Špargľové rizoto
foto: istockphoto.com
Pre 6 osôb.
Suroviny
- 450 g ryže
- 2 viazaničky šparglí
- 6 plátkov údenej slaniny
- 1,5 l hydinového vývaru
- 1,5 dl bieleho vína
- 1 cibuľa
- 100 g parmezán
- olivový olej
- soľ, mleté čierne koreni
- 2 PL masla
Postup
Špargle očistíme, umyjeme, osušíme. Asi jednu tretinu z koncov odrežeme a posekáme. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Vrcholky šparglí varíme asi 4 minúty v slanej vode. Potom ich scedíme. Plátky slaniny opečieme a odložíme na teplé miesto. V hrnci zohrejeme trochu olivového oleja. Speníme na ňom posekanú cibuľu, pridáme umytú ryžu, zamiešame, aby sa zrnká premastili, potom podlejeme bielym vínom a trochou horúceho vývaru, pridáme posekané konce šparglí a dôkladne premiešame. Posolíme, okoreníme. Varíme a podľa potreby podlievame zvyšným vývarom. Tesne pred dokončením primiešame maslo a postrúhaný parmezán. Rizoto servírujeme ozdobené slaninkou a špargľami.