Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Biseptol

    , Autor: Jabo

    Dobry den.
    Syn 6r 33kg dostal biseptol. Chcem sa opytat ci toto davkovanie kazdych 12 h jednu tabletku 400mg/80mg je v poriadku.
    Ide o kasel a vysoke teploty ktore tvaju uz 6 den a dvojtyzdnove zelene sople. V poslednom vytere mal pneumokoka.. Dr mu predpisala atb az pri crp 33.
    Pani doktorka nam neurcila ako dlho biseptol uzivat. Tabletiek je na 2tyzdnovu liecbu. Prosim je nutne brat ich dva tyzdne? Dakujem Jana

Podobné otázky

  • Haemophilus influenzae

    , Autor: nisa

    Dobrý deň pani doktorka,
    Obraciam sa na Vás, pretože som už zúfalá. počas vianočných sviatkov som zostala úplne chorá tak mi nebolo ani nepamätám a to mi je už 30. Najprv mi lekár predpísal antibiotika ZINNAT 500 tie pomohli od horúčky ale na bolesť hrdla nezabrali. Po týždni od dobratia som nevydržala od bolesti a tak mi obvodný lekár spravil výter z hrdla a nosa zistil že mám Haemophilus influenzae nasadil biseptol 480 a 7 dni som ho užívala (2 tabletky 2 krát denne) po dobrati už to bolo fajn po týždni od dobratia opäť začína bolesť v krku. Veľmi sa bojím či nemôžem nakaziť dcérku touto baktériou. Čítala som že môže spôsobiť zápal mozgových blán. Dcérka ma 3 roky a práve tiež mala asi chrípku crp mala zvýšené a teraz angínu a zase po dobrati antibiotík sa jej vrátil biely povlak na mandliach počuť že je ešte trošku zahlienena. Tiež jej bol robený výter z hrdla nebolo nic zistené.

    Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko je na prit hemofilovi, ktorý spôsoboval závažné ochorenia, očkované, ak ste ho teda dali očkovať.
    Nemuseli ste mať bakteriálnu angínu, aj vírusové spôsobujú značné bolesti. Ja veľmi odporúčam po angíne a pri bolestiach hrdla lokálne používať probiotka, ideálne bactoral.

  • Biseptol

    , Autor: Jabo

    Dobry den.
    Syn 6r 33kg dostal biseptol. Chcem sa opytat ci toto davkovanie kazdych 12 h jednu tabletku 400mg/80mg je v poriadku.
    Ide o kasel a vysoke teploty ktore tvaju uz 6 den a dvojtyzdnove zelene sople. V poslednom vytere mal pneumokoka.. Dr mu predpisala biseptol pri crp 33.
    Pani doktorka nam neurcila ako dlho biseptol uzivat. Tabletiek je na 2tyzdnovu liecbu. Prosim je nutne brat ich dva tyzdne?
    Este jedna otazocka moze sa uzivat biseptol ak mal zvysene hodnoty v KO trombocity? (496)
    Dakujem Jana

  • Salmonela a Biseptol

    , Autor: Mysiatko

    Dobrý večer. Môj syn (7r-20kg) min. týždeň vo štvrtok začal vracať, mal vysoké horúčky a hnačku. Podávali sme Kulišek, Smectu a samozrejme Nurofen a Paralen na horúčku, nasledne ryžovy mrkvovy odvar, čaj sladený Glukopurom. Po víkende v pondelok sme boli na vyteroch.Dnes už prešiel týždeň, z výterov sme sa dozvedeli, že má Salmonelu. Kaká cca 5-6xkrat za deň (riedke-nie voda, teraz ma cca 18,8kg). Papa normalne-dietne a pije ok, teplotu nemá. Podavame probiotika Enterol. Dnes nam na zaklade vysledkov výteru a toho, ze stale vela kaka bol predpísaný Biseptol120 ATB (12h 2,5tabl.). Mám mu ho už nasadiť, alebo ešte počkať a liečiť probiotikami?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem sa k tomu vyjadriť, lebo dieťa nepoznám Ak to nasadil lekár, ktorý dieťa pozná, treba to dávať. Dávka je správna podľa hmotnosti.

  • E.coli v hrdle a zlaty stafylokok v nose

    , Autor: lucia33

    Dobry den, potrebovala by som Vasu radu ohladom liecby nasej stvormesacnej dcerky, ktora ma uz od druheho mesiaca opakujuce sa hlieny v hrdle, pokasliava a je vidiet, ze sa jej tazko prehlta. Hlavne rano je vzdy cela "zahuhnana". Hned sme isli k lekarke a najprv sme dostali morsku sol do nosa, ktoru jej davam do dnes. Zlepsilo sa to. Po dvoch tyzdnoch znova zhorsenie, tak opat lekarke a dostali sme do nosa Pamycon, zasa zlepsenie, ale opat sa nam to vratilo. Tentokrat lekarka urobila crp, co vyslo negativne a vytery, ktore odhalili e.coli v hrdle a zlateho stafylokoka v nose :((. Ked som volala o vysledky, tak mi lekarka nevedela povedat ako sa jej dostala e.coli do hrdla a mame prist na opakovane stery a mame si urobit stery aj my s manzelom. Boli sme na steroch a predpisala malej Biseptol 120, pol tabletky dvakrat za den, ale nebola s tym uplne stotoznena, skor to bolo dost vahave, ze toto by mohlo zabrat a ja mam teraz obavy to malej davat. Malicka ma nostek cisty, obcas nieco odsajem, ale fakt male mnozstvo. Pravidelne ju vazim a pribera, ma 6900g a 65cm. Teplotu nema. Vysledky z druhych sterov este nemame. Prosim Vas, poradte mi, co by bolo pre nu najlepsie. Velmi pekne dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som neordinovala v tomto prípade antibiotiká. Aj stafylokok aj e.coli sú baktérie, ktoré žijú v organizme loveka bez toho, aby robili ochorenie. V niektorých prípadoch samozrejme ochorenia spôsobuú, ale to má aj iné príznaky / horúčka, vysoké crp atd/. Vo vašom prípade to tak nie je.
    E. coli žije v zažívacom trakte človeka. Do krku dieťaťa sa dostalo tak, že dieťa asi bežne leží alebo sa pevaľuje v posteli rodičov, kde táto baktéria samozrejme je a dostane sa do úst dieťatka. Nereba z toho robiť problém.
    Noštek je potrebné peplachovať morskou vodou, tak ako to robíte / alebo libenaom/ pri manipulácii s dieťaťom si umývať často ruky a samozrejem podľa možnosti ho nenechať sa povaľovať v posteli na plachte rodičov ale dať pod neho podložku, hlavne keď je na brušku.

  • Biseptol a kašeľ

    , Autor: vladka333

    Dobrý deň. Moja dcéra (2 roky a 9 mesiacov) nastúpila v septembri do škôlky. Dovtedy nebývala vôbec chorá, ale s nástupom do kolektívu začala viac chorľavieť. Mala soplíky, kašľala, prešlo to a zase sa vrátilo... Minulý týždeň dostala aj teploty, nie vysoké, iba tak do 38 a po podaní Nurofenu vždy ustúpili. Trocha začala aj pokašliavať a stekali jej soplíky, také priesvitné. Doktorka ju vyšetrila a predpísala jej Biseptol 2x denne 2 tablety) a Solmucol sáčky. Biseptol brala necelých 6 dní, chcem sa opýtať, či to nie je málo (istá lekárnička mi vravela, že antibiotiká sa majú brať minimálne 7 dní),ale tiež, či podľa Vás boli potrebné, keď doktorka vravela, že dýchanie má čisté, ale že je zahlienená (počúvala ju a pozrela jej do hrdielka). A nemala urobiť aj iné vyšetrenie? Alebo CRP test? Keď som dodatočne čítala o Biseptole na internete, dočítala som sa rôzne negatívne názory na tento liek. Tiež mi jedna známa povedala, že jej dcéra (o pol roka staršia od mojej) mala takisto kašeľ, ale ich doktorka jej urobila ten CRP test a vyšlo, že antibiotika nie sú potrebné a kašeľ jej prešiel aj bez nich. Tak som teraz na pochybách, či som jej Biseptol vôbec mala dávať. Nerada by som, aby brala antibiotiká, keď netreba. Tiež sa chcem opýtať, či nevadí, keď som tabletky popučila na lyžičke a zmiešala s malým množstvom vody, inak by mi to malá nezjedla tie tabletky, ale vraj sa majú prehĺtať celé. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že ste tablety podali popučené na lyžičke nie je problém.
    K ostatnému sa neviem vyjadriť, dieťa som nevyšetrila. Každý lekár má svoj spôsob práce a podľa toho vyšetruje a predpisuje lieky. Neviem postup vášho lekára zhodnotiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: