Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • slezina a umbilikálna hernia

    , Autor: Marcela_Balejová_0725073731

    Dobrý deň prajem pani doktorka.
    Poprosím o radu. Dievčatko sa mi narodilo cisárskym rezom,dňa 20.5.2020 vo veku 41 rokov.Ja mám dlhoročne liečené autoimunitné ochorenie-celiakiu (od r. 2004),zároveň mám laktózovú a histamínovú intoleranciu.HIT mi bola diagnostikovaná v 2019.Pre silné koliky a neutíchajúci plač a bolesti bola dcérka vo veku 4 mesiacov vyšetrená,či má alergiu na bielkovinu kravského mlieka-výsledok bol negatívny.Ale nastavili ju,že či sa bude cítiť lepšie,na bezlaktózovú formulu (dojčená bola iba pár týždňov).Má od narodenia diastázu brušných svalov.Odoslaná bola okrem krvných testov na alergiu na mlieko zároveň aj na USG brucha,ktoré sa vykonalo dňa 24.9.2020.Výsledok:slezina je o niečo väčšia,veľkosti 63mm x 19mm(s poznámkou v lekárskej správe,že norma pre dojčatá do 6 mesiacov je do 60mm v KK rozmere).Záver doktorky:kontrolné USG bruška.Dnes,t.j.23.2.2021 sme boli na kontrolnom sone bruška.Záver:mierne zväčšená slezina v porovnaní s predch.USG vyš.mierna progresia - veľkosť 65,5mm x 22mm, norm. tvaru, štruktúra je homogénna,primeraná.Ložiskové útvary v slezine nevidieť.Umbilikálna hernia - veľkosť branky 9mm,veľkosť vaku 12x4mm,t.č. vo vaku bez obsahu črevných kľučiek,bez zn. inkarcerácie.V Douglasovom priestore sú sledovateľné známky minimálneho množštva voľnej tekutinovej kolekcie v peritoneálnej dutine,veľkosti 12mm x 6mm.
    Má 9 mesiacov,podľa posledného sona mierne zväčšenú slezinu a pupočný pruh.Mala by byť ďalej sledovaná na sone?Pretože to v závere lekárskej správy nie je uvedené.A ako ďalej s pupočným pruhom.Lepšie čakať,či sa bude zväčšovať?Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    pupočný pruh sa u detí nikdy nezauzlí, takže bezprostredná hrozba náhlej príhody brušnej nie je. Zväčša sa to operuje do šiesteho roku veku.
    Ak dieťa nemá žiadne ťažkosti, tak ani nález mierne zväčšenej sleziny na sono by som nebrala ako chorobný symptóm. O tom, či a kedy treba sono znova skontrolovať by mal rozhodnúť lekár, ktorý dieťa pozná podľa samozrejme celkového zdravotného stavu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: