Hráškový krém

Redakcia | 11. marec 2021
Hrášková polievka

(6+ m)

Suroviny

  • kúsok póru
  • 1 ks mrkvy
  • 50 g hrášku, môže byť aj mrazený
  • 30 ml dojčenského mlieka 
  • pár kvapiek olivového oleja
  • 1 vaječný žĺtok
  • rasca, pažítka

Postup

Do hrnca pridáme nakrájanú mrkvu, pór a hrášok, zalejeme vodou, a privedieme do varu. Keď hrášok zmäkne (u mrazeného hrášku je to naozaj chvíľka), zložíme polievku z platne, primiešame trochu mlieka. Medzitým si uvaríme vajíčko natvrdo (10 minút). Vyberieme z neho žĺtok a spolu s uvarenou polievkou rozmixujeme tyčovým mixérom. Cez cedidlo alebo sitko polievku precedíme späť do panvice, pridáme pár kvapiek olivového oleja a ešte minútku-dve povaríme.

Ak máme možnosť, ozdobíme čerstvými bylinkami – rascou a pažítkou. Neskôr aj petržlenovou vňaťou alebo napríklad mladými listy púpav, medvedím cesnakom.