Hráškový krém
foto: istockphoto.com
(6+ m)
Suroviny
- kúsok póru
- 1 ks mrkvy
- 50 g hrášku, môže byť aj mrazený
- 30 ml dojčenského mlieka
- pár kvapiek olivového oleja
- 1 vaječný žĺtok
- rasca, pažítka
Postup
Do hrnca pridáme nakrájanú mrkvu, pór a hrášok, zalejeme vodou, a privedieme do varu. Keď hrášok zmäkne (u mrazeného hrášku je to naozaj chvíľka), zložíme polievku z platne, primiešame trochu mlieka. Medzitým si uvaríme vajíčko natvrdo (10 minút). Vyberieme z neho žĺtok a spolu s uvarenou polievkou rozmixujeme tyčovým mixérom. Cez cedidlo alebo sitko polievku precedíme späť do panvice, pridáme pár kvapiek olivového oleja a ešte minútku-dve povaríme.
Ak máme možnosť, ozdobíme čerstvými bylinkami – rascou a pažítkou. Neskôr aj petržlenovou vňaťou alebo napríklad mladými listy púpav, medvedím cesnakom.