Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 18 mesacneho syna a asi mesiac má svetlu, skoro až bielu stolicu, nie vodná tu, občas kasovitu. Stravu má domácu, to čo my,denne vypije 450 ml mlieka, kkrabice ho a jogurt.Moze to byť alergia na Mlieko? Doteraz nebol žiaden problém, obec. Mlieko pije od roka, máme dávať probiotika. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne v tomto veku nemá piť krabicové ani iné konzumné mlieko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nemyslím, že má alergiu, nemá vhodné mlieko. Vráťte sa ku formuly, umelému mlieku, podávajte pestrú stravu, tú bežnú domácu. DO jedla môžete dávať bežné, knzumné mlieko a smotanu. Musí mať aj iné jedlo, než mlieko. Stolica by sa mal upraviť. Ak nie, je potrebné navštíviť lekára.

Podobné otázky

  • Stolica

    , Autor: eliska-3

    Dobrý deň mám 2,5 ročného syna,do 2 rokov kakaval každý deň,no potom raz za 2-4 dní a teraz dokonca raz za 5-6 dní,stolica je normálna nie tvrdá,navyzera že má bolesti. Vypije denne 0,5-0,6l vody + 1,5 DC čerstvého mlieka od kravy.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to správne, má mať stolicu + x za jeden alebo dva dni. Treba to riešiť s lekárom. Máva to rôzne príčiny, zväčša to súvisí s odplienkovaním alebo s príchodom nového súrodenca alebo zaradením do kolektívneho zariadneia, niekedy aj so zmenou bydliska.

  • Biela stolica

    , Autor: Jana21

    Dobrý deň, vo štvrtok ráno môj trojročný syn 2x zvracal, celý deň bol ospalý, horúčku nemal, na to sa v ten istý den objavila svetla až bielo sivá stolica (formovana) 2x, taka istá bola aj dnes 2x. Synček pri kakani plače. Jedlo neodmieta, papa. V stredu mali v škôlke na obed nejakú omáčku s jogurtom. Ocne bielka niesu žlté, na bolesť bruška sa nesťažuje. Znepokojuje ma len ta biela stolica. Podávam mu probiotika BioGaia a pije Nutrilon, ktorý som na teraz vylúčila. Môže ísť o problém so zlcnikom, pečeňou alebo ide len o črevnú virozu, podráždený zaludok? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to en dôsledok stravy, ktorá bola pravdepdobne svetlá a nejedol možo mäso. Z jedného príznaku sa žiadne závery urobiť nedajú. Sledujte dieťa, strava má byť ľahká a podľa stavu treba vhľadať lekára.

  • Vhodná Umelá výživa

    , Autor: 22J22

    Dobrý deň prajem pani Doktorka,

    prosím Vás o radu ohľadom vhodnej stravy pre môjho synčeka narodeného 22.3.22.
    Synček je prakticky od narodenia na umelom mlieku.
    Prvé dva mesiace jedol Nutrilon Profutura Duobiotik 1 počiatočné mlieko, nakoľko mu ho dali už v pôrodnici, keďže nevedel piť odo mňa. Po najedení sa synček veľmi pučil, krútil, kopal a krčil nožičky, celý očervenel a plakal a zvykol aj ublinkovať. Stolicu mal zásadne riedku hnačkovitú až to z neho zvyklo doslova strieľať. Mal výsev drobných vyrážok na tváričke za ušami na ramienkach a brušku. Na ramienkach to bolo až červené. Aj napriek nedoporučovaniu od našej pani pediatričky som mu skúsila zmeniť mlieko, aby sa netrápil.
    Od ukončeného 2-hého mesiaca pije Sunar Expert Hypoalergénny 1. Skúsila som tento tip mlieka po študovaní na internete. Sama totiž roky klasické "sladké" mlieko nepijem pre pocit ťažoby na žalúdku, ktoré mi spôsobuje rovnako to majú aj manžel a obe babky. Ako jeho matke mi alergia na laktózu potvrdená nebola. V minulosti mi však zistili skrížené potravinovo peľové alergie a histaminovú intoleranciu, ale je to roky dozadu.
    Problém mám pri samotnom krmení synčeka, nakoľko je pri ňom veľmi nepokojný a to od začiatku až po jeho koniec.
    Malý sa neustále krúti, zvýjal, metá hlavičkou kade-tade najčastejšie zo strany na stranu, vyprskne mlieko a vypľuje dudel fľašky a následne sa rozplače, alebo mrnčí, lebo chce jesť. Pije hltavo, zvykne nahlas prehĺtať niekedy vytočí hlavičku do záklonu a pozerá do okna. Vykopáva pri kŕmení nožičkami a poprdkáva. Vetry ma počas celého dňa. Zapachajú výrazne. Kŕmim ho každé 3 hodiny on si vždy vypýta jesť a keď k nemu idem s fľaškou až nahlas dychčí, čo sa dožaduje mlieka. Porcie má primerané veku. Stolica je prevažne riedka výrazne páchnuca zelenej farby občas pastovitej konzistencie väčšinou raz denne max 2x. Zvykne byť od nej zašpinený aj vpredu na penise. Výsyp vyrážok ma na hrudníku a brušku aj teraz aj keď je to miernejšie ako pri Nutrilone. Pokojnejšie malý pije iba ak je v polospánku. Ešte dodám, že na kŕmenie používame od jeho jedného mesiaca antikolikovú flašu Dr.Browns so širokým hrdlom, nakoľko malý aj veľmi ťažko odgrgáva po najedení. Prosím Vás môže byť podľa Vás synček alergický na laktózu? Naša pani pediatrička na moju otázku odpovedala, že si to nemyslí, ale na testy k ďalším odborníkom nás teda neposlala. Viem, že každému bábätku môže vyhovovať niečo iné. Budem však veľmi vďačná za akýkoľvek tip a rady ako ďalej postupovať a či mám skúsiť opäť zmeniť mlieko a ak áno aké pre neho na základe svojej praxe odporúčate, aby kŕmenie nebolo pre malého aj pre mňa takým trápením.
    Veľmi pekne Vám ďakujem!
    Vaša prvorodička :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Alergia na laktózu neexistuje, laktóza je mliečny cukor. Ale samozrejme existuje laktózová intolerancia, niektorí ľudia nemajú dostatok enzýmu na spracovanie laktózy. Netreba dieťatko nikam posielať, treba spraviť tzv. eliminačnú diétu. Vyradíme laktózu zo stravy dieťatka.To sa veľmi jednoducho zrealizuje tak, že budete tri mesiace dieťatku dávať bezlaktózové kojenecké mleiko / myslím, že ho má len francais lait ale v lekárni vám iste poradia/. Uvidíte ako na bezlaktózové mlieko zareaguje. Samozrejme to oznámte vašej lekárke a potom budete pokračovať podľa jej odporučení. Odpovedám trocha neskôr, lebo som mala iné povinnosti, ale teraz predpokladám , že po piatom mesiaci dostanete už aj bez mliečne príkrmi, tak sa pravdepodobne aj stolica dieťatka zmení.

  • Tvrdá stolica + zúbky

    , Autor: Lívia R.

    Dobrý deň,

    Čítam že tu máte veľa podobných tém ale nenašla som svoju odpoveď.
    Mám dcérku má 8 mesiacov, od narodenia plné dojčena,od 6 mesiaca prvé príkrmy.
    Začali Sme mať problémy s tvrdou stolicou od toho 7 mesiaca. Každý deň má tvrdu stolicu, oná sa vykaka ale strašné pritom tlačí , niekedy je až červená , stále ak vidím že jej to ide príliš ťažko pomôžem jej rektalnou lebo nechcem aby sa tak trápila. ( Ale stále niečo vykaka aj samá) každý deň máme ten istý cyklus to je raňajky kašička Sunar inu nechce ( pridávam do nej slivkovu šťavu.), mliečko, zeleninu a kuracie mäsko, mlieko , výživu jablkovú ,zeleninu, mlieko.. zatiaľ vsetko na pyré lebo nechce jesť väčšie kúsky, a polievky mi vôbec neje odmieta to jesť.. ovsené vločky zatiaľ nechcela ale skúšam jej dávať... Vypije skoro celú fľašu 125 ml vody alebo harmančekovy čaja plus mlieko... probiotiká berie každý deň a aj ja beriem aby to malá v mlieku.. Konzultovala som to aj s lekárkou ktorá mi odporučila zmäkčiť stolicu podávaním slivkovej šťavy a harmančekovym čajom no zatiaľ nám to nepomohlo. Skúšam teda u vás či mi vieto niečo odporučiť.
    Ták isto nám idú zubky dve už máme tie bolí v pohode ale teraz nám idú 5 náraz a už ich vidno úplne na konci e neprerezali sa ešte..v nocí je veľmi nespokojná. Dávam jej gelik a nurofen syrup ale nepomáha je niečo iné čo by jej pomohlo na zúbky?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nurofen sirup pokiaľ nemá teplotu nie je prečo dávať!!!!!!!!!!!Gély pri prerezávaní tiež neodporúčam, lebo môžu alergizovať. prerazávanie zúbkov býva niekedy ťažké, ale treba to pretrpieť.
    Solica po zavední príkrmov sa zmení, jej farba, konzistencia aj frekvencia. Určite neodporúčam pomáhať rektálnou rúrkou. Ani neodporúčam harmančekový čaj, ako vidíte aj tak nepomáha.
    Podávajte probiotika, zo stravy vyraďte ryžu a ryžovú kašu, ani mrkva nech nie je vždy v mäsosozelnienovom príkrme, maximálne raz dvakrát týždenne. Dieťa nemá v tomto veku konzumovať nijakú polievku. Má mať ráno kašu alebo mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsovozelneinový príkrm, odpoludnia mlieko / neskôr po deviatom mesiaci napríklad jogurt/ pred kúpaním mliečnu kašu, pred spaním ešte niektoré deti chcú mlieko alebo sa nakojiť. Podávajte prevarenú ochladenú vodu podľa chuti dieťatka, nie viac ako 200 ml denne.

  • Ponocovanie, vetry

    , Autor: Iv91

    Dobrý deň Vám prajem. Chcela by som Vás poprosiť o názor. Mám 7m dcéru. Nemala koliky ale bohužiaľ aj keď už máme 7m tak ma stále bolestivé vetry. Boli sme už aj na gastre kde bolo všetko v poriadku akurát sa zistil slabý reflux. Mala odobratú krv na BKM a laktózu a všetko ma negatívne. Používali sme Babycalm kvapku teraz máme coliprev. Je na UM od 2m na Hipp HA. Príkrm papá od 5m raz dene zelenina/mäso/ryža,cestoviny. Skúšam aj z obchodu dávať aj domáce. Je to stále rovnaké. Pri bolestivom prdkaní neplače ale kričí. Ďakujem

    A druhá vec je tá že ona cez deň pekne spinka všetko. Večer ide spinkať a o polnoci začne loziť po postieľke otáčať sa a podobne, ale spí pri tom ma stále zavreté oči. A ukľudní sa iba tak že sa jej úplne dvihnú nohy až do sviečky alebo pokrčia. Inak takto trávi noc od polnoci do 4 rána. Loziť začala ako 6m. A máme 2 zuby. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré bábatká sú takéto náročné a nie je to prejav žiadneho ochorenia. Keď dobre papá, rastie, priberá a vidím, že aj psychomotoricky napreduje nepredpokladám žiadne ochorenie. Možno treba upraviť stravu: ryžu by som dávala len občas, nedávajte každý deň mrkvu, len dva-tri krát týždenne. Sledujte vyprázdňovanie, či stolica nie je tvrdá, mohutná, či odchádza aspom 1 x denne. Podávala by som probiotika a ponúkala prevarenú, ochladenú vodu. Ak budete mať stále podobné ťažkosti, konzultujte lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: