Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Doplnenie k otazke kasel a nadcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den pani doktorka,
    tu nizsie kopirujem text mojej otazky a vasej odpovede zo zaciatku tyzdna.

    Chcela by som sa spytat na Vas nazor po vysetreni syna - pani doktorka syna riadne prezrela - vravela ze ma cervene hrdielko trosku,pocuvala ho - tu nic nespominala tak predpokladam ze dychani je ciste. CRP vyslo negativne a synovi este urobila vyter z hrdla a vysledky by mali byt v pondelok.Liecbu nam zmenila nasledovne: vysadit Sinupret a dala Ambrobene, pokracovat s Fenistilom 2 krat do dna.Plus mu davam vitamin C v podobe kvapiek Cebion. Syncek ma stale sopliky sfarbene do zelena,predovsetkym v dopoludnajsich hodinach,poobede su viac mneej biele. Pani doktorka tvrdi,s cim suhlasim,ze asi mu tam nieco koluje a navrhla ATB.Dohodli sme sa ze pockame na vysledky vyteru z nosteka a potom rozhodne ci ich ma uzivat.Ide o ATB Zinnat. Rada by som sa spytala na nasledovne:
    1, v pripade ze by vyter vysiel pozitivne , su ATB nutne i ked CRP bolo negativne?
    2, niesu ATB Zinnat prilis silne?
    3, moze mat syn v nosteku,hrdielku bakteriu i ked CRP je negativne?

    Nadcha mu trva zatial 13 dni,syn je vsak bez teploty, celkom mu aj chuti,ked ho kojim pekne pije a i spinka dobre, je vesely a culy.V noci kasle malo- 2 ci 3 krat a ide o vlhky,vykasliavaci kasel.Ten ma teraz i cez den,najma doobeda. Mohli by ste mi prosim napisat Vas nazor na nasu situaciu a moznu liecbu? Dakuejm Vam velmi pekne. Prijemny vikend


    nadcha a kasel
    Elena, 02.06.2014 (15:47)
    dobry den pani doktorka.rada by som sa Vas spytala na nazor na ansledujuci problem mojho 17 mesacneho syna.Pred vyse tyzdnom mu jeden den nabehal poobede horucka.Dalsi den na to bol bez horucky ale ten dalsi od rana zacal teplotovat - rano 37 vecer 39. Takto to bolo tri dni plus sa mu pridali zelene sopliky huste . Na 4.den sme isli k pani dotkorke ktora predpisala sinupret,pamycon a fenistil, crp bolo 14.od tohto dna je to tyzdena a snyopvi este v ten vecer co sme boli u pani lekarky nastupil silny vlhky kasel.ten trva tyzden,sopliky tiez stale tecu-presli na biele,vodnate,dnes su vsak opat trosku hustejsie do zelena. neviem co s tym- stale davame sterimar,pmykon dnes posledny den,sinupret, c vitamin, probiotika.syn spi vyvysene-neodsavam mu kedze dokaze pit z prsnika a v noci pekne dycha.-len ten staly kasel a sopliky sa mu drzia a nelepsi sa to.ako by sme prosim postupovali,na piatok sme objednani k pani doktorke.dakujem vopred.
    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
    Ak nemá vysoké horúčky, nezvracia, dostatočne pije a keď nemá horúčku tak je aj čulý a hrá sa, je to normálny priebeh ochorenia ako udávate, kašeľ väčšinu zmizne posledný, lebo stále si potrebuje odkašľať zvýšené množstvo hlienov. V liečbe pokračujte ako doposiaľ, v piatok vám pani doktorka po vyšetrení chlapčeka povie ako ďalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    1. CRP v žiadnom prípade nie je vyšetrenie, ktoré stanoví či dávať alebo nedávať antibiotiká. Je to pomocné vyšetrenie, o liečbe sa rozhodujem podľa celkového zdravotného stavu, dĺžky trvania ťažkostí, keďže stav nie je akútne závažný, skôr dlho trvajúci je rozhodnutie, spraviť vyšetrenia apotom cielene liečiť správne.
    U antibiotikách nemá zmysle hovoriť či sú silné slabé a odobne. Ich výber závisí od baktérie, ktorú predpokladáme alebo dokáženme ako príčinu alebo prinajmenej komplikáciu ochorenia, od prieniku do určitého tkaniva, od tolerancie pacienta a mnohé iné faktory.
    Môže mať baktériu aj keď je crp negatívne. V tele máme niekoľko kilogramov baktérií: dobrých, zlých aj niečo medzi tým a neužívam stále antibiotiká, práve naopak, baktérie si nesmieme všetky zničiť, preto treba liečbu antibiotikami veľmi zvažovať.
    Odpovedena otázky viem napísať ale celkovú situáciu a liečbu neviem zhodnotiť, pretože som dieťa nevyšetrila.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: