Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Viroza

    , Autor:

    Dobry den ja sa mozem opytat otazku vcera sme boli u pediatra a nasa mala ma zapal predusiek ma len 3,5 mesiaca a dal na 3krat po 2,5 ml ventolin sirup plus fenistil kvapky 3krat po 6 kvapiek zaberie jej to .dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pavdepodobne áno. Je to správna liečba.
    Samozrejme treba pridať vitamín C 4 kvapky denne a čistiť noštek sterimarom baby.
    Upraviť prstredie, aby nebolo veľmi sucho. V žiadnom prípade v byte ani na balkóne!!! nefajčiť.

Podobné otázky

  • Casto chorý

    , Autor: Sam1111

    Dobry den syncek 2r. Nastupil do jasli som nutena ist do prace kedze som sama, 2krat chory laryngitida /viroza a teraz znova kasel sople crp v poriadku davnejsie zistena moraxela prelieceny bol, a bol dlhsoe kľud vkuse vkuse ma zatekajuce sople uu 3tyzden fenistil, odsávanie inhalovanie morska voda nezaberá dusi sa soplami doslova
    broncho kasel stfiedame sirupy voľnopredajné ako kaze Dr vyteri nespraví a dr neda antibiotika a ja uz som zúfalá je aj alergik cim mu pomôcť, na tu imunitu vswtko sme brali dlhsie nemam pocit zeby nieco zaoberalo vobku sme stale ked počasie dovoli ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výtery nič neriešia, takže to určite nie je potrebné robiť.
    Nič nesvedčí pre to, že je alergik. Je to dieťa s opakovanými infekciami, ktoré získava v kolektíve. Chápem, že musíte pracovať, aby ste sa o dieťatko mohli postarať ale je chorý preto, že je v jasliach.
    Na podporu imunity odporúčam imunoglukan 1ml/ 5 kg hmotnosti dlhodobo, keď sa objaví ochorenie zvýšiť uvedenú dávku na 2x denne. Nie je potrebné kupovať rôzne iné preparáty na podporu imunity, nemajú žiadne klinické dôkazy účinku. Samozrejme môžete podporiť imunitu vitamínom C v prirodzenej ale aj liekovej forme a samozrejme od novembra do konca marca podávať vitamin D. Kedy môžete, tak ho nedajte do jaslí, nenechávajte ho tam dlhodobo, keď ochorie je potrebné s ním byť doma a nechať ho aj apochorobe doma v rámci rekonvalescenie. Dôležitý je dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, v jeho prítomnosti a ani na balkóne nefajčiť!

  • Črevná viróza_hnačka, zápcha

    , Autor: Ivka777

    Dobrý deň pani MUDr. Špániková, chcem Vás veľmi pekne poprosiť o radu.
    Dcéra 5r. o mes. bude mať, chodí do škôlky a zrejme doniesla črevnú virózu domov. V sobotu 19.3. mala silné bolesti bruška a horúčku 38'C.
    V nedeľu 37,4'C bez bolesti.
    V pondelok bola ok...no zjedla kus tvrdého mydla Protex. Dala som jej vodu piť. Bolesti nemala.
    V utorok poob. mala 1x riedku stolicu.
    A v stredu 23.3.2022 vstala o 6h 1x zvracala, 5x mala hnačku doobeda. Tel. som našej MUDr. Čaplovej Ľubici...poradila diétu.
    Malá jedla sucháre, kur. polievku s cestovinou.
    Vo štvrtok ráno zjedla rohlík s kvapkou medu a voda...po jedle ju zač. bolieť bruško. Na obed kur. polievka+cestov., a večer rohlík, šunka, kus maslo...zas ju chytli bolesti bruška. Dieťa tvrdohlavé chcelo jesť zas po svojom. Boli sme viac krát na WC, ale keď sadla kričala od bolesti. Bála sa vykakať, že zas bude hnačka. Nič nekakala len cikala a išla spať.
    Dnes je piatok a dieťa už 2 deň žiadná stolica. Bojí sa zatlačiť a keď zatlačí plače. Neviem či je upchatá? Dnes ráno zjedla čistú vianočku a vodu, obed vločková polievka so zeleninou (mrkva, zemiak, vločky) bez masla, bez oleja len kus bujón aj to zjedla len pár lyžíc. Druhé zjedla všetko...čisté špagety a vodu.
    Poob. som jej narezala jablko aj nastrúhala, ale nezjedla.
    Viete mi poradiť ako ďalej postupovať? Či ešte diéta? Ani neviem či je zapchatá, keď v stredu hnačkovala.
    Normálne máva každý deň stolicu.
    Lieky sme žiadne nepodávali.
    Budem Vám povďačná za každé info.
    Sepšiová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že sa už problém vyriešil Ale v takomto prípade by som určite riešila situácia s lekárom a vyšetrením.

  • Viroza

    , Autor: lenka-6

    Dobrý deň p.doktorka.
    Prosím o radu ohľadom virózy. Syn (10mesiacov) od noci štvrtok/piatok teplotuje, kašeľ, zahlienené. Sobota a nedeľa postačovali antipyretika 2x denne, v nedeľu potreba aj teplota vzrástla (ku 39) tak som šla s ním na pohotovosť. Lekárka po vyšetrení nasadila Suprax 2x2ml, avšak nerobila crp, čo si doteraz vyčítam, že mi nenapadlo na tom trvať. V pondelok sa stav zhoršil, prežili sme aj za pomocí zábalov. Od utorka postačujú antipyretika 3x denne, už však len nurofen, na paracetamol prestal reagovať. V stredu som navštívila pediatra, okamžite robila crp (8) s výsledkom, že ide o virózu a atb boli nasadené zbytočne avšak mame ich už užívať 5 dni. Teploty pokračujú, hlavne vo večerných hodinách sa dostávajú na 38.7. Dnes to bude už siedmi deň a chlapec je už veľmi unavený. Chuť do jedla nemá, no keďže ho dojčím tak teraz sa snažím často aj kvôli hydratácii aj výžive. Prosím vás, je postup s 5 dňovým užívaním správny, aj keď bol nasadený zbytočne? Ako dlho zvykne podobná viróza pretrvávať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    DIEťA Má PRAVDEPODOBNE chrípku. máme teraz chrípkovú epidémiu. Teploty trvajú až desať dní.
    K ordinácii Supraxu sa nevyjadrujem..........Ak je už nasadený treba honaozaj 5 dní brať.

  • krvne hodnoty

    , Autor: adel07

    Dobry den ,p. doktorka prosím Vás o Vas nazor, moj syn (3r) mal vys.krv na krvny obraz kt. Bol v poriadku dalsie hodnoty boly zvysene a to konkretne Monocyty abs.p. 1,280
    Bazofily abs.p. 0,187
    Eozinofily abs.p. 0,704
    Monocyty % 15
    Eozinofily % 8,27
    Bazofily %2,20
    Nasa p. doktorka mu dala aerius sirup kedze sa prejavila aj alergia s tym ze ho bude uzivat dlhodobo nepretrzite aj ako posilnenie imunity pri castych virozach. Za vas nazor dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    M8 zvýšené eozinofily to je pravda ale na to, či je potrebné užívať Aerius vám neviem odpovedať. On neposilňuje imunitu pri častých virózach, je to antihistaminikum, liek proti alergii, ktorú možno pani doktorka predpokladá. Viac sa k problému neviem vyjadriť.

  • triaška pri teplote u 10 ročného syna

    , Autor: vanda013

    Dobrý deň
    mam 10 ročného syna v minulom roku v septembri dostal teplotu zaspinkal po dvoch hodinach ako zaspal začalo s ním triasť silno asi 3-5 minut pozvracal sa šli sme na pohotovosť,hospitalizovali nas urobili vyšetrenia a o dva dni pustili s tým,že odporučili neurologicke vyšetrenie a eeg mozgu nebolo jasné či je to silna zimnica alebo môže ísť o záchyt epilepsie, na neuro sme boli sledovaní rok,3x robené eeg mozgu jedenkrát tak,že od polnoci nemohol spinkať,všetko negatívne ,lekárka neurologička epi jednoznačne vylúčila,ale dala mi do konečníka diazepan myslím,že môže isť o silnu zimnicu,príp.krč z teploty, ale to je už riadne veľký podľa mňa, teraz začiatkom jula večer povedal,že mu je zima,zaspinkal a horel,teplota 38,4 nestihla som mu dať talbetku na zníženie teploty, po 2 hodinach od zaspinkania opäť triaška,pozvracal sa,šli sme na pohotovosť,tam povedali,že viroza,dali mu vypiť pohár vody a dali od teploty paralen, ak by veľa zvracal,povedali,že ho hospitalizujú,ako sme prišli domov teplota klesla,zaspinkal ,ráno sme šli k našej pediatričke,ktorá ma dovolenku takže mu,zastupujúca lekárka vzala ešte moč na rozbor,či nema zapalené močove cesty,keď mal triašku,moč bol negatívny,postupne klesala i teplota o dva dni bol syn uplne bez teploty a postupne začal i normálne jesť,dovtedy hlavne pil čajik. Môže mať i také veľké dieťa silnú triašku pri teplote ?naša lekárka ma momentálne dovolenku a ja fakt neviem,či opätovne žiadať neurologické vyšetrenie alebo je normálne silná triaška u velkých detí už nad 38 stupnov?Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každé dieťa reaguje na teplotu inak. triaška prichádza na vzostupe teploty, ak dieťa je pri vedomí, reaguje na otázky adekvátne, spolupracuje, nie je to epileptický záchvat len tras pri vzostupe teploty. Môže to byť aj u väčích detí, mnohé takto reagujú na zvyšovanie teploty, parí k tomu aj vracanie. Preto je správne takto reagucim deťom dať liek od teploty už pri teplote nad 37,5 st. Celzia. Samozrejem navštívte vau lekáku po dovolenke a poraďte sa sňou, pozná dieťa aj celú rodinu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: