Pečená hokkaido tekvica (od 6. mesiaca)
Skvelý, chutný a jednoduchý recept.
Suroviny
- 1 tekvica hokkaido
- soľ, korenie
- škorica, cukor
- provensálske bylinky
- olivový olej
Postup
Tekvica hokkaido je pre prvé príkrmy vhodná. Býva dokonca lepšie znášaná než mrkva, ktorá zvykne u dojčiat spôsobovať zápchy. Tekvica je rýchlo uvarená, má prirodzene sladkú chuť a obsahuje aj pomerne veľké množstvo vody.
Tekvicu poriadne umyjeme, nakoľko ju pečieme aj so šupkou. Odkrojíme oba konce a rozrežeme na polovicu. Vydlabeme dužinu, ktorú môžeme použiť na polievku. Tekvicu nakrájame na mesiačiky o hrúbke približne 2 – 3 cm. Pre dojčatá tekvicu neochucujeme a pečieme na sucho.
Dospelí si môžu tekvicu vychutnať ako slanú prílohu s trochou oleja, soľou, korením a provensálskymi bylinkami alebo ako sladký dezert s cukrom a škoricou. Pečieme 25 – 35 minút pri teplote 180 °C (podľa hrúbky mesiačikov). Do príkrmu pre dojčatá použijeme len dužinu zbavenú šupky a pridáme trochu kvalitného za studena lisovaného oleja (olivový, slnečnicový, tekvicový).