Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zabiehanie očka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moja 2-ročná dcérka začala škúliť, pravé očko jej zabieha dovnútra. Nie je to sústavné, niekedy pozerá pekne. Začali sme s tým chodiť k očnému lekárovi, ale zatiaľ neurobil žiadny záver. Poprosila by som aj Vaše skúsenosti s liečbou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takáto liečba patí do rúk odborníka celkom jednoznačne. Podľa druhu poškodenia očka a pokrokoch pri konzervatívnej liečba sa niekedy navrhuje aj operačné riešenie problému. Chce to veľa trpezlivosti a spolupráce pri liečbe zo strany rodičov aj dieťatka. Dôsledné dodržiavanie rád lekárov je veľmi dôležité.

Podobné otázky

  • Katka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka, mám 4,5 mes. syna, ktorý sa narodil v 35.t. PV 2200g, výška 43 cm. Je plne dojčený a aplikujem tzv. "Ekologické dojčenie" - kedy chce a koľko chce. Je normálne, že v tomto veku ešte chce papať niekedy aj každú 1,5 hod.? Niekedy vydrží aj 3-4, hlvne v noci. Chcem sa opýtať aj na zabiehanie očka - občas mu zabehne jedno alebo druhé,hlavne keď pozerá do strany. Môže to mať na svedomí kolotoč nad positeľkou, alebo vysiace hrkálky, ktoré si občas dáva až k ústam a pozerá pritom a ne, takže skončí v škúlení? A poslednú vec, ktorá ma trápi je prevracanie sa na bruško - zatiaľ to sám nevie, len na strany (hlavne keď nemá poštolkové nohavičky). Pláveme vo vani pod odborným dohľadom, neurologička je spokojná s pokrokmi (mal slabší sval.tonus), aj hlavičku už udrží celkom dobre. Dávam mu ruky "do striešky" aby posiloval plecia, chrbátik a predlaktie. Môžem mu ešte nejako pomôcť, aby sa vedel prevaliť sám? Alebo stačí vyššie opísané cvičenie? (Vojtovu metódu neurologička nenariadila) Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku sa ešte prevrátiť z chrbátika na bruško nevie. To prichádza až okolo pol roka.
    Zabiehanie očka je v tomto veku ešte prítomné, pretože nevie fixovať pohľad jedným smerom a koordinácia očí nie je dokonalá.
    Ešte som nepočula termín"ekologické dojčenie" ale v každom prípade to robíte dobre, keď ho prikladáte kedy si zapýta. Robte to aj naďalej, postupne sa budú intervaly predlžovať. Dôležité je, aby ste si počas dlhšieho intervalu medzi kojením oddýchla aj vy, teda v čase , kedy spí 3 až 4 hodiny, žiadne upratovanie a iné povinnosti, ale tiež spať!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: