Poradňa pediatra

odbornik2
10,418 otázok , odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Otazka

    , Autor: Ricidomi

    Dobrí deň chcela by som sa spitat na názor môj syn má 18 mesiacov pred piatimi dňami mu začali teplotu a trvajú ešte stále pred tromi dňami som s ním bola u lekárky robila mi crp a mal 42 nasadila antibiotiká ospen už ich berie tretí deň a teplotu ešte stále máme chcela by som sa spitat či je to normálne za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Pravdepodobne má virózu a Ospen dala pani doktorka pravdepodobne na zabránenie bakteriálnej superinfekcii. Na virózu antibiotiká ne pôsobia, takže teplota môže byť. Alebo má dieťa infekciu močových ciest a na tú tieto antibiotiká nezaberajú.

Podobné otázky

  • Ovčie kiahne

    , Autor:

    Dobrý deň, pani doktorka, mám na Vás otázku ohľadne ovčích kiahní. Začnem tak zo širšia... Som v 14. týždni tehotenstva a začiatkom tohto týždňa som dostala informáciu zo synovej škôlky, že sa tam vyskytol prípad ovčích kiahní. Od mojej mamy mám informáciu, že som v detstve túto chorobu neprekonala. Od obvodnej lekárky a aj môjho gynekológa nám bolo odporučené, aby sme teraz syna nedávali do škôlky a aby sme ho aj izolovali odo mňa, keďže aktuálne by pre bábätko bolo veľmi nebezpečné, keby som sa nakazila. Zároveň sme dostali možnosť dať mi vyšetriť krv, či som predsa len neprekonala túto chorobu a nemám už protilátky. Záver z týchto testov je, že protilátky mám. Teraz otázka je... Je, prosím Vás, možné, že som v detstve kiahne prekonala bez nejakých výrazných prejavov? (Mama túto vedomosť nemá a ostatné choroby, ktoré som prekonala, si pamätá). Ak áno, mohli by sme teda výsledky z krvi, že mám protilátky, považovať za dostatočné, aby sme sa nemuseli obávať nákazy?
    Ďakujem pekne
    Marta

    Odpovedá: odbornik2

    Výsledk sú špecifické, takže znamenajú, že ste kiahne prekonali, buď si to naozaj maminka nepamätá alebo ste ich prekonali bez toho, aby ste mali prejavy ochorenia, čo je síce zriedkavé ale možné.
    AK máte tieto špecifické protilátky, ste proti ochoreniu chránená.
    V medicíne a v A merike ako hovorí klasik je všetko možné. Aj napriek dostatočnej hladine protilátok by som však bola opatrná, synčeka by som nechala doma, keď ochorie, býva to náročné, teda starostlivosť o dieťatko s kiahňami, tak by bolo lepšie, aby teraz neochorel.

  • Otázka ohľadom bábätka

    , Autor: Lcka

    Dobrý večer, veľmi pekne Vám Ďakujem za zodpovedanie mojej otázky. Písala som Vám o mojich svokrovcoch, že absolútne nedodržiavajú hygienické návyky, umývanie ruk a podobne. Na čom si ja osobne veľmi zakladám a je to pre mňa dôležité. Písala som Vám aj to, že dcérka má 4.mesiace a dali jej do úst slaný korbáčik, myslím, že niekde z Oravy. Ktorý už bol na tanieri podľa mna pomerne dlho keďže bol zažltnutý a mierne oschnutý (chuťovo však nebol zlý, keďže som ho preistotu skúsila). Dal jej ho do úst so špinavými rukami a ešte k tomu dcérka ešte nepapá žiadne príkrmi ani nič... Davame zatiaľ len UM a tekutiny. Chcem sa Vás spýtať či z toho korbáčika hrozí niečo vážne? Pripadne nejaká listéria o ktorej som sa nedočítala nič príjemné... boli tam vážne diagnózy ako zápal mozg.blan ,sepsi a podobne... chcem sa spýtať kedy sa to prejavuje u bábätka, či je inkubačná doba taká dlha ako uvádzajú , vraj až do 2.mesiacov? Pripadne čo z takého korbáčika ešte hrozí...či nejaká ina baktéria alebo niečo?a či ak ma niečo bábätko v sebe tak sa to prejaví vždy ? Alebo sa môže stat, že niečo v sebe ma a neprejaví sa to vôbec a pri tom môže hrozit niečo vážne? Pripadne či sa u bábätiek niečim nakazeným prejavia príznaky skôr ako u dospelého (inkubačná doba).
    Tiež by som sa chcela opýtať ak babatko prekonalo zápal pľúc v 3.mesiacoch, malo 22dni ATB , pretože nám zle predpísali dávkovanie...8dni mala ATB cez infúziu a potom na doma nám miesto kazdych 12 hodín predpísali kazdych 24 takze sme potom ešte 5dni davali kazdych 12h keďže som zistila,že nám to pri prepúšťaní zle predpísali a naša obvodná lekárka mi povedala, že 5dni to mame ešte dávať kazdych 12hodin (bol to konkrétne Unasin a malá mala cez 5kg).takze sa chcem spytat, už sú od toho 2mesiace. Mala by mat už normálne obnovenú imunitu? A nemohlo jej to dávkovanie nejako uškodiť? Vopred Vám Ďakujem za odpoveď. A nie som si istá či som Vám jednu otázku neposlala viacej krat, takze sa ospravedlňujem...

    Odpovedá: odbornik2

    Čo sa týka lieku unasyn, dávkovanie určuje lekár a keď že sa uzdravila, iste sa to nakoniec správne nastavilo.
    Imunitný systém dieťatka sa v tomto veku vyvíja, samozrejme ochorenie a liečba do imunitného systému zasahujú negatívne, ale keďže sa uzdravila, všetko zase pôjde svojou cestou k vyzrievaniu imunitného systému.

  • Dodatok - Zvlastna otazka - hygiene

    , Autor: ivana

    Dobry vecer pani doktorka. Pred dvoma dnami som Vam zaslala otazku s nazvom "Zvlastna otazka - hygiene". Myslim, ze som sa zbytocne prelakla, a kedze Vas nechcem oberat o Vas drahocenny cas, netrapte sa s odpovedanim. Dakujem za tuto poradnu a vsetku vasu ochotu a rady. Prijemny vecer.

    Odpovedá: odbornik2

    Už som odpovedala, dúfam, že som vás nevystrašila. Domáce Crp pokiaľ je to len ten test ako tehotenský nepovažujem za vyšetrenie s validnou výpovednou hodnotou.

  • Zvlastna otazka - hygiena

    , Autor: ivana

    Dobry vecer p.doktorka. budem mat velmi zvlastmu otazku ale prosim vas o jej zodpovedanie z medicinskeho hladiska. Zijem v zahranici, v meste kde je hygiena poslabsia. Jednu noc k nam k synovi 5 rokov prisla zachranka, kvoli vysokym.horuckam a brali mu aj crp. Pouziva sa na to jednorazova lanceta alebo je ju mozne pouzot viackrat. Ak by sa pouzila viackrat, je tu sanca nakazy napr.hiv? Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Lanceta sa samozrjeme musí použiť pre každého pacienta vždy nová, ono je to aspom u nás tak, že tie lancety, keď sú zatvorené, idp k prvému použitiu tak ostrý oniec je skrytý a vysunie sa len po odstránení krytu a zalačení o prstík. Neviem ako to bolo pri vašom vyšetrení. Samozrejem, že ak by to nebolo jednorázové použitie, je možné pri opakovanom použití preniesť z pacienta na pacienta všetky ochorenie,ktoré sa prenášajú krvou, teda ajHiv.

  • Chrcanie

    , Autor: Zuzana

    Dobry den pani doktorka

    Odpovedá: odbornik2

    Otázka nemá žiaden obsah. polite znova.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: