Ako prežiť Vianoce i hlučný Silvester s bábätkom

Mgr. Jarmila Hýroššová | 21. december 2017
Ako prežiť Vianoce i hlučný Silvester s bábätkom

Mnohí rodičia sa obávajú, ako budú prebiehať prvé „bábätkovské“ Vianoce. Máme pre rodičov skvelé tip, ako ich zvládnuť a užiť si

Čo prinášajú Vianoce našim najmenším?

Všetko sa jagá a svieti, mama a ocko sú akýsi veselší, spievajú sa neznáme piesne a bytom sa šíria neznáme vône. Aj obývačka vyzerá zrazu inak. Možno je premiestnená pohovka, aby sa vytvorilo miesto pre vianočný stromček, alebo sa rozložil jedálenský stôl, pretože sa očakávajú priatelia alebo príbuzní.

Vianoce s deťmi a bez stresu
Prečítajte si tiež:

Vianoce s deťmi a bez stresu

Pre bábätko sú to veľké zmeny. Aj keď ešte nechápe, čo sú Vianoce, všíma si, že je všetko iné. To ho síce trošku mätie – je to však výborná príležitosť nazbierať nové skúsenosti. Teraz sa bábätko učí, že ihličie jedličky pichá, vianočné pečivo sa mrví a darčekový papier šuští.

Vianoce podnecujú zmysly bábätka

Sentimentálne, pôsobivé, gýčové – také smú byť Vianoce. Sú ako stvorené na to, aby oslovovali zmysly malého bábätka. To, čo dieťa vníma v období adventu a Vianoc, pôsobí pre jeho vývin, ako keby zaradilo turborýchlosť.

Mnohé svetielka a farby, rôzne formy vianočných ozdôb, vôňa živého vianočného stromčeka, šušťavý papier – toto všetko „omamuje“ zmysly bábätka. Popri všetkých týchto zmyslových skúsenostiach sú ale tým najdôležitejším pocity: Rodina si je počas Vianoc mimoriadne blízka a aj bábätku sa dostáva viac dotykov a maznania. To mu dodáva istotu a dôveru.

Tip MAMA a ja

Vezmite bábätko do kočíka na prechádzku a ukážte mu nádherne vysvietené mesto. Určite ho nadchnú farebné svetielka i koledy ozývajúce sa ulicou. Neodporúčame vám však nakupovať v preplnených obchodoch (na nálade by to nepridalo vám, ani bábätku), stačí keď sa prejdete po vianočných trhoch a nadýchate neopakovateľnej adventnej atmosféry.

Spievajte koledy

Bábätká milujú hudbu, spev aj vianočné koledy. Zrozumiteľné melódie, ako napr. „Jak si krásne, Jezuliatko“, „Búvaj, dieťa krásne“ či „Tichá noc“, sa páčia už najmenším drobcom. Uvidíte, ako budú výskať od radosti a usmievať sa na všetky strany.

A aj dospelých dostanú do nálady, ktorá im pripomína detstvo a zároveň prebúdza nové hrejivé pocity. A to potrebujeme, aby sme celý ten ruch okolo Vianoc prežili bez škôd a ujmy na zdraví, ale naopak si ich čo najviac užili.

vianoce s babatkom

Štedrovečerná večera

Pravdepodobne sa s najmladším členom rodiny trošku pretiahne. Prerušiť ju môže plač bábätka, ale i netrpezlivosť niekoľkomesačného dieťatka, ktorému sa zunovalo sedieť v stoličke. Takúto situáciu určite zvládnete tým, že urobíte medzi jednotlivými chodmi menšie prestávky, ktoré využijete na uspokojenie základných potrieb bábätka (suchá plienka, hlad, smäd) alebo na hru.

Tip MAMA a ja

Ak je bábätko nepokojné, použite čarovný zvuk zvončeka. Jeho jemný zvuk ho dokáže zaujať a tiež zahnať mrzutosť. Pre staršieho súrodenca navyše môžete byť signálom, že už dal Ježiško pod stromček darčeky.

Darček pre bábätko? Jedna, dve maličkosti stačia

Bábätko sa teší zo svojho okolia a užíva si sviatok „zmyslov“. Skúsenosti, ktoré získa počas svojich prvých Vianoc, sa mu vryjú do pamäti navždy. Pritom darčeky nie sú až také dôležité. Samotná vôňa pečených medovníkov alebo blikot sviece mu môžu i neskôr pripomínať Vianoce.

Nové hračky sú pre dieťatko zaujímavé iba na krátky čas. S papierom sa však dokáže hrať celý večer: uchopiť, pokrčiť a roztrhať. Už v 4 až 5 mesiacoch dokáže bábätko „vybaliť“ darček samo.

Tip MAMA a ja  

Zabaľte darček voľne do papiera a použite čo možno najmenej lepiacej pásky. Zvonka trčiace rohy papiera rozstrihajte do strapcov, tak aby ich mohlo dieťa ľahko uchopiť a potiahnuť za ne – tým automaticky papier roztrhnú a darček uvoľnia

Len žiaden stres pod stromčekom

Aby boli spomienky na Vianoce bez obláčikov, treba sa držať jedného pravidla: Len žiaden stres! Všetko, čo bábätko chce, je čistá plienka, plná fľaša (alebo materské mlieko) a konečne von zo sviatočného oblečenia, ktoré býva väčšinou značne nepohodlné.
Čím jednoduchšie a tradičnejšie Vianoce vytvoríte, tým lepšie. Potom budete mať čas užívať si magické momenty: Keď sa bude bábätko pozerať veľkými očami na rozžiarený stromček, keď sa k vám bude túliť, kým mu prečítate pár riadkov z vianočných príbehov alebo keď sa bude malými rúčkami dotýkať vašich pier, kým mu budete spievať koledy.

Bezpečné Vianoce pre bábätko

Z aspektu bezpečnosti sú sviatky pre rodičov s aktívnym, zvedavým bábätkom nočnou morou. Malé časti hračiek, sladkosti, rozbitné dekorácie, sviečky, oriešky – je vôbec niečo, z čoho netreba mať žiadne obavy?

Ak vie vaše bábätko sedieť, liezť alebo už dokonca chodiť, musíte sa mať stále na pozore, najmä ak ste na návšteve u priateľov alebo rodiny, ktorých byt nie je pre deti bezpečný. Ak už bábätká rozšírili svoj akčný rádius, nič pred nimi nie je isté. Pre niektoré mimoriadne mobilné bábätká je vianočný stromček Mount Everestom – pokúšajú sa ho zdolať len preto, lebo tam je.

Ďalšie veci, ktoré by ste mali mať na pamäti: vianočné hviezdy, imelo a iné vianočné rastliny by sa nemali nachádzať v dosahu detí, aj keď vianočná hviezda nie je vraj jedovatá (bábätko by muselo zjesť 50 listov, aby ochorelo), možno nie je zlé zvážiť, či ju tohto roku musíte mať. Ani stužky a fólie, ktorými by sa bábätko mohlo udusiť, nepatria do dosahu detských rúčok.

vianoce s babatkom

Vytvorte zábranu okolo vianočného stromčeka a dávajte pozor na to, aby boli všetky sviečky pred deťmi schované.

TIP Mama a ja:

Tento rok môžete ako alternatívu kúpiť menší vianočný stromček, ktorý umiestnite do výšky, kam dieťatko nedočiahne. Navyše po sviatkoch vám príde jeho veľkosť veľmi vhod - mnohé sa totiž dajú zakúpiť už ozdobené, takže ich stačí iba zložiť späť do škatule.

Silvester s bábätkom

Sotva ste prežili s bábätkom vianočné sviatky, už je tu ďalšia udalosť. Silvester je predo dvermi a rodičom sa znovu vynára nespočetné množstvo otázok – presne ako pred Vianocami. Rozdiel je v tom, že Silvester sa takmer všade oslavuje neviazane a Nový rok sa víta hlasným hrmotom a burácaním.

Obavy zo silvestrovského hluku

Čoho sa boja rodičia viac ako osláv, ktoré sú hektické a hlučné? Samozrejme Silvestra, keď sa všade zapaľujú rakety a iná zábavná pyrotechnika.

Čo teda robiť, aby dieťa neutrpelo žiadnu ujmu? Nie je Silvester pre také malé nežné stvorenie príliš hlučný? Silvester je samozrejme ešte hektickejší a hlučnejší ako Vianoce, ale zo štatistického pohľadu tento hluk prespí 90 % všetkých bábätiek, a tak prežijú skok do nového roka bez problémov.

Napriek tomu sa ale môže stať, že sa bábätko prebudí a preľakne sa. Všade sa ozýva ohňostroj, a to aj pri zatvorených oknách a zatiahnutých žalúziách.

Bábätko sa na rachot zobudí. Čo teraz?

Len žiadnu paniku! Pokúste sa vyhľadať s dieťaťom pokojné miesto. Navyše v maminom alebo otcovom náručí prekoná malý obyvateľ každé burácanie a hluk oveľa lepšie.

Aj rodičia môžu oslavovať

Aj rodičia môžu oslavovať príchod nového roka. Ak však dojčiaca mamička nechce prísť o pohár sektu, môže si mlieko odstriekať a uchovať v chladničke. Rodičia by nemali byť sklamaní, ak nebude oslava prebiehať tak uvoľnene, ako si to predstavovali. Máloktoré bábätko už prespí celú noc a je celkom normálne, že oslavu preruší jeho plač a následné uspávanie. Každý hosť či hostiteľ by mal mať pre takúto situáciu pochopenie.

 

FEJTÓN: Tie najkrajšie VIANOCE
Prečítajte si tiež:

FEJTÓN: Tie najkrajšie VIANOCE

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: