Silvester a Nový rok s deťmi: TIPY NA HRY

Redakcia | 31. december 2020
Nový rok

Ako s deťmi prežiť tieto sviatočné dni?

Silvester - posledný deň v starom roku

Na Silvestra sa všetci lúčime so starým rokom a o polnoci vítame nový. V tento deň nechávame za sebou veľa zážitkov, spomíname si na pekné momenty, možno i na ťažké chvíle, lúčime sa s nimi a veríme v „šťastný a zdravý nový rok“, na ktorý si o polnoci navzájom pripíjame. 

Pre deti je tento deň výnimočný už len preto, lebo môžu byť konečne dlhšie hore, dokonca až do polnoci! Ako im dovtedy pomôžeme stráviť čas? 

Pekné silvestrovské dekorácie

Po výdatnej prechádzke na čerstvom vzduchu v neskoré popoludnie slávnostne vyzdobíme byt. Malé deti môžu farebnými stuhami obmotať stoličky alebo ich len tak poukladať po zemi, staršie deti môžu zavesiť girlandu.


Na stôl dajte biely obrus. Naň poukladáme malé pestrofarebné hviezdičky alebo konfety a nakoniec sviečku alebo malé čajové sviečky. Deti, ktoré už vedia počítať, môžu na výkres nakresliť číslo nového roka a zavesiť ho napríklad na vianočný stromček.

To, že ich vtiahnete do slávnostných príprav im dodá sebavedomie a posilní očakávanú radosť z večera. Mladšie deti môžu poskladať servítky a uložiť taniere a malým, nie príliš ostrým nožom môžu pomáhať pri krájaní.

Malý silvestrovský bar

V rohu kuchyne alebo jedálne zriaďte malý bar s nealkoholickými nápojmi, kde môžu staršie deti vyzbrojené bielou utierkou ako zásterkou „čapovať“ rôzne ovocné džúsy, čaj alebo detský punč. Predtým určite zvládnu namaľovať tabuľku označujúcu bar alebo, ak už vedia písať, môžu zostaviť nápojový lístok.


Na stôl položte plátenný obrus alebo alobal, aby ste tak zabránili škodám pri nalievaní. S vlastnoručne nakrájanými plátkami citrónu a pomaranča, peknými slamkami a malými dekoračnými dáždnikmi môžu deti ozdobiť a servírovať pripravené nápoje.

Aj dospelí si tu smú urobiť svoje „objednávky“. Deti ich rady obslúžia. Menšie deti, ktoré ešte nesmú nalievať nápoje, môžu naberať chipsy a oriešky z veľkých balení do malých vrecúšok, ktoré možno dostať grátis k objednaným nápojom.

Hry na silvestrovský večer

Deťom sa páči, keď dospelí v tento deň zabudnú na vážnosť všedných dní a hrajú sa s nimi. Možno padne všetkým vhod rozlúčiť sa so starým rokom hrami a smiechom. Tu je niekoľko návrhov na hry.

Spomíname na uplynulý rok

Sadneme si do kruhu, v strede leží prázdna fľaša. Vedúci hry roztočí fľašu a môže sa začať. Začína ten, na koho ukáže fľaša a odpovedá na otázky, ktoré mu môžu položiť ostatní hráči. Ak je hotový, roztočí fľašu a hra pokračuje.

Spomínané otázky môžu byť napríklad: Ktorý zážitok z tohto roka bol pre teba najkrajší? Z ktorej návštevy si sa najviac tešil? Kedy bolo počasie, na ktoré si spomínaš veľmi presne, napr. búrka, metelica alebo príliš horúci deň? Mal si minulý rok v niečom šťastie?

Vyhral si niečo? Alebo si našiel niečo na ceste? Zažil si aj niečo nepríjemné, čo ťa bolelo? Nestratil si sa niekde a nemohol si nájsť cestu? Alebo si sa zranil? Urobila tvoja sestra alebo brat niečo veselé, na čom sa smeješ doteraz?

Veselé postavičky

Každý hráč dostane hárok papiera a pero do ruky. Najskôr kreslia všetci súčasne hlavu (čo možno najvyššie na papier), pričom sa snažia, aby ich sused nevidel. Papier sa zloží na dolnom konci hlavy a zohne sa dozadu.

Potom sa takto zložený posunie k ďalšiemu susedovi. Zasa všetci kreslia krk, zohnú papier a podajú ho ďalej. Nasleduje telo, nohy a topánky. Po každej časti tela sa papier zohýba a podáva ďalej. Nakoniec sa obrázky rozprestrú a hráči si navzájom ukážu, aké veselé postavičky vznikli.

Hra s kockou – chrobáčik

Každý hráč povie číslo od 1 do 6 a napíše ho na papierik. Postupne sa hádže kockou. Kto hodí svoje číslo, môže nakresliť na svoj papier jeden ťah obrázka. Kresliť sa bude chrobáčik. Kto ako prvý nakreslí všetkých 12 častí tela chrobáka, vyhráva. Musí mať hlavu s dvomi tykadlami, dve oči, jedny ústa a 6 nôh.

Čo tu chýba?

Položíme na stôl rôzne predmety, napr. náramkové hodinky, orech, arašid, pomaranč, jablko, vidličku, guľôčku, niť a ihlu, gombík, mincu, notes a pod. Kto je prvý na rade, opustí miestnosť. Niekto druhý vezme zo stola jeden predmet.

Hráč príde dovnútra a musí hádať, čo chýba. U malých detí ukladáme len 4 – 5 predmetov a schováme jeden z nich. Čím je dieťa staršie, tým viac predmetov môžeme na stôl vykladať. Ak dieťa neuhádne, musí nechať nejakú zálohu.

Hudobná cesta

Na túto hru potrebujeme trochu miesta a stoličky. Najskôr sa hráči spočítajú. Hrať by mali všetci okrem jedného. Potom sa postavia stoličky operadlami k sebe do prostriedku miestnosti, ich počet je o jednu menší ako je počet hráčov.

Vedúci hry obsluhuje hudbu.  Keď začne hrať hudba, chodia všetci hráči okolo stoličiek, keď prestane, každý si musí pohľadať rýchlo svoje miesto. Kto si nenájde miesto, vypadáva. Na konci zostanú dvaja hráči a jedna stolička. Kto sa na ňu posadí skôr, je víťaz!

Hráme na hudobný nástroj
Prečítajte si tiež:

Hráme na hudobný nástroj

Tip MAMA a ja
Striedajte pokojnejšie hry so živšími, aby sa deti príliš nerozjašili a zároveň aby sa všetkým vyhovelo. 

Ohňostroj

S malými deťmi, ktoré ešte nevydržia dlho hore, môžete po niekoľkých hrách už okolo 21. hodiny urobiť malý ohňostroj. Rakety, petardy alebo prskavky zapaľujú vždy rodičia a ak ich chcú vrhať do diaľky, potom vždy smerom od seba.

Oslava Nového roka s deťmi

Prvý deň v roku je vždy niečím výnimočným, pretože predstavuje nový začiatok. Chutné novoročné raňajky s kvitnúcim hyacintom na bielom obruse, biely riad alebo len kytica s bielymi kvetmi môže symbolizovať nový začiatok v prvé ráno nového roka. Lebo biela je aj farbou všetkého nového.

Predsavzatia do nového roka

V tento deň si ľudia dávajú rôzne predsavzatia a záväzky. Máte aj vy a vaše dieťa nejaké? Menej sladkostí, väčší poriadok v detskej izbe alebo viac pozornosti sebe navzájom? Každý člen rodiny si môže napísať jedno predsavzatie na papier a budúcu nedeľu pri raňajkách sa môžete spolu porozprávať o tom, ako sa komu darí v jeho plnení.

Novoročná prechádzka

Deti bývajú v novoročný deň poriadne unavené zo silvestrovskej noci. Ale aj keď to padne všetkým zaťažko – na prekonanie únavy je najlepšia novoročná prechádzka. Čerstvý vzduch a zima zaženú únavu a preberú všetkých členov rodiny.

A keď potom prídete domov, môžete s deťmi vyrobiť alebo namaľovať niečo, čo by mohli podarovať susedom či kamarátom. A mimochodom, poznajú vaše deti symboly šťastia?

Prasiatko patrí podobne ako podkova, kominár alebo štvorlístok k talizmanom, ktorými sa ľudia radi obdarúvajú. Jednou z príležitostí je i Nový rok.

Symboly šťastia z filcu

Máte doma nejaké zvyšky filcu? Namaľujte na výkres spomínané predmety pre šťastie spolu s deťmi a potom ich vystrihnite. Potom na ne nalepte kúsky filcu a jednocentovú mincu. Väčšie deti to zvládnu samy, menšie pri tom potrebujú pomoc.

Ak doma nemáte filc, použite kúsky ligotavého baliaceho papiera alebo výtvory z výkresu jednoducho vyfarbite fixkami či pastelkami. Na druhú stranu nezabudnite napísať novoročné prianie!

Prasiatko z citrónu

Prasiatko pre šťastie možno zhotoviť aj z citrónu. Aj v takejto podobe ho môžu deti podarovať príbuzným či kamarátom.

Potrebujete:
1 citrón, 4 olúpané mandle, 1 vyčistenú 1-centovú mincu, 2 klinčeky
Postup:

Do citrónu urobíte otvor pre chvost, dva trojuholníky na uši a jeden výrez pre tlamu. Klinčeky použijete ako oči, mandle ako nohy a mincu ako znak šťastia. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: