Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pseudonomas a Stafilokok

    , Autor: lcka

    Dobrý večer,

    Chcela by som sa spýtať : Dcérka bude mať o desať dní 1.rok. Pred dvoma týždňami dostala v jeden deň teplotu 38,5 ale na druhý deň jej úplne klesla. Bola čulá len menej papala a občas bola trošku uplakaná. Na druhý deň mala soplik a kašlala. Mala to vyše týždňa a po sirupoch a kvapkách do nosa sa jej to zlepšovalo len o niečo. Soplik sme už toľko neodsavali ale stále bol a a aj stále pokašliavala. Zhruba po dvanástich dňoch som volala Pani Dr. ktorá nám povedala aby sme prišli na výter. V hrdle aj nose mala Stafilokoka a aj Pseudonomas. Pani doktorka sa pytala či sme v kontakte s nejakými starými ľudmi , ale niesme ... neviem vôbec z čoho to môže mať.... Teraz je to už oveľa lepšie. Ešte počujem, že má trošku také dychanie ako keď je upchatý nosik aj je počuť troška soplik , aj tak dva krát do dňa zakašle ale soplik už neodsajeme žiadny. Už jej nejde. Sú to momentálne dva týždne od kedy to začalo. Dostali sme včera lokálne atb do nosa ale nič iné. Takže momentalne dávame ešte solmucol, od včerajška fenistil a uniflox 0,3%. Na internete som sa Dočítala o tejto bakterií kadejaké veci ... nie velmi prijemne... mamičky tam dokonca písali, že ich chceli nechať v nemocnici lebo vraj sa to musí a podobne...
    Preto sa chcem spytat či podľa vás stačia len lokálne atb do nosa ? Keď bol výter pozitívny v hrdle a nose? A ešte sa chcem spýtať v 3.mesiacoch sme mali zápal pľúc. A vtedy mala vo vyteroch tak isto pozitívneho stafilokoka a ešte niečo ale to už si nepamätám presne čo (to teraz našťastie už nemala). A potom aj neskôr v ďalšom vytere ho mala v nose. Zaujíma má či stafilokok nie je pre take malé deti a bábätka škodlivý a nebezpečný keď bol pozitívny od troch mesiacoch v každom vytere ( v jednom z vyterov teda len v nose).
    Dostali sme teda len lokálne atb v kvapkách do nosa. A keď som sa spýtala pani doktorky či sa bude robiť aj kontrolný výter, tak vraj len ak by to do dvoch tyzdnov neprešlo. Zaujíma ma ako sa ten bacil dostane sam z tela bez liekov? Imunita a telo s ním samé zabojujú a zlikvidujú ho? Ďakujem Vám velmi pekne za zodpovedanie mojich otázok. Prajem pekný večer

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všade okolo nás aj v našom organizme žijú miliony baktérii a my ich nepotrebujeme za každú cenu likvidovať, na tie svoje sme zvyknutí. Samozrejme za určitých okolností sa aj baktérie, ktoré s nami pokojne žili môžu stať príčinou ochorenia, napríklad pri poklese imunity.
    Váč prípad tak ako ho opisujete určite s poklesom imunity nesúvisí. Soplík malo dieťatko iste kvôli prebiehajúcej virźe, ktorých je teraz veľa a. Môjho pohšľadu robiť opakovne výtery z nosa a hrdla je zbtočné. Iba zneistia mamičku, tak ako nález baktérií zneistil vás. AK je diežatko v poriadku, buď vôbec nepotrebuje antibiotiká alebo úplne v danom prípade stačia tie lokálne. O oboch baktériách sa dá veľa napísať aj prečítať, niekdy rodčov riadne vystračia tieto informácie,. Ku každému nálezu treba pristupovať v kontexte zdravotného stavu dieťaťa, jeho veku, imunity , prípadného základného pchorenia a potom hodnotiť nález baktérie. Buďte pokojná, vášmu dieťatku kvôli uvedenému nálezu nič nehrozí a neúpotrebuje žiadnu liečbu, keďže sa má lepšie, ako uvádzate.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: