Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Čudná stolica

    , Autor:

    Dobry deň.Moja dcerka má 15 mesiacov.Pred mesiacom mala silnu anginu herpesovú.Mala herpes po mandli,na ustách,rukách nechcela jesť,mala vysoké horúčky,trvalo to 2týždne, dostala Isoprinosine sirup sir 1x150 ml (fľ.skl. hnedá).Keď to dobrala,bolo lepšie, takmer nič jej nebolo, ale potom nato týždeň zas mala horúčku, do 40, ale trvalo to len jeden deň a jeden herpes jej vyšiel na ruke, a od vtedy nič jej nebolo chvála bohu,no ale od vtedy papá po menej, piť pije.. ale papať už nie tak ako predtým.. idú nám aj zubky, správať sa správa dobre, hraje sa, smeje sa, chodi ,behá kriči,len to jedlo.. menej ... polievku spapá skoro vždy,ale druhé jedlo musím jej mixovať, masko a zeleniny lebo inákšie nechce,malokedy zje cestoviny alebo ryžu,musí to byť zmixované,prečo? nechápem..ale týždeň má stolicu hroznú, Raz sa mi stalo pred týždňom ako sa hrala v postieľke a zrazu taký kýsli smrad,pozerám a mala všade po postielke..strašne sa pokakala... a od vtedy to má,riedke,niekedy to smrdi veľmi niekedy menej,stolicu mala doteraz raz za deň max 2x.Je to vacsinou tmavozltej farby,a mne sa zda ako keby bola aj vodnata lebo vzdy ked sa pokaka jej vyjde aj dajaka voda na body,doktor nám odporučil jej dať nekadex kvapky.dávam už 6dni po 5kvapiek.ale zmenu nevidím.. včera som jej dala ryžový odvár 100ml s nutrilonom ,ráno 150ml,vypila,mala lepšiu stolicu,ale poobede zas riedku.Takú hlienovu,niekedy hlien je hnedy niekedy priesvitný.Teraz je doktor na dovolenke.Prosim poradte.Mám s ňou dakde ísť či to môže byť od zubkov? ...Jej jedalniček priblížne vyzerá takto..Ráno mlieko (nutrilon 3) 150ml, potom nato hodinu,dve.. chlieb s maslom,alebo aj so morcaciou sunkou,potom polievka s cestovinami,a druhe jedlo niekedy ryza niekedy cestoviny ale furt s maskom..alebo zemiakova kasa.. aj zeleniny... potom pribinacik,monte.. sem tam vypije mlieko este na obed ale nie vzdy..podla toho ako to vychadza..ovocie mi papat velmi nechce..zato jej davam napr vyzivu jablkovu..,. flaskove jedla z obchodu bars nemusi... potom dostane zas mlieko vecer..Uz skoro vsetko papala..nechapem co sa s nou deje :( ale ta stolica ma strasne strasi..prosim vas velmi pekne poradte mi... a za chyby vopred sa ospravedlnujem.. pisem si cez telefon... prajem vam pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nateraz by som to považovala za dôsledok opakovaných virź, mohla to byť aj adenoviróza, ktorá sa prejavuje aj hnačkou.
    Doeťa v tomto veku nemá jesť žiadne údeniny- ani morčaciu ani inú ani detskú šunku, to len tak na okraj, s terajšou chorobou to nesúvisí!
    Nedávajte jej ani mlieko a mliečne výrobky, najmenej jeden týždň, ak má rada mlieko, kúpte bábatkovské, umelé mlieko, formulu, bezlaktózové, určite ho má firma francais lait, možno aj inéňá, poraďte sa v lekárni Teraz určite žiadne pribináčiky a monte, potom pri prechode na mliečnu stravu prferujem poávanie jogurtov. Mohli by ste jej kúpiť ORS roztok od HIPP, jablčný / je vraj lpší chuťovo/ alebo ryža s mrkvou. V priebehu jednéh dňa sa do nej snažte dostať jednu fľaštičku, viac netreba Tiež by som vysdila nekadex a najprv podávala Enterinu, je to probiotikum s čučoriedkovým extraktom, zahusí stolicu, nemusí vybrať všetky fľaštičky, podáva sa jedna denne, ak sa stolica zlepší môžete pokračovať inými probiotikami najmenej 3 týždne. Behom cca troch týždňov by sa stolica mala upraviť. Ak sa tak nestane, treba vyhľadať lekára. Dieťa by bolo správne teraz aj zvážiť a sledovať, či pri týchto hnačkách aj nestráca na hmotnosti! Stravu má mať ako som hore uviedla do jedla ju vôbec nenúťte, keď sa upraví zdravotný stav, začne aj papať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: