Špargľové rizoto

oli26 | 21. jún 2017
Špargľové rizoto

Pre 6 osôb.

Suroviny

  • 450 g ryže
  • 2 viazaničky šparglí
  • 6 plátkov údenej slaniny
  • 1,5 l hydinového vývaru
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 1 cibuľa
  • 100 g parmezán
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne koreni
  •  2 PL masla

Postup

Špargle očistíme, umyjeme, osušíme. Asi jednu tretinu z koncov odrežeme a posekáme. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Vrcholky šparglí varíme asi 4 minúty v slanej vode. Potom ich scedíme. Plátky slaniny opečieme a odložíme na teplé miesto. V hrnci zohrejeme trochu olivového oleja. Speníme na ňom posekanú cibuľu, pridáme umytú ryžu, zamiešame, aby sa zrnká premastili, potom podlejeme bielym vínom a trochou horúceho vývaru, pridáme posekané konce šparglí a dôkladne premiešame. Posolíme, okoreníme. Varíme a podľa potreby podlievame zvyšným vývarom. Tesne pred dokončením primiešame maslo a postrúhaný parmezán. Rizoto servírujeme ozdobené slaninkou a špargľami.