Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pavúk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    chcela by som sa spýtať na váš názor na pavúka(chodítko) pre deti. Je vhodné pre dieťa alebo nie?
    Náš synček bude mať 7 mesiacov, občas ho do pavúka dávame.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Robíte veľmi zle!!! Pavúka ja osobne nedoporučujem pre zdravé deti vôbec. Po rozhovore s detským ortopédom sme sa zhodli na tom, že je možné ho použiť pre dieťatko okolo 11 mesiacov, ktoré je zdravé, lozí, samo stojí ale ešte nevie samo chodiť. Nemalo by tam byť dlhšie ako 20 minút. Postavovanie dieťaťa má svoj vývoj, ktorý je dôležitý pre ďalší život, hlavne zamedziť ochoreniam a bolestiam chrbtice. Najprv leží, potom sedí, potom lozí a nakoniec chodí po dvoch. Ak sa niektorá fáza preskočí, negatívne sa to prejaví neskôr.
    Okrem toho, boli popísané závažné úrazy detí v chodítku. Preto sú tieto pomôcky v niektorých krajinách dokonca zakázané.

Podobné otázky

  • chodenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, mám 8 a pol mesačného synčeka pred mesiacom sa naučil račkovať, hned sa začal stavať k nábytku na nôžky, ked ho cytím pod pazušky tak robí krôčiky, nie je to skoro aby som ho dávala stáť na nôžky.Aký máte názor na pomocné chodítko, nemyslím pavúka ale chodítko za ktorým dieťa stojí a tlačí pred sebou...
    dakujem

  • pavúk - áno alebo nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa Vás ako odborníčku spýtať, či je vhodné dieťa dávať do tzv. pavúka alebo chodítka. Veľa som o tom čítala, niektorí sú za iní proti kvôli kriveniu chrbtice. Svokra chce môjmu momentálne 5 mesačnému synovi na vianoce kúpiť pavúka, tak neviem, či jej to mám odobriť alebo nie. Ona tvrdí, že dieťa sa v tom pekne dokáže prehrať, ale ja ho nechcem zabaviť za cenu, že bude mať potom problémy s krivou chrbticou, alebo zlým držaním tela. Ak je vhodný tak mi prosím napíšte aj od akého veku dieťaťa. Ďakujem za Váš názor...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pavúk pre zdravé dieťa nepovažujem za vhodnú pomôcku vôbec, v niektorých krajinách je dokonca zakázaný. Dieťa sa v ňom prehrá ale za cenu toho, že jeho vývoj motoriky je porušený, predčasne sa dostáva do zvislej polohy a nevzpriamuje sa cez pohyb po štyroch. Určite za oveľa vhodnejšiu pomôcku ale už vo veku okolo štyroch mesiacov považujem ohrádku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: