Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nechut do jedla

    , Autor: Charlie

    Dobry den, syn 5r. nechce jest maso napina ho z neho, ale inak prospieva dobre. Do styroch rokov jedol maso bez problemov nemoze mu chybat nieco v strave? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mäso je kvalitná a pozitívna súčasť výživy dieťaťa hlavne v období rastu. Deti však môžu mať rôzne chute, rôzne obdobia, keď niektorú súčasť stravy odmietajú. Nikdy nie je vhodné dieťa do niečoho nútiť, môže to byť prechodné. V žiadnom prípade nenahradzujte mäso údeninami, ktoré deti niekdy dosť preferujú!!! S výnimkou občasného podania kvalitnej čerstvej šunky s čo najvyšším obsahom mäsa a pokiaľ možno čo najnižším obsahom soli.
    V strave však dieťa musí mať dostatok beilkovín rastlinných, teda strukoviny, prípadne sojové výrobky a hlavne aj živočíšnych, čo doplníte vajcami, mliekom a mliečymi výrobkami. POo určitom čas skúste mäsko znova v nejakej prijateľnej forme ponúknuť, napríklad mleté.

Podobné otázky

  • Syndróm periodických horúčok

    , Autor: KlaudiaG

    Môj 2 ročný syn má veľmi často vysoké horúčky bez iných príznakov. Približne raz za 3-4 týždne mu horúčka vyskočí na 39 stupňov, drží sa tak 3 dni a potom opäť všetko v poriadku.
    Čo má dnes ale zarazilo - od rána mal nechuť do jedla, bol ospalý a mrzutý. Zmerala som mu teplotu a na čele ukazoval teplomer 38,5 stupňov.
    Keď som mu ale zmerala teplotu rektalne, teplotu mal 37 stupňov.
    Meranie som zopakovala cca po pol hodine.
    Hlavičku mal horúcu, merala som na viacerých miestach, teplomer ukazoval 38-39stupnov
    Rektalne 37
    Teplotu som si zmerala na čele aj v podpazuší aj ja, aby som skontrolovala ci fungujú dobre a mne teplotu neukázal ani jeden--čiže chyba v teplomeroch nie je.
    Syn je rozpálený a hneď zaspinkal.
    Je možné že má horúčku aj keď rektalne teplomer ukázal teplotu v norme?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemá horúčku, mal len teplú kožu na čele, možno z rozohriatia pod čiapkou alebo telesnou aktivitou. Bezdotykový teplomer je veľmi orienačný prístroj na meranie teploty.
    Uvedené opakovanie horúčok musí mať aj iné príznaky, aby sa dalo považovať za diagnózu periodických horúčok. Treba pri horúčke vyhľadať lekára, povedať, že sa opakujú a ako.

  • Hrčka na sánke

    , Autor: mididy

    Dobrý deň, synček mal mesiac pred dovŕšením druhého roka bolestivé zúbky ( nechuť do jedla a zvýšená teplota) na sánke (v oblasti zadných zubov) som mu nahmatala hrčku ako lieskový oriešok. Teploty a nechtenstvo mal 3-4 dní a potom už bolo všetko v norme aj keď (posledné) zúbky nevyšli. Prešli dva mesiace a hrčka tam ešte stále je. Máme navštíviť zubára, alebo nejak inak riešiť tu hrčku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tá hrčka môže byť zväčšená uzlinka. Možno mal okrem prerezávania zúbkov aj infekciu v pusinke, keďže nechcel ani papť a mal teplotu. Najlepšie by bolo objednať sa k vášmu lekárovi a hrčku skontrolovať.

  • Nechut do jedla

    , Autor: Charlie

    Dobry den, syn 5r. nechce jest maso napina ho z neho, ale inak prospieva dobre. Do styroch rokov jedol maso bez problemov nemoze mu chybat nieco v strave? Dakujem za odpoved

  • kašel

    , Autor: zuzu1983

    Dobrý deň. Prosím o radu.
    Môj syn (2 roky 8 mesiacov) začal pred týždnom kašlať. Sucho a dráždivo. žiadne sople. nasadila som mu stoptusin. po 3 dnoch začal vykašliavať. išla som k doktorovi, aby ho popočúval. priedušky čisté, CRP 8. ale že je zahlienený. tak nám odporučil Solmucol. ako som mu ho nasadila, za 1 deň začal straaašne hlienovito kašlať. aj v noci. dnes v noci sa mi z tých hlienov až pozvracal. Solmucol sme brali 3 dni a dnes som mu ho vysadila, lebo sa mi to akosi nepozdáva. hrozne hlienovito kašle, sople žiadne a vôbec nevyzerá že mu niečo je. len má akúsi nechuť do jedla, čo je unho nezvyčajné. v minulosti ked sme brali napr. Mucosolvan alebo Ambrobene, tak takýto spád ako so Solmucolom to veruže nemalo. urobila som dobre, že som Solmucol vysadila? ďakujem za každú radu. Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Solmucol podporuje vykašliavanie hlienov a tie hlieny aj "rozpúšťa", takže naozaj paradoxne po ňom dieťa môže kašľať viac, ale to je účinok, ktorý chceme, aby sa hlieny vykašľali. Nie je dobré ho podávať bezprostredne pred spaním, lebo dieťa sa na kašeľ zobudí, ako sa to asi stalo aj vám. Mucosolvan a solmucol sú v zásade rovnaké lieky, aj ambrobene. Odporúčam podávať solmucol ráno a na obed, ak ešte vlhko kašle a večer podať stoptussin, aby sa kašeľ trochu aj zmiernil. Samozrejme ak kašeľ pretrváva, vyhľadajte lekára.

  • Peritol sirup

    , Autor: martina149

    Dobrý den pani doktorka.Chcela by som sa poradiť.Dcéra bude mať 3 roky a od 9 mesiacov berie antiepileptiká.chodíme na pravidelné kontroly k neurologičke a kedže malá bola veľmi nervozna,plačlivá,lekárka nám predpísala Peritol sirup.Dcéra ho užíva už skoro rok,je kľudnejšia,pekne papá,lebo mala aj veľku nechuť do jedla.Neurologička nám ho predpisuje
    dalej,ale mne sa zdá,že už ho dlho berie.Nie je Peritol návykový?Neurologička ma ubezpečovala,že ho môže brať aj 5 rokov nech to neriešim ked je kludná.A zas naša obvodná lekárka mi vravela,že rok je už dosť,že treba vysadiť.Tak sa chcem poradiť a počuť názor aj iného lekára.A ešte som chcela dodať,že dcérka je veľmi živé dieťa,hyperaktívna,tak nám to dala lekárka trošku na tlmenie.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Peritol zvykne predpisovať, ale samozreje že z moje indikácie zväčša krátkodobo hlavne pri nechutenstve. Liečbu dieťaťa riadi neurologička, tekže by som podávali lieky podľa jej ordinácie, predpisu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: