Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ockovanie meningokoky a kliestova encefalitida

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den, pani doktorka.
    Chceme dat zaockovat obidve deti (21 mesiacov, 4 roky) proti meningitide a zvazujeme aj vakcinu proti kliestovej encefalitide. Syna (4 roky) este caka o 2 tyzdne povinne ockovanie MMR vakcinou. Co sa tyka meningokoka, ktoru z vakcin - Nimenrix/ Bexsero by ste prosim odporucili? Taktiez ma zaujima Vas nazor, ci dat deti zaockovat proti meningokokom aj kliestovej encefalitide v priebehu tohto roka alebo si to rozlozit na dlhsie casove obdobie? Napr 1 z ockovani odlozit na buduci rok. Obavam sa, aby toho nebolo na ich organizmus prilis vela (plus dcera ma strach z lekarov, aj pri beznom vysetreni place).
    Vopred dakujem za Vasu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre detský organizmus to nie je žiadne neprimeraná záťaž. Ohrozenie zdravia a života by bolo, keby na uvedené ochorenia ochoreli.
    Najprv by som očkovala meningitidy, ak ich chcete mať chránené proti všetkým typom meningokoka, musia byť zaočkované oboma očkovacími látkami / nimenrix je proti typom A C W Y a bexsero proti typu B, ktoré je u nás najčastejšie/. Syna by ste potom zaočkovali proti kliešťovej enecefalitide, dievčatko môžete okolo tretieho roku veku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: