Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prechod na UM

    , Autor: dominikao23

    Dobrý deň, prosím o radu. Synček bude mať o týždeň 6 mesiacov. Kojenie bol u nás boj, ktorý trval 1,5 mesiaca, syn sa odmietal prisať, nepomohli ani pôrodné asistentky, syn si vypestoval averziu na prsník. Začala som mlieko odsávať, trvá to dodnes. Na pár výnimiek bol výlučne na MM. Pred 3 týždňami ma však dobehla ďalšia laktačná kríza, trvá dlho a mlieka je každým dňom menej. Prešli sme na príkrmy, ktoré zatiaľ papá len minimálne, nechutia mu. Začal po nich mávať stolicu každý deň, predtým na MM kakal len 1-2x do týždňa. Náš problém je, že už štvrtý deň je syn na UM, MM dostáva len 1x denne, ubúda mi. Mám pocit, že mu nerobí dobre, po každom jedle kaká, niekedy mu už pri jedení ,,šplechne,, , stolica je vodnatá. Neviem ako ďalej, už má prvý krát zaparenú riťku, je uplakaný, nervózny. Dávam Bebu optipro Pre1..neviem, či mám prejsť na iné mlieko, ak áno,na aké?a rovno na 2ku? Môže mať polročné bábätko alergiu na UM? Iné príznaky nemá, chorý ešte nebol. Žijeme v DE. Ďakujem za radu!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergiu na bilekovinu kravského mlieka môže mať. Treba ho sledovať, zvykne pri tom byť aj prejav na koži: zmena kože, vyrážky, svrbenie. Základom liečby je vynechanie mliak a mliečnych výrobko, ak ešte podávate aj materské mlieko ta aj z vašej stravy. Ak sa po vysadení mlieka / na mesiac/ všetko upraví, teda nemá hnačku nemá vyrážku, jednalo sa pravdepdobne o alergiu na bielkovinu kravského mlieka, čo sa dokáže aj tým, že po nasadení mlieka všetky problémy znova nastanú. Dobrá správa je, že alergia na bielkovinu kavského mlieka postupne, cca do troch až piatich rokov odozneje. Ak sa teraz potvrdí budete musieť prejsť na bielkovinový koncentrát u nás e to mlieko NeoCATE.
    Kakanie. Po každom jedle teraz po uemlom mlieko však nemusí byť alergia, len reakcia na zmenu výživy. Ani v tomto prípade by som mlieko nemenila. Sledujte aj jeho priberanie, či nechudne.

Podobné otázky

  • Ovčie kniahne u malého dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    obraciam sa na Vás s otázkami, týkajúcimi sa ovčích kniahní. Včera sa výsyp objavil u našej staršej päťročnej dcéry. Dcéra je zhodou okolností na prázdninách u starkej, ale nechali sme ju tam len predvčerom a dovtedy sme boli s ňou.
    Máme ešte mladšiu 13-mesačnú dcérku, ktorá nemala kniahne a doteraz som ich nemala ani ja. Uvedomujem si, že pravdepodobnosť nákazy je pomerne vysoká a nechcem, aby ma to zastilhlo nepripravenú. Mladšiu dcérku stále dojčím (4x cez deň, v noci už nepapá). Mám v tejto súvislosti nasledovné otázky:
    1. Ak malá dostane kniahne a ja nie, môžem dojčiť? Čo robiť, ak by sa výsyp objavil i na sliznici úst?
    2. Môžem dojčiť, ak budem mať kniahne ja a dcérka nie? Prípadne môžem dojčiť, ak budeme mať kniahne obe?

    Varianta odstriekavania mlieka asi neprichádza do úvahy, keďže malá z fľaše nevie piť a nechcela sa to ani učiť. Rovnako sme dopadli s pohárikom s náustkom. Vie sa napiť zo šálky a z minerálkovej fľaše s tzv. športovým uzáverom, ale materské mlieko tvorí stále nezanedbateľný príjem tekutín. Najmä ak by mala teploty, neviem si zvládnutie ochorenia bez dojčenia predstaviť. Rovnako si neviem predstaviť odstavenie a prechod na umelé mlieko zo dňa na deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dojčiť môžete, proti výsypu na ústach sa nedá nič robiť aj v tom prípade je dobré kojiť, výsyp sa bude lepšie hojiť.
    Ak budete vy mať kiahne a dcérka nie, neviem povedať či budete kojiť, lebo váš zdravotný stav by mohol byť vážny a kojenie by vás zaťažovlao, Je potrebné sa potom poradiť s lekárom - infekcionistom. To isté platí ak budete mať kiahne obe.
    predpokladám, že ak bude pribeh ochorenia aj u vás mierny, je možné naďalej udržať kojenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: