Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Alergia na kravske mlieko a bezlepkova dieta?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekny den,
    pani doktorka prosim Vas o radu. Dcera ma 11 mesiacov a doteraz pijeme mliecko Nutrilon Pepti 2. Po ukoncenom siedmom mesiaci sme postupne zacali pridavat do stravy aj muku. Dcerka ma 10290 g. Postupne zacina papat vsetko okrem kravskeho mlieka, tvarohu, a mliecnych vyrobkov. ba ani jogurt sme este neskusali.
    Boli sme na kontrolny odber krvi na vysetrenie alergie na kravske mlieko a vysledky su:
    Anti milk: IgG -26,327 POZIT., IgA-4,573 NEGAT.
    Anti Gliad: IgG- je vacsie ako 100 POZIT, IgA - 18,458 POZIT.
    Pani doktorka nam povedala, ze je predpoklad ze ma problemy s travenim a nevylucuje, ze moze ist aj o celiakiu. Dieta od kedy sme prisli s porodnice, kde brala 2 antibiotika, lebo bola zahlienena a mala dost silnu zltacku doposial bolo raz nachladene a to sme nebrali antibiotika, iba 2x sme podali Panadol Baby. Papat chce, pyta HAM. Mala obdobie 2-3 dni, ked nechcela papat, ale to skor pripisujem prerezavaniu zubkov.Papa pravidelne mixovany privarok: zemiak, mrkva, brokolica, karfiol, kuracie maso, rada ma zeleninovu polievku s haluskami, kuraciu polievku s rezancami, chlebik davame vacsinou tmavy, celozrny, krupicu, ryzovu kasu, ryzu, kuracie masko a ovocie- banan, jablko, detsku vyzivu s piskotami, ale teraz piskoty vo vyzive nechce, radsej ich zje suche. Stolicu ma niekedy raz na den, inokedy aj trikrat, raz poriadne a potom len malicko. Stolica je vacsinou husta, hnacku nemala. Niekedy je viac zlta, ale niekedy kraj aj malicko zeleny, ale zvacsa je uz hneda. Pyta sa na nocnik. Akurat v noci chce 1x vypit mliecko. Spociatku mala suchu kozu na brusku a to bolo asi ako 3 mesacna- to sa zistila alergia na kravske mlieko, hoc sme prv pili Bebu HA1. Dr, kozna skonstatovala, ze ide o citlivu kozu a nie atopicky ekzem, teraz je koza cista. Zo zaciatku sme davali do kupela Balmandol olej, uz 4-5 mesiacov ju sprchujeme, nedavame nic, a mastime Excipial U Lipolotio, al e koza je cista.
    Prosim Vas moze ist o celiakiu? A co alergia na mlieko, mala by pit este Nutrilon Pepti? A ake su priznaky pri celiakii? Prosim ako Vy hodnotite stav dietata podla toho co som napisala. Mali by sme ist este na vystrenie k alergologicke. Bude potrebne aj gastro vysetrenie, ked dieta nema problemy.? Za poslednych 5 tyzdnov pribrala 790 g.

    Vopred Vam pekne dakujem za Vase rady.

    Prajem pekny den.

    Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa mňa a tých výsledkov, čo ste mi ukázali alergiu na kravské mlieko nemá, ale to neznamená, že môže piť mlieko z potravín, v každom prípade doporučujem formulu. Nutrilon pepti by som bez konzultácie s vašou lekárkou alebo imunologičkou nevysadzovala a neprechádzala by som na iné mlieko.
    Diagnóza coeliakie sa potvrdí len bioptickým vyšetrením čreva, ke´ˇdže múku papá, tie výsledky musia byť pozitívne, podľa mňa. Záleží aj na príznakoch aké má, teda hnačku po múčných jedlách. V strave by som nedávala v tomto veku celozrnný chlieb, piškóty len bezvaječené, určené pre tento vek, nedooručujem ani banány a pozor na cestoviny, deti v tomto veku ešte nevedia dobre papať a ak nie sú upravené, mohli by hlavne rezance vdýchnuť a to je nebezpečné.
    V každom prípade by som zdravotný stav vašej dcéry doriešila na príslušných pracoviských, kde ju vyšetrovali, teda gastroenterológii a imunológii. Teraz si uvedomujem, že ste nenapísali, prečo ste vlastne na tieto dosť zaťažujúce, závažné a aj drahé vyšetrnia šli.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: