Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chrapcanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den mam 8 dnoveho syna a zacalo u neho take chrapcanie ako keby mal nieco na plucach stale to pocut pri dychani,ale sopliky nema ani nekasle a ani teplotu nema,tak neviem ci mam stym zajst k lekarovi alebo to je normalne u novorodencov dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to mať dve príčiny. Existuje niečo, čo sa volá vrodený laryngeálny stridor, v takom príade zväčša stav skonzultujem s odborníkom ORL. Oveľa častejšou príčinou je však chrapčanie, ktoré môžeme považovať za fyzikálny jav. Dieťatku sa tvoria hlieny, soplíky, ktoré hlavne v týchto horúčavách chránia sliznicu nosa. Ak vyschnú v nose, tak potom pri prúdenie vzduchu v horných dýchacích cestách suchý, väzký hlien vlaje, hýbe sa vyludzuje zvuk, ktorý sa v trubici šíri a zosilňuje. Nie je to ochorenie a nie je to z pľúc, do hrudníka sa to len prenáša. Stačí kvpnúť do nošteka dieťatku liebenar, fyziologický roztok, aby sa zvlhčila sliznica a nad postielku dať vlhkú plachtu albo ručník, aby sa zvlhčilo prostredi.

Podobné otázky

  • Chrapčanie v nose a hlieny v hrdle

    , Autor: jana.b

    Dobrý deň.
    Mám skoro 3 mesačného synčeka a už 12 dní bojujeme z bacilom v nošteku a hlienami. Na bacil v nose sme 7 dní užívali Nasivin 3x denne po 1 kvapku a Pamikon 3x denne 3 kvapky. To sme včera dobrali. Na kašeľ a hlieny v hrdle sme užívali najprv Stoptusin a Fenistil po 7 dňoch nám to lekárka vylúčila a začali sme dávať PROSPAN sirup na rozpúšťanie hlienov . Ten berieme 5 deň - 2x denne po 1ml. Plus už týždeň berieme antibiotiká Cefzil každých 12hodín 1ml nakoľko sme mali aj mierny zápal priedušiek keďže nám hlieny z nosa stiekli na priedušky. Tak isto sme týždeň užívali Ventolín sprej na rozšírenie dýchacích ciest. Dnes je to už 12 deň čo sa trápime no podľa našej doktorky má malý dýchanie čisté a z nosa mu už tiež nič nejde. Keď odsávam neodsajem mu nič. Používam odsávačku na vysávač. No stále mu v nose sem tam chrapká a keď spinká tak sa mu niekedy zastaví dych a nemôže sa nadýchnuť. Môže mať už ten nos vysušený od toľkých liekov do nosa ? Ako mu s tým pomôcť ? Tak isto keď viacej plače tak sa mu zase v hrdle urobia hlieny ktoré potom nevie vykašľať. Chcem sa spýtať ako to dlho trvá u takých malých bábätiek ten boj s hlienami a už suchým nosom? Kedy to prejde ? A ako malému pomôcť s tými hlienmi keď sa mu urobia po plači? Cez deň je skôr nespokojný nechce sa hrať a keď spinká je nekľudný. Môže to byť tým množstvom liekov čo do teraz bral a berie ? Čo najlepšie pomôže na tie hliny a nos ? Prosím poraďte mi už som vyčerpaná ????

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nepoužívajte odsávačku na vysavač!!!!Len takú cez ústa z lekárne.
    Nemusí byť už vôbec corý, má hlieny, ktoré sa tvoria aby chránili zliznicu dýchacích ciest. Dajte mu do nošteka alliamare, ak sú hlieny husté alebo sterimar ak sú len vodička. Zdvihnite predné nohy postieľky, aby ležal asi v 30 stupňovom uhle vyššie hlavička. Nad postieľku dajte vlhkú osušku alebo plachtu, taký vlhký stan, aby sa soplíky nevysušovali.

  • Chrapcanie

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň pani doktorka,mám 2,5 mesačnú dcérku,máme vlastného pediatra,ale rada by som sa poradila aj s niekým nezávislým.Nas problém je nasledovný.Po prepustení s pôrodnice dcérka začala chrapcat.Najorv som tomu neprikladala veľký význam,veď novorodenci vydávajú všelijaké zvuky.Chrapcanie býva najviac v noci aj ráno po prebudení.Je to zvuk,ako keď máme silnú nádchu,sme zahlieneny,fukame nos,z nosa to nejde ale v tých dutinách to chrapci.Hned od začiatku som to na poradniach spomínala,najprv že to netreba riešiť,potom že skúsiť poodsavat noštek.Mala asi 4 noci kedy nechrapcala vôbec.Ale neprestáva to.Teraz je to niekedy aj počas dňa.Pocas papania a spánku nič nepočuť.Problem je jednoznačne niekde v nose.Pediater navrhol najprv antirefluxny zabralo to na dva dni.chrapot však pokračoval.Teraz máme podávať Nutrilon Nutriton mesiac,keďže dcérka aj grcka po každom dojčení.Ak nezaberie ani toto tak potom ORL vyšetrenie.Po odsati nosteka,stále počuť že tam niečo má,a odsajem toho iba veľmi málo.Je to moje 4 dieťa,ani jedno nemalo tento problém,preto sa strašne bojím čo by to mohlo byť Myslím si však že refluxom to nebude.Citala som veľa názorov,že u bábätiek je to normálne lebo nemajú vyvinuté chrupavky,alebo bol problém v prepazke,u viacerých to bol skrytý reflux,niekomu pomohlo odsávanie.Mam však pocit že čím viac odsavam tým to chrci v nosteku viac.Som z toho nešťastná a veľmi sa bojím.Prosim viete mi napísať názor.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú dve možnosti: buď to chrapčanie vychádza z hrtanu a je to tzv.vrodený laryngeálny stridor, tam žiadne odsávanie nepomôže a naozaj treba ORL vyšetrenie.
    Alebo je to chrčanie spôsobené suchým hlienom v horných dýchacích cestách, pretože sliznica hlavne teraz v lete produkuje hlien ako svoju ochranu. Ten hlien vyschne a keďže tam stále prúdi vzduch, hlien sa rozkmitá a očujeme chrčanie. Nie je to choroba, lež fyzikálny jav. Hlavne veľa neodsávajte a už vôbec nie vysavačom len produkujete viac lienu. Stačí dať do nošteka libenar alebo sterimar , aby sa zvlhčila sliznice a nad postieľku alebo k postieľke vlhký froté ručník na zvlhčeie prostredia.
    Je to teoretický dôvod vašich prblémov, viac neviem, musela by som dieťa vidieť.

  • 4,5 mesacne dieťa chrapci

    , Autor: Dominika198

    Dobrý deň. Mája 4,5 mesacne dcéra pár dni chrapci. Nie vždy. Skúšam odsavat nos dám sterimar odsajem dám nasivin, ale skoro nic jej nejde, jedine ráno troška. Sopel je biely, ciry. Maka nekasle, nemá teplotu. Týždeň a pol dozadu mala 1 očkovanie. Skúšam dávať sinupred, cibulu som jej dala k hlave pri synovi pomáhalo. Sem tam som dala fenistil. Mala ma aj reflux nevracia len jej behá hore dole. Poraďte z čoho môže byť to chrcanie, chrapcanie alebo ako to nazvať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už som to práve dnes písla: nie je to choroba, je to vyschnutý hlienik v nošteku, ktorý sa pri pohybu vzduchu v horných dýchacích cestách, teda v nošteku rozkmitá a vylúdi zvzk, ktorý sa tenkej trubici dýchacích ciest zosilní, tak počujete chrapčanie. Nie je to choroba, je to fyzikálny jav. Do nošteka kvapnite liebenar alebo dajte sterimar baby. Nič neodsávajte. Keď máme aj reflux ukladajte dieťatko do zvýšenej polohy, vyššie hlavička . Do okolia dieťatka umiestnite vlhkú plachtu alebo uterák. Nedávajte žiadne lieky ani cibuľu!!!!!!

  • Zahlievanie

    , Autor: tatianakaur

    Dobry den pani Doktorka,
    mam 15 mes. syna, ktory do teraz bral uz 3x antibiotika. Ako 2 mesacny sme boli hospitalizovany v nemocnici koli RSV virusu a bral Zinat do zilky. POtom ako 8 mesacny sme brali Megamox Duo sirup. Nemal horucku, nemal zvysene CRP, proste mal v kuse 2 tyzdne hlieny, velmi mu to tam chrapcalo, vrzgalo, bolo pocut ze je strasne zahlieneny a vobec to nevykaslaval. Po 2 tyzdnoch sa pani Dr. rozhodla mu dat antibiotika, lebo mu vyterom zistili aj streptokoka. Po 3 dnoch uzivania antibiotik (samozrejme sme ich dobrali az o konca) mu zahlienenie zmyzlo. TEraz ako 15 mesacny mame presne to iste. Sopliky minimalne, ziadne teploty, CRP v norme, ale velmi zahlieneny a nechce vykaslat. Preto Dr. hned po 7 dni nasadila antibiotika s tym, ze nam povedala ze kby to vedel vykaslat nie je problem ale kedze to nevykasliava, tak sa boji ze sa to tam zapali. Nostek mu zvlhcujeme, pouzivame zvlhcovac vzduchu. Nepijeme/nejeme mliecne vyrobky. Treba v takych pripadoch pouzivat antibiotika? Ako zabranit to, aby sa mu tam hlieny netvorili a vedel vykasliavat. Je to normalne ze dieta nevykasliava, ved to ho musi nutit kaslat. Som z toho nestastna, ten zvuk je fakt hrozny. Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že mlieko a mliečne výrobky zahlieňujú je mýtus!!!!!Nie je to pravda.
    prečo je zahlienený tak dlho a či je potrebná liečba antibiotikami neviem odpovedať, keďže som dieťa nevidela. Chrapčanie nie je žiadne hrozivý príznak a už vôbec nie dôvod na liečbu antibiotikami. Je to skôr fyzikálny jav, keď hlieny v dýchacích cestách pri prechode vzduchu vyludzujú určitý zvuk a ten sa v dýchacích cestách zosilňuje. Je potrebné podávať dostatok tekutín, v žiadnom prípade doma ani na balkóne nefajčiť. Niektoré lieky pomôžu dýchacie cesty uvolniť od hlienu. Okrem toho v tomto veku dochádza k zväčšeniu nosnej mandle a to môže byť príčinou opakovaných ťažkostí ako popisujete. Na stanovenie tejto diagnózy je potrebné ORL vyšetrenie.

  • zahlienenie 3 mesacneho babatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    nasa trojmesacna dcerka uz dva mesiace je zahlienena, pri odsavani z nosteka jej nic neodsajeme a picut jej to chrapcat. pri istej polohe nie, inokedy zasa ano. uzivali sme dlhodobo fenistil kvapky, pediatricka na pislednej poradni nic nepovedala, aj ked som jej to jiekolkokrat vravela. teraz ju opat na moje naliehanie pozrela a vraj jej to steka, tak jej dala augmentin. nema teplotu ani nic ine. taktiez jej od pirodnice hňisa ocko, preliecovali sme to pamyconom aj tobrexom a stale to ma zlepene, tak dnes sa vyjadrila, ze to ma suvis aj s tym zahlienenim. neviem ci po dvoch mesiacoch ma zmysel atb liecba. aky mate na to nazor?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si , že dieťa má upchatý slzný kanálik na hnisajúcom očku a je potrebné vyšetrenie a liečba u očného lekára.
    Chrapčanie nie je žiadne ochorenie, je to odraztoho, že hlien, ktorý sa tvorí všetkým deťom ako ochrana sliznice dýchacích ciest pred škodlivinami z prostredia, vírusmi, prachom a podobne vo vykúrenom byte v nose vyschne, pri dýchaní sa pohybuje / prúd vzduchu/ a vyludzuje zvuk, ktorý sa šíri a znie ako hrozivé chrčanie. Nie je to choroba, je to zvuk! Stačí dieťatku zvlhčiť sliznicu nošteka / libenar, sterimar kvapnúť alebo vstrieknuť/ a nad postieľku dať vlhkú plachtu, aby nebolo prostredie v okolí suché. Žiadne výtery a už vôbec nie antibiotiká nie sú potrebné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: