, dospelí, máme k dispozícii celý byt, v spálni spíme, v obývačke relaxujeme, v pracovni pracujeme či doháňame zameškané. Dieťa má však k dispozícii len jednu miestnosť, na hru, či relax, v ktorej sa nielen pripravuje na nasledujúci deň do školy, ale aj sladko spí a sníva. Pozrite sa a inšpirujte na nasledujúcich stranách ako vytvoriť estetické a zároveň príjemné miesto pre vaše školopovinné dieťa. Zaslúži si to.

Pre vzdelávací proces sú dôležité vhodne vytvorené vhodné podmienky na štúdium.

Čo do izby školáka určite patrí: 

  • stolík, či pracovná doska
  • kvalitná stolička
  • dobré osvetlenie
  • úložný priestor a doplnky

Základom je písací stôl

Z malého voňavého bábätka sa stáva mladý študent, preto aj zariadenie izby musí dostať nový charakter. Čo doteraz postačovalo potrebám škôlkara, teraz už malému školákovi stačiť nebude. Centrom diania sa stáva stôl. Za ním bude prváčik písať prvé písmenká i spájať do slov prvé slabiky.

Preto výberu venujte patričnú pozornosť. Spočiatku mu postačí stôl s pracovnou doskou s rozmermi cca 100 x 75 cm. Ponuka je pestrá, môžete vyberať stôl sklápací, osobitný špeciálny stôl na počítač, vždy však dbajte na primeranú výšku pracovného stola, aby zodpovedala výške dieťaťa. Vhodným riešením môže byť i rohový pracovný stôl, ktorý v prípade nutnosti môžete rozšíriť pomocou prídavných stolíkov, či vysúvacej dosky na klávesnicu počítača. Nemenej dôležitou súčasťou písacieho stola sú zásuvky na knihy, zošity, pomôcky do školy a počítač.

Nájdite pre stôl vhodné miesto, pri jeho umiestňovaní si dajte pozor na zabezpečenie dostatočného osvetlenia pracovnej dosky denným svetlom, umelé svetlo – stolovú lampu umiestnite u praváka vľavo, u ľaváka naopak – vpravo.

Nevhodným riešením je umiestenie stola tak, že je dieťa nasmerované celým chrbtom k oknu. Áno, vonkajšie dianie ho síce nerozptýli, ale celým telom tieni na pracovnú dosku a tým si namáha zrak. Ideálne je nasmerovať stolík tak, aby bol nielen pri okne (neďaleko zdroja denného svetla), ale aby dieťa videlo na svoj priestor i dvere.

Keďže dieťa stále rastie, mnohí rodičia uprednostňujú tzv. rastúce zostavy. To znamená, že veľmi jednoducho dokážete podľa potreby malého študenta nastaviť výšku nielen pracovnej dosky ale aj stoličky. Čím skôr si drobec zvykne na prácu za svojím stolom, o to ochotnejšie a rýchlejšie sa prispôsobí novému režimu v škole.

Akú stoličku k písaciemu stolu?

Ak ste sa nezamerali na celé zostavy stôl – stolička, a každú časť kupujete samostatne, i samostatnému výberu stoličky venujte patričnú pozornosť. Či kupujete stoličku na kolieskach alebo bez, čalúnenú alebo drevenú, radíme nespoliehať sa na prvý pohľad. V dobrej predajni si pokojne môžete stoličku vyskúšať, nie každá totiž podporuje zdravé sedenie.

Ak chcete, aby vaše dieťa správne a zdravo sedelo, vezmite ho do predajne a spoločne sa zamerajte na to, aby:

  • aby stolička zodpovedala výške dieťaťa. Ak nemáte záujem každú chvíľku zaoberať sa kúpou novej, voľte výškovo nastaviteľnú;
  • aby dieťa malo pri sedení kolená v úrovni so sedadlom, alebo len mierne pod ním, pričom chodidlá musí mať voľne položené na zemi. V prípade, že mu nohy budú visieť, hrozia mu nielen bolesti chrbtice či hlavy, ale aj nedostatočne prekrvené dolné končatiny. Navyše pri písaní úloh ho bude viac zaujímať hompáľanie nohami ako študovanie šlabikára;
  • aby výška opierok na ruky bola v prvom uhle v lakti;
  • aby na stoličke dieťa sedelo vzpriamene a lakťami sa pohodlne opieralo o stôl;
  • aby stolička na kolieskach mala stabilnú päťramennú základňu – ak máte priveľmi živé dieťa, uvažujte o pevnom základe, bez koliesok. Môžete tak predísť úrazu, keď bude výmyselník vyliezať na stoličku alebo jazdiť na stoličke namiesto učenia;
  • aby malo dostatočnú hĺbku sedu a nastaviteľnú opierku chrbta. Bonusom môže byť opierka hlavy alebo synchrónne mechanizmy. To znamená: pri pohybe tela automatické regulovanie sklonu zadného operadla, ale aj dĺžku sedadla pre správnu oporu bedrovej chrbtice i celý chrbát;
  • aby bolo sedadlo širšie ako priestor, ktorý dieťa potrebuje na sedenie a malo anatomický tvar pre lepšie rozloženie váhy tela.

Nočný stolík a osvetlenie

Celkové osvetlenie jedným centrálnym svetlom je samozrejmé. Na čo nesmiete zabudnúť, sú prídavné osvetlenia nielen pracovnej plochy, ale myslite i na svetlo nad posteľou. Ak máte dostatok miesta na umiestnenie nočného stolíka, o to lepšie. Na ten patrí nočná lampa, ktorú deti uvítajú najmä pri večernom čítaní. Ak nemáte miesto pre nočný stolík, nevadí, môžete ju umiestniť nad posteľ.

Osvetlenie by nemalo byť riadené heslom „kúpim, čo zbadám“, ale zohľadňovať zariadenie izby i jej farebné ladenie. Vhodnou farebnou kombináciou podporíte celkový výsledný efekt zariadenej izby.

Súlad tónov, farieb a doplnkov

Miestnosť vyhradenú pre detskú izbu rozveselíte príjemnými pastelovými odtieňmi stien. Veľmi vhodnou a obľúbenou farbou je žltá farba, ktorá okrem toho, že jej pozitivizmus vplýva na ľudskú psychiku, u detí podporuje intelektuálnu stránku ega. Práve pre tieto vlastnosti je do detskej izby veľmi vhodná. Navyše sa dobre kombinuje s inými farbami či materiálmi.

Dobre kombinovateľná je i zelená farba, všetky tóny zelenej dýchajú pokojným dojmom. Pri citlivejších deťoch buďte opatrní so sýtosťou farieb a veľkými motívmi na stenách, môžu na ne pôsobiť rušivým dojmom.

Naopak bielou farbou nič nepokazíte, ale uprednostnite ju radšej do menšej miestnosti, biela pôsobí vzdušne a nechá priestor pre vyniknutie nábytku a doplnkov.

Ak neviete, či uprednostniť tradičný koberec alebo plávajúcu podlahu, voľte kompromis. Hygienickejšia a jednoduchšia na údržbu je plávajúca podlaha (príp. parkety alebo linoleum) – môžete ju však doplniť kobercom, ktorý s vhodnou potlačou zároveň poslúži ako dekorácia, zútulní vzhľad izby a poslúži i ako podložka na hranie.  

Nábytok vyberte radšej jednofarebný, ľahšie ho doladíte s farebnými doplnkami v podobe bordúr, závesov, vankúšikov, poličiek, či obrázkov na stenu. Ak máte doma „kreatívca“, dajte zarámovať jeho výtvarné práce. Uvidíte tú radosť a pýchu nad vlastným dielom! Vyhnite sa vysokému, nestabilnému nábytku a najmä ostrým hranám. Tie do detskej izby naozaj nepatria.

Tip: Výber správnych farieb a doplnkov bude mimo iného záležať aj na pohlaví vášho dieťaťa. Ak sa prváčkou čoskoro stane vaša dcéra, tak sa inšpirujte pár tipmi, ako zariadiť detskú izbu pre dievča.

Odkladacie priestory

Sú nevyhnutnosťou. Uložíte do nich všetky hračky, ale i oblečenie a pomôcky do školy. Ak zápasíte s malým priestorom, určite oceníte tzv. „rybársku“ sieť na hračky, či na chrániče, prilby i lopty. Možno ju zavesiť a najdôležitejšie hračky si môže dieťa ukladať aj tam.

Debničky či boxy, najlepšie v pestrých farbách, tých je tiež vždy nedostatok. V jednej sú kocky z lega, v inej môžete „skladovať“ knižky, či plyšáky.

Pri zariaďovaní detskej izby nezabudnite, že dieťa musí mať priestor i na svoje osobné „veci“, doprajte mu to. Pokojne sa opýtajte na jeho názor, ako si zariadenie svojej izby predstavuje. Detská fantázia je nekonečná, spoločnými silami iste dosiahnete prekvapivý výsledok. Zároveň tak v dieťati budujete zdravé sebavedomia, samostatnosť a radosť z tvorivej činnosti.

2 v 1
Takáto situácia nastáva pri zdieľaní jednej miestnosti dvomi deťmi. Ak sú si vekovo bližšie, sú trochu vo výhode. Rozdiel dvoch, či troch rokov nepredstavuje z hľadiska zariadenia detskej izby veľké prekážky. Trošku horšie to je v prípade batoľaťa a staršieho školáka. Ak máte deti s väčším vekovým rozdielom, pri zariaďovaní detskej izby sa vždy poraďte so starším dieťaťom. Pozhovárajte sa o tom, ako si zariadenú izbu predstavuje, čo by v nej malo byť, v akých farbách... Ideálnym riešením je, ak môžete zriadiť v rámci jednej izby pre obe deti vlastný kútik. Pre batoľa vyhraďte väčší priestor na zemi, skrinky staršieho dieťaťa zase zaobstarajte uzamykateľné, aby sa drobné prstíky mladšieho súrodenca nedostali k „pokladom veľkého školáka“. Veci školáka by mali byť pre drobca nedosiahnuteľné!

Rýchlo do postieľky, veď už mesiac svieti...

Pri výbere postele pre „veľkého školáka“ si všimnite materiál, opracovanie a najmä dbajte na kvalitný matrac. Ten by mal mať vymeniteľný návlek, ktorý operiete pri 60 ˚C. Rátajte aj s nutnosťou výmeny po siedmich rokoch z hygienických dôvodov.

Pri dvoch deťoch oceníte poschodovú posteľ, ktorá nielenže ušetrí časť priestoru, ale navyše ju deti zbožňujú. Poschodovej postele sa nemusíte vzdať ani keď máte jedno dieťa. Môže si vybrať, kde bude spať – hore, či dolu, a druhá posteľ dobre poslúži pri návšteve kamaráta alebo spolužiaka. Ak má dieťa priestorovo malú detskú izbu, skúste to vyriešiť poschodovou posteľou bez spodnej postele. Práve dolu získate odkladací priestor (skriňa, poličky), alebo hrací kútik (bunker), dokonca sa dá využiť aj ako alternatíva na zriadenie pracovného priestoru. Tu však nezabudnite na dostatočné osvetlenie!

Ďalšou možnosťou je samostatne stojaca váľanda, ktorej úložné priestory môžete využiť nielen ako perinák, ale i na odkladanie sezónnych vecí a podobne.

Posteľ ako jednu z najdôležitejších súčastí detskej izby môžete veľmi dobre doladiť doplnkami ako sú farebné vankúše a vankúšiky, obliečky, ale i praktické textílie či dekami s detskými motívmi od výmyslu sveta.  

Pravidlo uhlov:

  • dieťa by malo sedieť vzpriamene za stolom, s chodidlami na zemi a kolenami zohnutými do pravého uhla,
  • lakte položené na stôl by mali tiež zvierať pravý uhol,
  • rozdiel medzi doskou stola a sedacou plochou stoličky by mal byť podľa výšky dieťaťa v rozpätí 22 až 29 cm,
  • monitor počítača musí byť umiestnený vo výške očí dieťaťa,
  • malé dieťa = malá myška k počítaču, pri veľkej hrozí držanie ruky v neprirodzenej polohe, 
  • pri umiestňovaní počítača nezabúdajte na pravidlo – na monitor nesmie dopadať priame slnečné svetlo.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: