Prvá pomoc pri panickom záchvate

Marika Koscelníková | 14. jún 2022
Panický záchvat

Nemusíte byť v život ohrozujúcej, aby ste dostali záchvat paniky. Môžete byť na túre, v reštaurácii alebo spať v posteli. Zrazu dostanete silný nával strachu. Ten spustí fyzické príznaky ako búšenie srdca, potenie, dýchavičnosť, nevoľnosť, bolesť na hrudníku alebo tras tela. Môže to trvať 5 až 20 minút.

Keď cítite, že prichádza záchvat paniky (ext. zdroj záchvat paniky), pripomeňte si, že pociťujete úzkosť a nie skutočné nebezpečenstvo. Môžete sa dokonca pokúsiť priamo riešiť strach. Precvičte si odpoveď typu: „Nebojím sa“ alebo „Toto prejde“.

Chytá ma panika - čo robiť?

1. Kontrolujte svoj dych

Panika (ext. zdroj panika) vás môže prinútiť rýchlo a plytko dýchať, takže skúste sa zamerať na svoj dych. Zatvorte oči. Vložte ruku medzi pupok a spodnú časť rebier. Pomaly a zhlboka sa nadýchnite nosom. Potom nechajte všetok vzduch jemne vydýchnuť ústami. Budete cítiť, ako ruka na bruchu stúpa a klesá. Ak to pomôže, môžete počítať od 1 do 5 pri každom nádychu a výdychu. Po niekoľkých minútach by ste sa mali začať cítiť lepšie.

VYDÝCHAJTE SA z problémov
Prečítajte si tiež:

VYDÝCHAJTE SA z problémov 

2. Udržujte svoju myseľ v prítomnosti

Všimnite si päť vecí, ktoré môžete okolo seba vidieť. Potom štyri veci, ktorých sa môžete dotknúť. Tri veci, ktoré môžete počuť. Dve veci, ktoré môžete ovoňať. Jednu vec, ktorú môžete ochutnať.  Keď zostanete pri zemi v tom, čo sa deje okolo vás, dá to vašej mysli niečo lepšie, ako sa sústrediť na strach alebo preskakovať od jednej starosti k druhej.

3. H.A.L.T. 

H.A.L.T. znamená hladný, nahnevaný, osamelý, unavený - štyri pocity, ktoré v každom vyvolávajú to najhoršie. Ak máte sklony k záchvatom paniky, môžu sa zmeniť na spúšťače. Keď sa objavia príznaky, overte si: Som hladný? Hnevám sa? Keď presne určíte, čo sa deje, môžete podniknúť kroky na nápravu.

Ako pomôcť človeku s panickým záchvatom

Panické záchvaty nie sú také zriedkavé, ako by sa mohlo zdať a ich priebeh môže pôsobiť veľmi dramaticky. Postihnutý pri ňom prežíva silnú emocionálnu a často aj fyzickú bolesť, no môžete mu pomôcť.

  • Hovorte potichu a vyhnite sa výčitkám a vetám ako: „Upokoj sa, je to len v tvojej hlave!“
  • Priložte postihnutému na čelo studený obklad, napríklad mokrý uterák.
  • Ponúknite mu pohár čistej vody.
  • Chyťte ho za ruku a dajte mu najavo, že ste tu preňho.
  • Udržte si pokojný tón a výraz až do skončenia záchvatu.
Záchvaty paniky vznikajú často bez zjavnej príčiny a ak sa opakujú, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Niekedy pomôžu konzultácie u psychológa či „upratanie si“ životného rytmu, no pri vážnejších stavoch je nutné pravidelné užívanie vhodne zvolených liekov.
Zdroj: www.webmd.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: