Respiračný afekt: Čo robiť, keď dieťa pri plači omdlie

Redakcia | 27. apríl 2023
Respiračný afekt: Čo robiť, keď dieťa pri plači omdlie

Poznáte to? Respiračný afekt dieťaťa vyzerá naozaj hrôzostrašne. Dieťa sa počas hysterického plaču nedokáže nadýchnuť a omdlieva. Tento stav sa najčastejšie objavuje u detí okolo jedného až dvoch rokov.

Ako sa prejavuje respiračný afekt

Záchvaty najčastejšie prichádzajú, keď sa dieťa veľmi zľakne alebo veľmi plače, pri návaloch zlosti, jednoducho vtedy, keď nedokáže spracovať svoje emócie. Pri ľahšej forme sa dieťa nedokáže nadýchnuť a na chvíľu omdlie, pri ťažších môže až zmodrať, vyvráti oči dohora a na tele sa mu môžu objaviť aj svalové zášklby a prichádza strata vedomia. 

Trpí nimi 5 až 6 % detí vo veku od 6-tich mesiacov do štyroch rokov. Príčinou je nezrelosť autonómneho nervového systému. Keď dieťa dozreje a je naplno vyvinutý aj jeho nervový systém, tieto afektívne záchvaty odznejú.

Je veľmi ťažké takýto záchvat predvídať, jednoduchšie je však zabrániť mu, a to vytvorením pravidelného režimu, keď vidíte, že dieťa stráca kontrolu nad svojimi emóciami, odviesť jeho pozornosť, alebo ho upokojiť. 

Čo robiť, keď už k afektu a záchvatu dôjde

  • pri slabších záchvatoch stačí jemne fúknuť do úst,
  • jemne poklepať dieťa po chrbte,
  • pri silnejších záchvatoch uložíme dieťa do stabilizovanej polohy, zakloníme mu hlavu, aby sa mu lepšie dýchalo a nezapadol mu jazyk.

Respiračný afekt je vlastne neúmyselný kŕč v hrdle, pri ktorom dieťa nemôže dýchať, potom omdlie, kŕč povolí a dieťa zase dýcha. Mdloby sú teda vlastne záchranou, i keď vyzerajú desivo.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: