Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kŕmenie

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pani doktorka
    Koľko by malo dieťatko priberať týždenne ???
    Poradila som dieťatko 14.9.2022 s váhou 3870 a z nemocnice nás púšťali s váhou 3770
    Nekojim nemôžem pre zdravotne dôvody , maličký ma aktuálne 4570 gramov .
    Podávam mu Sunar 1 premium každé 3-4 hodiny 90 ml
    Myslite že ho prekrmujem? Keď doma menej je hladný a ešte stále hľadá cumel na fľaške.
    Je 800 gramov veľa koľko pribral či je to normálne ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    800 gramov za mesiac je v poriadku.
    Cumeľ hľadá, len sanie je pre neho príjemný zážitok, preto deťom dávame cumlík, to že ho chce nie je dôkaz, že je hladný.

Podobné otázky

  • Kŕmenie dieťaťa rovnakou lyžičkou akou je dospelý

    , Autor: Hanolina

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Vás názor, poprípade ak by ste mi vedeli poradiť odborný článok, ktorý by som k danej sete mohla použiť.
    S bývalým partnerom máme 3 ročnú dcérku a odkedy malá papa, snaží sa jej dávať buď veci, ktoré predtým oslintal alebo ju kŕmiť rovnakou lyžičkou ako jedol on sám a podobné situacie. Opakovane mu vysvetľujem, že to nemôže robiť, ale odmieta to pochopiť. Mohla by som Vás preto poprosiť o Váš názor a aj odborný článok, ktorý by vysvetľoval prečo je to nevhodné.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O odbornom článku neviem.
    Logika a zásady hygieny ba aj slušného správania a správneho stolovania nás učia, že dieťa / a každý pri stole/ má svoj príbor.
    Každý z nás má v dutine ústnej svoj mikrobiom. AK žijeme s niekým dlhodobo v spoločnej domácnosti, sme si jeden na druhého mikrobiom síce zvyknutí ale to neznamená, že môžeme jesť tou istou lyžičkou. Nič viac neviem k tomuto problému povedať

  • Papanie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň, synček sa narodil 4.7. s váhou 3140g a dĺžkou 48cm. Rodila som sekciou, laktacia sa rozbehla až po týždni a to číslo len odsávaním, nakoľko malý mal zltacku a odmietal papať. Dnes má už 6290g a 61cm. Priberá pekne len čo má trápi je jeho kŕmenie. Od začiatku bol s tým veľký boj. Potom sa to ustalilo, zvykol vypiť od 120-150ml (buď môjho alebo um) 7x za deň. Teraz papá na etapy vypije 60ml musím počkať aj pól hodinku a dať mu zas. V stredu sme boli ockovat proti rotavirusu, môže to byt z toho? Ešte by som sa chcela (len informačne) opýtať, koľko by synček mal vypiť ml v priebehu 24h? Ďakujem, pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po rotarixovom očkovaní odmietanie papania nepozorujeme.
    Niekedy pozorujeme, že dieťatko menej papá, alebo papá tak na etapy ako udávate. Býva to prechodné, treba stále sledovať počet mokrých plienok. AK ich je dostatok, tak nie je dôvod na obavy. Mal by za deň vypiť 750 až 900 ml mlieka.

  • Vhodná Umelá výživa

    , Autor: 22J22

    Dobrý deň prajem pani Doktorka,

    prosím Vás o radu ohľadom vhodnej stravy pre môjho synčeka narodeného 22.3.22.
    Synček je prakticky od narodenia na umelom mlieku.
    Prvé dva mesiace jedol Nutrilon Profutura Duobiotik 1 počiatočné mlieko, nakoľko mu ho dali už v pôrodnici, keďže nevedel piť odo mňa. Po najedení sa synček veľmi pučil, krútil, kopal a krčil nožičky, celý očervenel a plakal a zvykol aj ublinkovať. Stolicu mal zásadne riedku hnačkovitú až to z neho zvyklo doslova strieľať. Mal výsev drobných vyrážok na tváričke za ušami na ramienkach a brušku. Na ramienkach to bolo až červené. Aj napriek nedoporučovaniu od našej pani pediatričky som mu skúsila zmeniť mlieko, aby sa netrápil.
    Od ukončeného 2-hého mesiaca pije Sunar Expert Hypoalergénny 1. Skúsila som tento tip mlieka po študovaní na internete. Sama totiž roky klasické "sladké" mlieko nepijem pre pocit ťažoby na žalúdku, ktoré mi spôsobuje rovnako to majú aj manžel a obe babky. Ako jeho matke mi alergia na laktózu potvrdená nebola. V minulosti mi však zistili skrížené potravinovo peľové alergie a histaminovú intoleranciu, ale je to roky dozadu.
    Problém mám pri samotnom krmení synčeka, nakoľko je pri ňom veľmi nepokojný a to od začiatku až po jeho koniec.
    Malý sa neustále krúti, zvýjal, metá hlavičkou kade-tade najčastejšie zo strany na stranu, vyprskne mlieko a vypľuje dudel fľašky a následne sa rozplače, alebo mrnčí, lebo chce jesť. Pije hltavo, zvykne nahlas prehĺtať niekedy vytočí hlavičku do záklonu a pozerá do okna. Vykopáva pri kŕmení nožičkami a poprdkáva. Vetry ma počas celého dňa. Zapachajú výrazne. Kŕmim ho každé 3 hodiny on si vždy vypýta jesť a keď k nemu idem s fľaškou až nahlas dychčí, čo sa dožaduje mlieka. Porcie má primerané veku. Stolica je prevažne riedka výrazne páchnuca zelenej farby občas pastovitej konzistencie väčšinou raz denne max 2x. Zvykne byť od nej zašpinený aj vpredu na penise. Výsyp vyrážok ma na hrudníku a brušku aj teraz aj keď je to miernejšie ako pri Nutrilone. Pokojnejšie malý pije iba ak je v polospánku. Ešte dodám, že na kŕmenie používame od jeho jedného mesiaca antikolikovú flašu Dr.Browns so širokým hrdlom, nakoľko malý aj veľmi ťažko odgrgáva po najedení. Prosím Vás môže byť podľa Vás synček alergický na laktózu? Naša pani pediatrička na moju otázku odpovedala, že si to nemyslí, ale na testy k ďalším odborníkom nás teda neposlala. Viem, že každému bábätku môže vyhovovať niečo iné. Budem však veľmi vďačná za akýkoľvek tip a rady ako ďalej postupovať a či mám skúsiť opäť zmeniť mlieko a ak áno aké pre neho na základe svojej praxe odporúčate, aby kŕmenie nebolo pre malého aj pre mňa takým trápením.
    Veľmi pekne Vám ďakujem!
    Vaša prvorodička :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia na laktózu neexistuje, laktóza je mliečny cukor. Ale samozrejme existuje laktózová intolerancia, niektorí ľudia nemajú dostatok enzýmu na spracovanie laktózy. Netreba dieťatko nikam posielať, treba spraviť tzv. eliminačnú diétu. Vyradíme laktózu zo stravy dieťatka.To sa veľmi jednoducho zrealizuje tak, že budete tri mesiace dieťatku dávať bezlaktózové kojenecké mleiko / myslím, že ho má len francais lait ale v lekárni vám iste poradia/. Uvidíte ako na bezlaktózové mlieko zareaguje. Samozrejme to oznámte vašej lekárke a potom budete pokračovať podľa jej odporučení. Odpovedám trocha neskôr, lebo som mala iné povinnosti, ale teraz predpokladám , že po piatom mesiaci dostanete už aj bez mliečne príkrmi, tak sa pravdepodobne aj stolica dieťatka zmení.

  • Krmenie na brusku

    , Autor: LuciaPr11

    Dobry den, chcela by som sa Vas spytat na nazor ohladne krmenia babatka v polohe na brusku. Mam vyse 6 mesacneho syna, s prikrmami sme zacali asi pred troma tyzdnami, dovtedy bol plne dojceny na poziadanie. Viaceri fyzioterapeuti v pripade ak deti este nesedia a rodicia ich nechcu umelo posadzovazt odporucaju ako alternativu aj krmenie v polohe na brusku, ak je v nej dieta stabilne. Co si o tom myslite, je to bezpecne? Syn je v tejto polohe rad a jedlo mu chuti, s prehltanim nema ani na brusku problem. Druha vec je, ze mu davam prikrmy formou BLW metody, teda jedlo nakrajane na male hranolky do ruky a on ho vie aj pekne pozuvat a prehltnut, samozreme len makksie druhy ako zemiak, cuketu na pare ci varenu brokolicu a podobne. Kasovite jedla ako spenat a jablko davam aj lyzickou, cize to kombinujem. Ale kvoli tym vacsim kuskom ho nechcem davat pri krmeni do kresielka, kde nema vystrety chrbat a vyslovene sa to pri tejto metode neodporuca. Rada by som sa spytala aj na Vas nazor ohladne tejto BLW metody, pretoze svokra je kvoli tomu uplne vystresovana, ale ja vidim ako syn jedlo uziva, je rad ze sa moze krmit sam, ochutnava rozne druhy zeleniny a ovocia a aj realne papa. Ani raz sa nedusil alebo nieco podobne, pri jedle som vzdy s nim a kontrolujem ako papa, ci nieco nehrozi. Budem teda velmi rada, ak mi napisete svoj nazor na krmenie v polohe na brusku z hladiska bezpecnosti a tiez Vas nazor na jedenie nekasovitych nemixovanych prikrmov. Do tretice a na zaver by som sa este chcela spytat ci je nejaky problem, ak synovi pukaju kosticky pri pohybe, napriklad na chrbatiku, ramenach, nohach? Bedrove klby na sone mal v poriadku, je velmi ohybny, uz vie byt na styroch, pri pohybe neprejavuje ziadnu bolest, len to obcasne pukanie ma znervoznuje. Velka vdaka za Vas cas aj odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pukanie nie je problém, je to výraz určite hyperflexibility kĺbov, nie je to ochorenie ani porucha vývinu.
    S uvedenou metódou nemám žiadne skúsenosti ani ju nepoznám. Pasívny sed samozrejme nie je pre dieťa vhodný, rodičov pred ním priam varujem. Dieťa má sedieť, keď sa samo posadí. Ak však papá tak, že je síce v určitom druhu sedu: teda hlaavička vyššie ako bruško, je opreté v náručí matky alebo v kresielku prípadne sedí v detskej sedačke len počas jedenia nie je to pre vývvin crbtice problém. Ak však vidíte, že dieťatko papá dobre na brušku, je to síce neprirodzená poloha ale človek sa naje aj napije aj keby visel dole hlavou.
    Spočiatku podávam deťom jedlo rozmixované na hladkú kašu, aby sa kúskami nedusili. Mám aj kolegyne, ktoré od začiatku odporúčajú podávať jedlo len popučené na malé kúsky. Idenaozaj hlavne o to, aby sa dieťa jedlom nedusilo. Už som videla tragické prípady po zabehnutí potravy.
    Skôr by som sa pristavila pri zložení stravy, dieťa v tomto veku jednoznačne má už dostávať mäso, takže nie len zeleninou je dieťa živé! Na to by som sa zamerala viac ako na to, či papť na brušku alebo pomixované či popučené či malé kúsky. Dieťa má mať plnohodnotnú stravu a papať tak, by sa vylúčila možnosť vdýchnutia potravy.

  • Reflux? AR mlieko?

    , Autor: Dominika1987

    Dobrý deň. Máme 3. mesačnú dcérku. Po kŕmení nám často zvracala a niekedy to dospelo až do takého štádia, že sa nám dusila, dostala kŕč a prestala dýchať. prišla som o mlieko a mala ostala na umelom mlieku. Po normálnom mlieku nám stále zvracala a nemohla som ju nechať samú ani keď bola vo vyvýšenej polohe, pretože jej to vychádzalo až cez nos aj po odgrgnutí a opäť sa dusila. Doktorka nám poradila AR mliečko, aj keď sme nemali potvrdený reflux. Spočiatku sme jej dávali hipp AR ale po mesiaci nám začala menej papať a posledný deň mi každú dávku vyvracala - asi bol pre ňu veľmi ťažký, bol po rozrobení dosť hustý - skôr ako kaša. Prešli sme na Bebu Ar, hneď prvú dávku vyvracala, ledva sme dali fľašu od pusy a už to išlo samo von, nestihla ani odgrgnúť. Skúsili sme teda ešte Nutrilon AR, ktorý jej robil 2 týždne dobre, ale začalo ju po ňom zapekať. Do mliečka jej pridávame espumisanL na odporúčanie lekára, ale pár dní bolo všetko ok a dnes ju zase zapieklo. Nevieme už ako ďalej. Reflux potvrdený nemáme, keďže sme neboli na gastre. Máme vyskúšať iné mliečko AR, alebo zahusťovať umelého mlieko nutritonom alebo ako ďalej? Viem, že to nie je nič hrozné, ale nerada by som, aby ju zapekalo, keď stačí zmeniť mliečko, alebo ísť na nejaké vyšetrenie, alebo niečo iné. Poraďte nám prosím.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyšetrenie nie je momentálne to najdôležitejšie. Dieťatko vracia, ako väčšina detí v jeho veku, reflux majú skoro všetky deti.
    Treba ju kŕmiť možno častejšie a menšie množstvo mlieka na jedno kŕmenie, keby bola kojená, riadila by si to sama.
    Nie je správne meniť mlieka. Skúste ju nechať na nutrilone ARm keď ho teraz má. Neviem, čomu hovoríte zápcha, deti v tomto veku nemusia mať stolicu denne. Ak má nafukovanie, je správne dať espumisan aj niekoľkokrát denne, môžete pridať aj probiotika.
    Po jedení dieťatko nehojdáme, nenatriasame, necháme odgrgnúť a uložíme ho opatrne do polohy so zvýšenou hlavičkou. Ak dobre papá, priberá, má dosť mokrých plienok, jedná sa o prechodnú situáciu a nie je potrebné žiadne ďalšie vyšetrenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: